Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 5 травня 2022 р.

Українські воїни.

            «Українські воїни – справді дивовижні люди. У них цілий день стріляють, вони підриваються на мінах, але жоден не скаржиться на це. Вони найміцніші люди, яких я коли-небудь зустрічав. Солдат, якого я врятував, коли ми потрапили на протитанкову міну, на жаль, втратив ноги, але він постійно каже мені, що йому потрібен протез, щоб він міг скоріше повернутися в бій. Цей солдат – справжній герой. Такі як він і є втіленням вашої країни. Я вважаю, що вторгнення росії в Україну стало однією із найганебніших подій у сучасній історії. Але це показало справжню силу українського народу, який об’єднався, як ніколи раніше. Росія його недооцінила.» Це цитата з інтерв’ю американського добровольця Роба Вардаро. У книжках з добірки «Українські воїни» є відповідь на питання «Чому українські воїни непереможні?»

398(477)

Н20  

Найден, Олександр. Воїн в українському фольклорі. Семантичні та образні аспекти / О. Найден. — Вид. 2-ге, допов. — Київ : Стилос, 2020. — 224 с. : іл.

Мета цієї книги полягає у висвітленні тієї царини українського менталітету, у якій співвідносяться історичні й фольклорні фактори основних онтологічних питань буттєвості, у якій історична й фольклорна пам'ять творять образ сьогодення в його реальних та уявних рисах. Щодо цього образ воїна найбільш поширений, значимий і показовий, йому немає альтернативи як в усному, пісенно-поетичному фольклорі, так і в народному малярстві. Однак якщо матеріал усного фольклору, у якому фігурує воїн, давно вже зібраний і принаймні поданий описово, то образотворчий матеріал — масова аматорська народна картина — майже зовсім не збирався й не досліджувався. Тому ще одним завданням автора було вироблення стратегії й пошуки методологічних принципів розгляду творів усного, пісенно-поетичного та образотворчого фольклору в національно-історичному й загальнокультурному контекстах. Для істориків, етнологів, фольклористів, мистецтвознавців та широкого кола читачів.

94(477)

Д56  

Добровольчі батальйони : історія подвигу батальйонів, що врятували країну / К. Гладка, Д. Громаков, В. Миронова [та ін.] ; упоряд. А. Шевченко ; худож. О. А. Гугалова. — 2-ге вид., перероб. та допов. — Харків : Фоліо, 2017. — 325 c. : іл.

Історія подвигу батальйонів, що врятували країну. Саме такі слова написані на обкладинці книги під назвою «Добробати», яка вийшла у харківському видавництві «Фоліо». У цій 325-сторінковій книзі група експертів та журналістів – Катерина Гладка, Вероніка Миронова, Ольга Плужник, Олег Покальчук, Ігор Рудич, Васіліса Трохимович та Артем Шевченко – дають відповіді на такі питання: Чи вистояла би наша країна в боротьбі з російською агресією без мужніх добровольчих батальйонів? У чому сутність та витоки руху добробатів? Якою була їхня роль під час найважливіших подій гібридної війни? Що чекає на них у майбутньому?

355/359

З-12 

За Україну, за волю, за честь, за славу, за народ! : фотолітопис боротьби і звитяг / упоряд.: В. Гуменюк, Ю. Посохова-Кіреєва. — Косів ; Львів ; Київ : Літопис УПА, 2018. — 132 с. : фот.

Фотоальбом присвячено пам’яті воїна Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» (ДУК ПС), учасника бойових дій на Сході України Антона Кіреєва –«Сифона», який зі зброєю в руках захищав незалежність і територіальну цілісність України й поліг в бою з агресором неподалік міста Донецька. Будучи професійним фотографом, Антон «воював» також і фотоапаратом, фіксуючи бойові і тилові будні своїх побратимів,багато з них загинули за нашу волю і незалежність держави. Новітня історія появи добровольчих батальойнів перегукується з подіями 75-річної давнини, коли восени 1942 року на Волині постали перші загони УПА.

77

К73  

Котлярчук, Андрій. Добровольці. Доба героїв = The Volunteers. The age of heroes / А. Котлярчук. — Київ : Мистецтво, 2019. — 320 с. : іл. — Текст укр., англ.

Фотопроект історії війни Андрія Котлярчука присвячено добровольцям, ветеранам АТО. Проект довжиною у п`ять років: 2014–2018 рр. Фотозйомка здійснювалася на нульових кілометрах. У виданні репродуковано невипадкові світлини відзняті на чорно-білу широку плівку. Використано тільки квадратний кадр. Сотні кілометрів уздовж тонкої лінії дотику, сотні вдумливих кадрів, сотні портретів бійців до та після бою. Ілюстративний ряд супроводжують сотні висловлювань, спогадів, спостережень учасників подій. Фотопроект не випадковий, продуманий автором з самого початку. Перша частина фотопроекту експонувалася у Верховній Раді України, а також демонструвалася у багатьох музеях різних міст України. Виставка була представлена у Національному художньому музеї Грузії. У виданні репродуковано великий масив світлин, через які ми бачимо, як поступово відроджувалася могутність української армія. Зйомки зроблені у єдиному художньому ключі, портрети бійців дивляться на глядача неначе з батальних полотен минулих часів. У цих обличчях ми фіксуємо мужність та рішучість до перемоги. До книги увійшло також багато зображень жанрових сцен, пейзажів та натюрмортів. Чи можливо знайти на війні естетику? Чи реально показати карколомні моменти протистояння привабливо? Чи можна поєднати документалістику з художнім баченням? Відповіді на ці та інші питання дає проект Андрія Котлярчука з виразною назвою «Добровольці. Доба героїв».

Немає коментарів:

Дописати коментар