Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 15 вересня 2020 р.

«Секрети Агати Крісті»

 15 вересня виповнюється 130 років з Дня народження Агати Мэри Кларисси Миллер, яку читачі знають як Агату Крісті. Вона написала 66 детективів, 19 збірників, 15 п'єс та 6 жіночих романів. Частину з них письменниця опублыкувала під псевдонімом Мері Уестмакотт.

З дитинства, і навіть вже у поважному віці, знаменита англійка жила яскраво. Захоплювалася бодібілдингом, археологією разом з другим чоловіком, вченим; серфінгом, літала на аероплані, водила авто, екстремально подорожувала. Натомість її перший чоловік ледь не сів за грати через витівки письменниці. ЇЇ життя це низка захоплюючих таємничих пригод, де важко провести межу між правдою і вигадкою, а ще важче встановити істину.

Агата не мала освіти. В пансіоні вона не протрималася навіть кількох місяців. Писала безграмотно, боялася публічних виступів. Свої романи вона надиктовувала, щоб їх можна було прочитати. Страх публічних виступів не змогла перебороти до скону. Попри це вона досягла успіху як композитор – писала романси, вальси і оперети. А також як піаністка, поетка, фармацевтка, фотографиня, археологиня. Письменницею стала всупереч сестрі Мєдж, яка сказала, що Агата ніколи не напише цілий роман.

Вони разом з сестрою з дитинства любили вигадувати. Агата вигадала, що у Мєдж є сестричка-близнючка, яка живе в божевільні. Інколи вона втікає щоб зустрітися з родичами. Це була така гра. Коли Мєдж приходила додому, Агата мала здогадатися хто повернувся: сестра чи божевільна близнючка. Вигадані друзі супроводжували королеву детективу усе життя. Часто Крісті перевтілювалася у них. Про це вона написала у 70 років у власній автобіографії. Вона зізналася, що любила своїх вигаданих друзів більше, ніж відомого детективного персонажа Еркюля Пуаро, який «заслужив» некролог в газеті New York Times.

Першим чоловіком Агати був офіцер авіації Арчібальд Крісті. В письменниці могла бути і більш вигідна партія. Але вона обрала загадкового і непередбачуваного військового. Чоловік «віддячив» їй тим, що загуляв. Вона відповіла інтригою гідною її власного роману.

4 грудня 1926 року в поліцію містечка Ньюлендз Корнер звернувся місцевий житель, який біля кар’єру знайшов пусте авто. Власником транспортного засобу була Агата Крісті. Її шукали 11 діб 15 тисяч волонтерів на чолі з автором «Шерлока Холмса» Конан Дойлем. Під час пошуків навіть зверталися до екстрасенсу, який впевнено зазначив, що Агата жива і її скоро знайдуть. А репортери тим часом не давали спокою Арчібальду Крісті. Саме його підозрювали у вбивстві зниклої дружини. Письменниця в цей час непогано відпочила на англійському спа-курорті. Вона зареєструвалася під іменем коханки свого чоловіка. Коли Агату Крісті знайшли, вона відмовилася будь-що пояснити — стверджувала що в неї амнезія.

Одного разу творчістю королеви детектива зацікавилася британська служба безпеки. В романі «Н чи М?» письменниця описала знавця державних секретів військового часу, майора Блетчлі. Колись давно письменниця застрягла в поїзді в Блетчлі по дорозі з Оксфорда в Лондон. І героя, якого Крісті не любила, назвала іменем цієї локації. Служба безпеки дізналася що серед друзів Агати є людина, яка дійсно зламувала шифри в Блетчлі парку, його звали Діллі Нокс. Однак чоловік клявся що нічого не розповідав своїй подрузі. Що відбувалося насправді відомо лише цим двом людям.

Коли Агаті Крісті виповнилося 40 років, вона познайомилася з молодшим на 14 років британським археологом Максом Маллоуеном. Рідні відмовляли її від весілля. Вона намагалася втекти зі шлюбної церемонії, коли зрозуміла що чоловік ровесник племінника. Проте вони прожили разом 46 щасливих років. Чоловік не читав її книг, не ставився серйозно до її роботи, ніколи не казав про кохання до неї, і взагалі мовчав. Але їх об’єднувало щось більше, ніж любов. В цьому шлюбі вона придумала знамениту міс Марпл. Книжки письменниці екранізували. Макс завдяки підтримці Агати став вченим зі світовим ім’ям та ще й розбагатів, коли знайшов в Ірані виняткову колекцію предметів зі слонової кістки, а Британський музей купив її за мільйон фунтів.

Свою автобіографію Агата Крісті закінчила подякою Богові за любов, яку Всевишній їй дарував.

В Тернопільській обласній універсальній бібліотеці можна знайти чимало найновіших детективів Агати Крісті, зокрема:

821(410)

К82

Крісті, Агата.

Вбивство у «Східному експресі»: роман / А. Крісті ; пер. з англ. Н. Хаєцька. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. — 288 с.

Знаменитий бельгійський детектив Еркюль Пуаро мусить терміново виїхати до Британії, але вільних місць у «Східному експресі» вже немає. Його виручає давній друг мсьє Бук, власник залізничної компанії. Зранку за сніданком детектив відзначає, що пасажири поїзда — люди різних національностей. Американець Ретчетт, що видається Пуаро надто підозрілим, просить детектива стати його охоронцем. Але той відмовляється. Уночі Пуаро весь час будитимуть різні звуки, а потім настане тиша — через снігові замети поїзд зупинився десь у Югославії, пасажири нервуються, а дивний містер Ретчетт лежить мертвим у своєму купе…

Детектив Пуаро береться до розслідування. Кожен із пасажирів має алібі. Люди з різних країн, здається, не знайомі між собою, проте виправдовують одне одного. Пуаро доходить висновку: вони не випадково опинилися у потягу. Тепер підозрюються всі!

821(410)

К82

Крісті, Агата.

Випробування невинуватістю : роман / А. Крісті ; пер. з англ. Н. Хаєцької. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. — 288. — (Класика англійського детективу)

У маєтку Сонячний Ріг знаходять мертвою місіс Рейчел Арґайл. У вбивстві звинувачують її прийомного сина Джека. Його ув’язнюють, адже в чоловіка немає алібі. Через певний час доктор Артур Калґарі заявляє, що може надати це алібі. Але в’язень помер ще до початку судового розслідування. Калґарі сповнений рішучості за всяку ціну виправдати Джека, нехай навіть посмертно, однак родина Арґайл не бажає допомагати йому в розслідуванні. Несподівано відбувається ще одне вбивство. Які таємниці приховує Сонячний Ріг і його мешканці? Чи причетні вони до того, що сталося? Хто цей вовк в овечій шкурі?

821(410)

К82

Крісті, Агата.

І не лишилось жодного : роман / А. Крісті ; пер. з англ. Н. Хаєцької. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. — 288 с.

Десятеро незнайомців опинилися на далекому Солдатському острові: усі отримали дивне запрошення приїхати сюди, до розкішного будинку. Однак поки вони не розуміють, хто і для чого їх викликав… Згодом починається жахіття: хтось жорстоко й вигадливо вбиває гостей, а зі столу, на якому стояло рівно десять порцелянових статуеток, перед кожним убивством зникає одна… Як ця моторошна історія пов’язана із дитячою лічилкою? І, головне, хто наступний?

Немає коментарів:

Дописати коментар