Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 7 липня 2020 р.

Гармонія співіснування (до Дня працівників природно-заповідної справи)








Сьогодні, 7 липня – День працівника природно-заповідної справи. Встановлено це свято з метою підтримки природно-заповідної справи, враховуючи істотний внесок фахівців та професіоналів, не байдужих людей до сьогодення та майбуття стану нашої природи, на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища, 18-го серпня 2009-го року Президентом України, згідно Указу № 629/2009.
Саме зусиллями працівників природно-заповідної справи вдалося в значній мірі зберегти від руйнування багато унікальних природних комплексів, сприяючи збереженню біологічного розмаїття та протидіючи екологічному розоренню багатьох регіонів. Це ще далеко не перемога, це всього лише один крок, так як жадібність і політична короткозорість подібні гігантському жорнову, який нещадно розкручується з кожним днем і здатний в лічені хвилини поглинути всіляки, навіть добуті з великими труднощами і сміливі досягнення.
Символом свята щороку слугує один з видів папороті, квітка якого, за легендою, має чарівні властивості. Цього року символом обрано одну з найбільш рідкісних папоротей України – Міхурницю судетську (Cystopteris sudetica A.Braun et Milde). Зростає ця ніжна рослина лише у кількох місцях Карпат і основною загрозою для її існування є руйнування біотопів людиною. Але ця папороть добре зростає під пильною охороною, зокрема у заповідних лісах гірського пасма Горгани, що вказує на успішність природоохоронних заходів.
Станом на 1 січня 2020 року в Україні збережено 8512 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальна сума площ яких становить 4,418 (фактична площа 4,085 млн. га), що становить 6,77% площі країни, а також морський заказник «Філофорне поле Зернова» площею 402,5 тис. га. У складі природно-заповідного фонду 5 біосферних заповідників, 19 природних заповідників, 52 національних природних парки, 3354 заказники, 3513 пам‘яток природи, 83 регіональних ландшафтних парки, 803 заповідних урочищ, а також низка штучних об'єктів: 28 ботанічних садів, 13 зоологічних парків, 61 дендропарк та 581 парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва. І все це завдяки зусиллям фахівців, науковців та природоохоронної громадськості.
Багато визначних подій у заповідній справі відбулося і протягом останнього року. Кількість об’єктів та територій природно-заповідного фонду загальнодержавного та місцевого значення збільшилась на 116 одиниць загальною площею 94224,2 га, зокрема прийнято укази Президента України про створення національного природного парку «Кремінські ліси» в Луганській області, ландшафтних заказників «Мурав’ївський» в Чернігівській області, «Озеро Картал» та «Озеро Кагул» в Одеській області. Найбільше площа природно-заповідного фонду за останній рік збільшилася у Рівненській, Херсонській та Закарпатській областях.
Такий великий і неоціненний внесок роблять працівника природно-заповідної справи для збереження рідної природи та екологічної рівноваги планети.

Немає коментарів:

Дописати коментар