Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 4 липня 2020 р.

На захисті громадян (до Дня Національної поліції України)






4 липня українські поліцейські відзначають своє професійне свято – День поліції України. Національній поліції України сьогодні виповнюється 5 років.
Свято встановлено згідно з указом Президента від 4 квітня 2018 року. Як відомо, після Революції Гідності в українському суспільстві виникла нагальна потреба у реформуванні силових структур, зокрема і в реформуванні правоохоронної системи.
Вже восени 2014 року було представлено концепцію реформи Міністерства внутрішніх справ, в якій передбачалось створення Національної поліції. Зрештою, 2 липня 2015 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про Національну поліцію».

4 липня 2015 року нова українська поліція склала присягу. Першим містом, у якому вона запрацювала, став Київ. Цього дня на Софійській площі співробітники нової поліції склали присягу на вірність Україні. Майже місяць патрульна поліція Києва працювала в тестовому режимі і показала гарні результати своєї роботи. Другим українським містом, де запрацювали поліцейські, став Львів, третім – Одеса.
Прийняття Закону України про «Національну поліцію» стало новою епохою розвитку системи правоохоронної діяльності нашої країни. Головним чином цей закон спрямовано на якісне поліпшення зазначеної діяльності, адже міліція здебільшого була каральним органом і не завжди її функціонування було спрямоване на захист законних прав та інтересів українського суспільства.
Національна поліція України підпорядкована міністерству внутрішніх справ, яке спрямовує та координує діяльність правоохоронного органу.
Відповідно до цього, основні завдання Нацполіціі - реалізація державної політики у сферах забезпечення охорони прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави, протидії злочинності, підтримки громадської безпеки і порядку, надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або через надзвичайні ситуації потребують такої допомоги.
Одним із головних нововведень, які встановлює зазначений Закон «Про Національну поліцію» є переорієнтація характеру роботи даного органу влади із карально-репресивного на сервісний. Законодавець особливу увагу акцентує на тому, що поліція повинна саме надавати послуги.
Основними цілями запровадження поліцейських послуг є:
-        зробити поліцію захисником прав і свобод людини, а також прав і законних інтересів суспільства, як це, власне кажучи і повинно бути у сучасній демократичній державі;
-        повернути довіру населення, перш за все шляхом наближення правоохоронців до громадян, через їх максимальне залучення до роботи на вулицях, а не в кабінетах;
-        підвищити якість та ефективність взаємодії правоохоронців з усіма інститутами громадськості. ,а також з іншими органами влади та місцевого самоврядування;
-        забезпечити високий рівень мобільності та оснащеності поліцейських, оптимізувати організаційно-функціональну та штатну структури поліцейських сил, а також витрати на їх утримання.
Як бачимо, створення поліції відображає прагнення влади змусити правоохоронну систему служити інтересам окремих громадян і суспільства в цілому.

Немає коментарів:

Дописати коментар