Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

субота, 31 серпня 2024 р.

День авіації України

31 серпня, в останній день літа, в Україні відзначається День авіації – свято військових та цивільних авіаторів та працівників авіаційної промисловості й транспорту. Це професійне свято усіх льотчиків, як цивільних так і військових, а також усіх, хто задіяний в авіаційній промисловості. День авіації відзначають щороку, останньої суботи серпня, згідно з указом президента України. Свято було впроваджено Леонідом Кравчуком у 1993 році на знак солідарності з авіаційними спеціалістами оборонного та транспортного сектора України.

Україна входить до десятки країн, що мають замкнутий технологічний цикл створення і виробництва авіатехніки і це не дивно. Авіаційна історія України наповнена героїчними здобутками та самовідданою працею вчених, конструкторів, льотчиків і дослідників. А під час повномасштабного вторгнення Росії свято набуло особливого значення. Наша військова авіація довела, що може творити дива в небі та дали гідну відсіч окупантам.

Саме в Україні працювали такі видатні науковці, як конструктор одного з перших літаків, що піднявся у повітря, Олександр Можайський, засновник теорії ракетобудування Микола Кибальчич, творець бойових ракет Олександр Засядько.

В історію увійшли також імена киян Ігоря Сікорського та Дмитра Григоровича, які будували літальні апарати.

Безстрашні українські льотчики-аси Костянтин Арцеулов і Володимир Дибовський першими навчилися виводити літаки з вільного падіння штопором.

Пілот Євграф Крутень заклав підвалини тактики винищувальної авіації, на які спираються і сьогоднішні прийоми повітряного бою.

Цікаво, що від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну авіація Повітряних сил ЗСУ здійснила понад 14 тисяч бойових вильотів.

Десятки українських пілотів стали Героями України, сотні авіаторів – кавалерами високих державних нагород. Проте чимало героїв-льотчиків Україна втратила за час війни з російськими окупантами, є втрати й серед особового складу, який здійснює наземне забезпечення польотів.

У 1946 році заснували державне підприємство «Антонов». Найбільшим його досягненням став славнозвісний літак Ан-225 «Мрія». Це найважчий у світі літак із максимальною злітною масою 640 тонн. Його змайстрували для потреб космічної програми транспортування вантажів. Мрія внесена до Книги рекордів Гіннеса за встановлення понад двохсот рекордів на одному літаку, що є унікальним випадком в історії світової авіації.

Літак «Мрія» є гордістю українців. Він встановив понад 240 рекордів, серед них за швидкістю, висотою, вантажністю, розмірами та іншими характеристиками. Ан-225 також з’являється у багатьох фільмах, аніме, мультфільмах, іграх та на монетах.

У перші дні повномасштабного вторгнення, росія знищила літак АН-225 «Мрія». Утім, після перемоги, «Мрію» обов'язково мають відновити.

Наприкінці липня українці отримали чудову новину: довгоочікувані літаки F-16 нарешті прибули до України з Нідерландів. Вони вже успішно застосовуються нашими авіаторами і навіть оснащені новітніми засобами протидії ракет, що тільки покращує їх ефективність на полі бою.

Щирі вітання з Днем авіації!

Нехай якомога швидше настане той день, коли небо над Україною знову стане чистим та безпечним. Нехай кожен Ваш політ буде під Божим захистом, а кожна посадка – тихою та м’якою. Прийміть подяку за вашу сумлінну працю та хоробрість, а також за ваш величезний внесок в розвиток української авіації.

Вперед і вгору, до нових перемог!