Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 15 липня 2020 р.

Моя професія — моє майбутнє (до Всесвітнього дня навичок молоді)


Щорічно 15 липня відзначається один з міжнародних днів ООН – Всесвітній день навичок молоді (World Youth Skills Day), заснований Генеральною Асамблеєю ООН в грудні 2014 року (резолюція A/RES/69/145). Головною метою цієї щорічної події є підвищення рівня інформованості про важливість інвестування в розвиток навичок молоді, поліпшення соціально-економічних умов для молодих людей для вирішення проблем безробіття та неповної зайнятості, а також професійна підготовка і працевлаштування молодих людей.
Ідея заснування Дня належить представникам Шрі-Ланки в ООН, які на черговому засіданні Генеральної Асамблеї висловили стурбованість з приводу зростання і масштабів безробіття серед молоді. Кожен п'ятий не має доступу до освіти. Крім того, жінки частіше змушені погоджуватися на малооплачувану або не відповідає їх кваліфікації роботу, задовольнятися працевлаштуванням на півставки або тимчасовими контрактами. Найбільш гостро проблема молодіжного безробіття і неповної зайнятості стоїть у країнах, що розвиваються, але і промислово розвиненим країнам поки не вдалося викорінити.
Постійно змінюється ринок праці, і молодим людям треба постійно адаптуватися до нових умов і набувати навички затребувані. Тому розвиток навичок, освіта і професійна підготовка – головні чинники успіху на ринку праці для самих молодих людей і важливий показник життєздатності суспільства.
На жаль, існуючі системи не здатні задовольняти пов'язані з навчальним процесом потреби молоді. Тому професійна підготовка та працевлаштування молодих людей займають окремий пункт у Порядку денному ООН в галузі сталого розвитку на період до 2030 року.
У складному економічному світі вибір професії за фахом, смаком, уподобаннями, ставленням до життя, до себе та інших людей не такий легкий, як здається на перший погляд. В першу чергу відіграють роль не тільки професійні якості людини, але і те, чи обрана професія, спеціальність користується попитом на ринку праці.
Проблема молодіжного безробіття є сьогодні дуже актуальною у всьому світі, зокрема в Україні. Значна кількість молодих людей щорічно пропонує свою робочу силу на ринку праці після закінчення загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і вищих навчальних закладів. Проте молодь стикається з низкою складностей на ринку праці, й пошук роботи переростає у проблему, яка негативно відбивається на показнику молодіжної зайнятості. Так, працездатнімолоділюдинеможутьзнайтироботуіреалізуватисвоєправонапрацю.
Одним із доленосних етапів у житті кожної людини, його професійній кар’єрі, є питання пошуку та вибору професії. Сьогоднішній ринок праці гостро потребує професійно мобільних працівників, готових оперативно приймати самостійні професійні рішення, нести відповідальність за їх втілення, успішно і ефективно знаходити і реалізовувати себе у постійно змінюючих соціально-економічних умовах за умови постійного пошуку щодо планування, вибору та розвитку своєї професійної кар'єри.
Саме молоде покоління в процесі пошуку роботи стикається з такими, притаманними зазвичай лише цій віковій групі, перепонами як відсутність досвіду та навичок професійної адаптації, соціальна незрілість та незахищеність, невідповідність першого робочого місця рівню та якості отриманих  професійних  знань, високі вимоги роботодавців до  професійних компетенцій молоді, невідповідність запитів перших реальним професійним обов’язкам тощо. Усе це істотно посилює напруженість на ринку праці у молодіжному сегменті, який є відкритим, мобільним, активним, цілеспрямованим, прогресивним ресурсом, що швидко вчиться та легко адаптується до змін.
І щоб привернути увагу громадськості до проблеми безробіття серед молоді, підвищити інформованість про розвиток навичок як основному засобі, який допомагає молодим людям влаштуватися на роботу, і боротися за поліпшення соціально-економічних умов для молодих людей і був заснований День навичок молоді. Цей день Генеральна Асамблея ООН пропонує державам-членам, організаціям системи ООН та інших міжнародних і регіональних організацій, а також громадянському суспільству відзначати відповідним чином з урахуванням національних пріоритетів, у тому числі шляхом проведення просвітницьких кампаній, заходів за участю добровольців і інформаційно-пропагандистських заходів. Вже традиційно у ряді країн організовуються конференції, просвітницькі лекції, семінари, присвячені питанням професійної підготовки і працевлаштування молоді. В освітніх закладах проходять тематичні заняття та виставки праць учнів і студентів. Благодійні фонди збирають кошти на розвиток соціальних проектів.

Немає коментарів:

Дописати коментар