Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 14 вересня 2020 р.

Лімфома: що треба знати про хворобу (до Всесвітнього дня боротьби з лімфомами)

 

        15 вересня — Всесвітній день боротьби з лімфомами. Цей день ініціювала більше 10 років тому Лімфомнакоаліція — міжнародна організація, яка об'єднує пацієнтів з 41 країни світу. Його мета — привернути увагу громадськості до проблем людей, які зіткнулися з таким діагнозом, а також інформувати широкий загал про симптоми захворювання та наголосити на необхідності звернень до лікарів, якщо симптоми з'явилися.

Лімфоми – це різновид злоякісних пухлини з клітин імунної системи, що вражають лімфатичну систему, яка складається з лімфатичних вузлів (невеликі закриті скупчення лімфоцитів), селезінки, вилочкової залози, кісткового мозку. Вони входять до класу гематологічних новоутворень, прогресуючих з плином часу. У XIX та на початку XX століть відома на той час форма захворювання називалася хворобою Ходжкіна, на честь Томаса Ходжкіна, який вперше описав характерні клітинні зміни лімфоми в 1832 році.

Лімфома - це не одна хвороба, а група з понад 30-ти різних хвороб. Існують два головних типи пухлин імунної системи: лімфома Ходжкіна, що походить з T-лімфоцитів або NK клітин та неходжкінські лімфоми, які походять з В-лімфоцитів.

На даний час достовірно не відомі причини виникнення лімфом, хоча водночас є багато статей у світовій літературі, в яких ідеться про те, що віруси групи герпес можуть бути причиною розвитку лімфом у людей, а саме Еппштейн-Бар вірусу та Цитомегаловірусу. Окрім цього, є певний зв’язок наявності генетичних мутацій у людей з розвитком лімфом.

Відповідно до вищезгаданого, у групі ризику є люди, у яких є імуноглобуліни групи G вірусів Еппштейн-Бар та цитомегаловірусу. Це значить, що ці люди колись перенесли інфекційні захворювання, спричинені цими вірусами, які могли протікати без проявів, і зараз у цих людей є антитіла до цих вірусів. Крім цього, в групі ризику є люди, що працюють з хімікатами, такими як органофосфати, бензен, тетрахлорид карбону та консерванти деревини. Це фермери, хіміки, маляри та механіки.

Таким чином, факторами ризику захворювання є:

  • деякі інфекції і віруси, у тому числі вірус Епштейна-Барр;
  • спадкова схильність;
  • аутоімунні захворювання;
  • несприятливий вплив навколишнього середовища, контакт зі шкідливими хімічними речовинами.

А до основних симптомів захворювання можна віднести:

  • збільшені, безболісні лімфатичні вузли;
  • зменшення маси тіла;
  • підвищення температури;
  • нічна пітливість.

Сьогодні з діагнозом лімфома живе більше 1-го млн. осіб у всьому світі, і у близько тисячі хворих щодня виявляють зазначену патологію. Так, за даними Національного інституту онкології США, у країні щороку діагностується близько 74тис. нових випадків лімфом (4,3% від усіх онкологічних новоутворень). У країнах Західної Європи захворюваність на лімфоми складає близько 12-15 випадків на 100тис. населення на рік. У Росії щорічно реєструється більше 25тис. нових випадків захворювання (близько 4% від усіх злоякісних пухлин). В Україні щороку діагноз лімфома та лімфолейкоз ставлять щонайменше 3,5тис. людей. При цьому 10% випадків захворювання були виявлені випадково під час проходження періодичних медичних оглядів. Захворюваність на неходжкінські лімфоми вища в групі людей похилого віку. Хвороба Ходжкіна найчастіше вражає людей віком до 30 років і після 60. На жаль, серед хворих на лімфому зустрічаються й діти. Так, за статистичними даними тільки серед дітей Львівської області щорічно реєструється більше 60 випадків захворювання на рік.

Лімфома — виліковна. При виявленні захворювання на ранній стадії більшість людей мають всі шанси перемогти хворобу! При виявленні тривожних симптомів (збільшення лімфатичних вузлів, червоні плями на шкірі, кашель/задишка, нічний піт, раптова безпричинна втрата ваги, підвищена температура у вечірній/нічний час, свербіж шкіри, велика стомлюваність) — не відкладайте візит до лікаря!

Оксана Содомора,  

головний бібліотекар відділу читального залу

Немає коментарів:

Дописати коментар