Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 2 вересня 2020 р.

«Роки війни — століття пам’яті» (до Дня закінчення Другої світової війни)

 Друга світова війна завершилася повністю і остаточно, коли 2 вересня 1945 року в 9:04 на борту американського лінкора «Міссурі» в Токійській затоці міністр закордонних справ Японії Мамору Сігеміцу, начальник Генштабу генерал Йосідзіро Умедзу, верховний головнокомандувач союзних військ генерал армії США Дуглас Макартур, радянський генерал-лейтенант Кузьма Дерев'янко, адмірал флоту Великобританії Брюс Фрейзер, а також Честер Німіц — адмірал флоту США, генерал Жан Філіп Леклерк з боку Франції, канадський полковник союзних військ Лоренс Косгрейв, Еміл Хелфріх — лейтенант-адмірал Армії Нідерландів, Томас Блемі генерал Австралійської Армії, Сюй Юнчан — генерал першого класу з боку Китайської Республіки і Леонард Ізітт — віце-маршал авіації союзної Армії Нової Зеландії підписали Акт про беззастережну капітуляцію Японії.

Цьому передувало зроблене раніше офіційне повідомлення японської влади від 14-го серпня, в якому вони брали умови капітуляції за формулою Потсдамської конференції без будь-яких поправок і застережень. Нагадаємо, що Японія погодилася на капітуляцію ще 10-го серпня, але з умовою збереження структури імператорської влади в країні. Дещо раніше - 6-го серпня 1945-го року, союзними військами Сполучених Штатів Америки вперше в історії людства була скинута перша атомна бомба і найбільше японське місто регіону Тюгоку Хіросіма було практично знищено. 8-го серпня СРСР офіційно оголосив війну Японії, а 9-го серпня друга Американська атомна бомба ще більшої потужності була скинута на центральне портове місто в Японії Нагасакі, розташоване на заході острова Кюсю, яке було практично стерте з лиця землі. Це було мудре рішення японського імператора, яке сприяло збереженню його народу, і збереженню культури, і держави як такої.

Всі формальності були залагоджені і світ вийшов зі становища, в якому перебував протягом багатьох довгих, болісних і неймовірно кровопролитних років. Жах Другої світової війни залишився позаду.

Пам’ятаймо про це.

Підготувала Тетяна Зуляк, зав. сектору МБА.



Немає коментарів:

Дописати коментар