Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 6 травня 2022 р.

Брама Європи.

 Сьогодні до подій в Україні прикута увага усього світу. Важливо розібратися в усіх нюансах історії країни. У добірці «Брама Європи» ви знайдете чимало інформації про правдиву історію нашої держави: про взаємовідносини з сусідами, боротьбу за незалежність і про її здобуття.

94(477)

П 39

Плохій, Сергій. Брама Європи : історія України від скіфських воєн до незалежності / С. Плохій ; пер. з англ. Р. Клочка. — 2-ге вид. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 496 с.

Автор книги Сергій Плохій — професор Гарвардського університету, один з провідних спеціалістів світу з історії України та Східної Європи.

Книга цікаво й доступно розповідає про історію нашої держави від часів Геродота до подій на Сході України сьогодні. Це авторитетне видання допоможе краще зрозуміти події минулого, а через них – і наше сьогодення. Автор фокусує увагу на українцях як найбільшій демографічній групі, а згодом – головній силі, що стояла за створенням сучасної нації. Дізнайтеся, як наші предки «призвали варягів на царювання», як наша країна боролася за право бути незалежною, пройшла крізь часи кріпацтва, комуністичного терору й Голодомору, Другої світової війни та врешті-решт отримала незалежність.

94(477)

Р88  

Русначенко, Анатолій. Нариси новітньої історії України . Кн. 4 / А. М. Русначенко. — Київ : Філюк О. В., 2017. — 539 с.

Твір Анатолія Русначенка є спробою дати власне цілісне бачення новітньої української історії, від початку XX століття, революції 1914-1923 рр., до сучасності. Поляд автора - україноцентричний, але він не оминає східно - і центрально-європейської перспективи. Для здійснення цієї мети дослідник послідовно використовує дві парадигми: тоталітаризму й імперії, що в тій чи іншій мірі притаманні і його попереднім викладам. В центрі уваги - український народ у його взаємовідносинах з сусідами в Україні і поза її межами в добу революцій, її, України, нової колонізації совєтською імперією і постколоніального розвитку.

35(477)

В18 

Варганов, В. П. Операції "Щит України" / В. П. Варганов. — Київ : Ваш автограф, 2021. — 240 с. : іл. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Документальний нарис про історію розробки та виробництва купонів багаторазового використання і національної валюти. Основну частину нарису складають матеріали про забезпечення підрозділом спеціального призначення спецслужби України прихованої і безпечної доставки з країн Європи купоно-карбованців та інших цінних паперів, а з Канади та Італії – перших партій національної валюти, символу і гаранта незалежності України в 1991 – 1993 рр. Нарис призначений для широкого кола читачів, що цікавляться історією сучасної України. Він може бути корисний для співробітників спецслужб і правоохоронних органів, що беруть участь у заходах щодо забезпечення державної безпеки України, і використаний ними як навчально-методичний матеріал.

94(477)

П39 

Плохій, Сергій. Magistra Vitae. Розмови про історію з Сергієм Плохієм : [зб. інтерв'ю] / С. Плохій ; Нац. ун-т "Києво-Могилянська академія", Центр європ. гуманітар. дослідж., Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства. — Київ : Дух і Літера, 2020. — 368 с.

Уроки історії, які нам ще треба вивчити — головна тема збірки інтерв’ю історика Сергія Плохія, які він дав українським медіям протягом останніх років. Розмови історика з провідними журналістами та науковцями України — це не тільки погляд на історію очима сучасності, але також погляд на сучасність очима історії, захоплива подорож за лаштунки створення книжок з історії, які стали бестселерами в Україні та поза її межами. Нарешті, це відповіді на питання, які сьогодні турбують світ, коли він дивиться на Україну з перспективи свого власного досвіду та своєї історії.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар