Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 28 липня 2020 р.

«День хрещення Київської Русі — України: історія та традиції»


28 липня Україна відзначає 1032-у річницю хрещення Київської Русі-України.
Цього ж дня Православна церква вшановує і пам'ять рівноапостольного князя Володимира - хрестителя Русі. Він, як відомо, не тільки сам навернувся до християнства, але й посприяв тому, що воно стало державною релігією Київської Русі. Згідно з літописом, влітку 988 року князь Володимир Святославович був охрещений в церкві св. Якова в Херсонесі й одружився з сестрою візантійського імператора Анною. Наприкінці літа він із дружиною повернувся до Києва.
Серед усіх реформ, здійснених Володимиром, звичайно ж найважливішою була релігійна. Спочатку князь намагався реформувати язичництво, але з цього нічого не вийшло, адже стара релігія, ознаками якої були багатобожжя, багатоженство і криваві жертви, повністю себе вичерпала. Тому Володимир у 988 році прийняв християнство з Візантії і ввів його в якості державної релігії на Русі. Це був абсолютно раціональний крок, адже Візантія в той час була найбільш могутньою і багатою державою континенту, центром цивілізації.
Християнізація Русі означала входження її в світову християнську спільноту, знаходження нею свого місця у співдружності християнських держав. Християнство стало потужним поштовхом для розвитку освіти й культури. Набуло поширення запозичене з Візантії мистецтво, а також писемність і писемна література. На території держави почали відкриватися школи, а у Києві було збудовано головний храм Русі, присвячений Богородиці, котрий більш відомий як Десятинна церква.

86
А90
Аскольдова могила: українське християнство крізь віки / упоряд. : І. Онишкевич, Н. Пуряєва. — Київ : Видавничий дім Дмитра Бураго, 2015. — 336 с.
Висвітлено історію храму Святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі, починаючи з ІХ ст., історію одного з найвизначніших українських некрополів — Аскольдового кладовища, що був стертий з лиця землі в 1930-х роках. Книжка розповідає про становлення й розвиток греко-католицької парафії Святого Миколая на Аскольдовій могилі, найвизначніші події з її життя, що стали водночас важливими подіями в історії України.
 
86
К78
Кралюк, Петро. Прийняття і сприйняття християнства в Русі-Україні : монографія / П. М. Кралюк. — Острог : Вид-во нац. ун-ту "Острозька академія", 2013. — 136 с.
Монографія присвячена питанням поширення християнства на українських землях, починаючи з найдавніших часів і закінчуючи Володимировим хрещенням.
За основу викладу дослідницького матеріалу автор ставить саме історичний контекст зазначеної проблеми, що дозволяє йому розглядати подію Хрещення Русі не лише у контексті Х ст., а як складний процес проникнення християнської віри на територію сучасної України, починаючи з кінця І ст. А тому надзвичайно цілісним є огляд матеріалу, що починається з аналізу історичного переказу проповіді св. апостола Андрія Первозванного на Київських горах. У роботі йдеться про безперервний характер християнізації давніх племен і народів, які населяли українські землі.
Окремо звертається увага на «вибір віри» князем Володимиром. Також йдеться про сприйняття християнства в творах давньоруських книжників.

Немає коментарів:

Дописати коментар