Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 20 серпня 2020 р.

Кроки до здобуття Незалежності України (до Дня Незалежності України)

 

24 серпня – державне свято, День Незалежності України. В цей день ми відзначаємо ухвалення Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України. Це був найважливіший крок з багатьох важливих кроків, які передували створенню нашої самостійної і незалежної держави. І про які маємо пам´ятати.

Це відбулося у 1991 році за досить драматичних обставин. Найвищі державні посадовці Радянського Союзу влаштували у Москві путч. Їх завданням було усунути президента СРСР Михайла Горбачова, який планував перетворити країну-федерацію на конфедерацію.

Верховна Рада Української PCP прийняла Декларацію про державний суверенітет Украї́ни і ухвалила постанову «Про День проголошення незалежності України» ще 16 липня 1990 року. Цей крок був наслідком ідеологічної боротьби Народного Руху України за перебудову. В серпні 1991 року здобутки, до яких йшли роками, опинилися під загрозою.

Коли 24 серпня 1991 року у Верховній Раді УРСР поставили на голосування Акт проголошення незалежності України абсолютна більшість членів парламенту - 346 депутатів - висловилася «за».

Держава Україна з'явилася на геополітичній карті лише в грудні 1991 року. Державотворення слід було легітимізувати - підтримати всенародно. Тому знадобився референдум. Був серйозний аргумент для його проведення: якщо рішення Верховної Ради міг би скасувати парламент іншого скликання, то рішення референдуму скасувати не може ніхто.

Єдиний в історії СРСР Всесоюзний референдум про збереження СРСР проводили 17 березня 1991 року. Народний Рух України  за перебудову наполіг щоб одночасно з цим референдумом в Україні було проведене республіканське консультативне опитування: «чи згодні ви, щоб Україна була у складі Союзу Суверенних Республік на підставі Декларації про державний суверенітет України». Позитивно на нього відповіло більше 80% опитаних. Це також був серйозний крок до здобуття Незалежності. 

Леонід Кравчук запропонував об'єднати референдум з першими в історії України президентськими виборами, призначеними на неділю 1 грудня. В такий спосіб передвиборча кампанія основних кандидатів у президенти (Л. Кравчука, В. Чорновола, Л. Лук'яненка) автоматично перетворилася на потужну агіткампанію на підтримку Акту незалежності. Понад 90% тих, хто взяв участь у референдумі, на питання «Чи підтверджуєте Ви акт проголошення незалежності України?» відповіли «так».

УРСР фактично перестала існувати тільки 1 грудня 1991 року. Якщо до референдуму незалежну Україну не визнала жодна держава, то протягом тільки грудня її визнали понад 40 держав світу.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар