Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 28 серпня 2021 р.

Як побудувати здорові стосунки в колективі.

25 серпня в батьківському клубі «Щасливі разом» відбулася zoom-конференція «Як побудувати здорові стосунки в класі» за участю психолога, консультанта Тернопільського комунального методичного центру науково - освітніх інновацій та моніторингу, психотерапевта за напрямком "Позитивна психотерапія", травматерапевта EMDR Галини Несмашної.

Конфлікти трапляються в кожному колективі. Головне їх конструктивно розв´язати. Булінг відрізняється від конфлікту тим, що має ознаки приниження, яке триває довгий період часу. Якщо немає «глядачів» це не булінг. Про факти цього явища ми дізнаємося з відео, відзнятих саме спостерігачами. Жертвою стає «не такий як усі», який не може дати відсіч. Дитина - агресор часто сильніша фізично, володіє лідерськими якостями, не розуміє що таке біль іншого, тому що не здатна проявляти емпатію.

Раніше факти булінгу замовчували, в педагогічних колективах не було чітких правил як діяти в подібних ситуаціях, не були прописані механізми впливу. Під час зум-конференції Галина Несмашна допомогла учасникам скласти алгоритм дій у разі перших проявів булінгу:

1.    Той, кого намагаються зачепити образливими репліками може спробувати їх ігнорувати.

2.    У разі порушення прав пояснити агресору що відчуває. Можна посилатися на статтю кримінального кодексу.

3.    Якщо це не подіяло – розповісти дорослим: батькам, класному керівникові, психологу, які звернуться до адміністрації школи. Адміністрація школи має відпрацьований механізм дій. який застосовують в таких випадках.

4.    Батьки можуть спобувати самостійно поговорити з батьками агресора або одразу написати заяву на ім´я директора школи.

5.    Шкільний психолог працює з усіма, хто був учасником булінгу: жертвою, агресором, спостерігачами, батьками. З´ясовує причини неприйнятної поведінки.

6.    Жертві необхідно підвищувати самооцінку, агресору — розвивати емпатію, усім – покращувати комунікативні якості.

Для профілактики булінгу класні керівники спільно з учнями складають кодекси честі. Проводять тренінги з комунікації, на яких дітей вчать бути посередниками під час владнання конфліктів.

Переглянути запис zoom-конференції ви можете за посиланням:

https://youtu.be/M8f59jK3oAY



Немає коментарів:

Дописати коментар