Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 26 серпня 2021 р.

Чи стане благодійність частиною ДНК українців?

 У рейтингу World Giving Index (Всесвітній індекс благодійності) за чотири роки, Україна піднялася з 81 на 20 зі 146 країн. Усі три показника (грошові пожертвування, допомога незнайомим людям та волонтерство) покращилися, і сукупний індекс склав 43% (для порівняння в 2018 році – 29%). Дедалі більше українців хочуть допомагати й віддавати. Проте проблеми у благодійності залишаються: відсутність системності, технологічних інструментів, високий рівень недовіри до фондів, часто це бажання робити пожертву через жаль. У чому ключова відмінність між культурою благодійності в Україні та за кордоном? Чого не вистачає благодійності в Україні? Як розвивалася доброчинність як частина культури в Україні? Відповідь у добірці «Чи стане благодійність частиною ДНК українців?».

36

А84   

Арріллага-Андрессен, Лора. Благодійність 2.0. Змінюй світ ефективно / Л. Арріллага-Андрессен ; з англ. пер. К. Гуменюк. — Київ : Пабулум, 2020. — 456 с.

Книжка «Благодійність 2.0» розкаже вам усе, що ви хотіли знати про філантропію. У цьому виданні ви знайдете описи різних підходів до благодійності, способи зробити її ефективнішою та варіанти комфортного впровадження благодійності у ваше життя, дізнаєтесь про міжнародні практики та всесвітні благодійні програми, а також прочитаєте історії успішних доброчинців. Авторка наводить багато прикладів, коли філантропія позитивно впливає на суспільство, як у локальних, так і глобальних масштабах. Книга «Благодійність 2.0» не тільки для тих, хто вже робить добрі справи, але й буде цікава кожному, хто прагне розпочати. Прочитавши її, ви отримаєте повноцінну картинку з різними підходами та зможете обрати ефективну благодійність, враховуючи свій стиль життя і відповідний етап розвитку. Зрозумієте які кроки не є ефективною допомогою. Активні ж змінотворці зможуть надихнутися кращими міжнародними практиками для створення нових рішень і структурувати свої знання. Книга змінила життя тисяч людей, сімей, компаній, а тепер може змінити і ваше!

94(477)

Л93   

Людяність у нелюдяний час : доброчинці в часи Голодомору 1932–1933 / Укр. ін-т нац. пам'яті ; упоряд.: В. С. Тиліщак, В. М. Яременко. — 2-ге вид., перероб. і допов. — Київ : Смолоскип, 2018. — 288 с.

Книгу присвячено доброчинцям, які у 1932—1933 рр. допомагали вижити тим, хто голодував. У виданні подано інформацію про понад 180 праведних людей часів Голодомору, прізвища та імена яких встановлено на основі документальних даних та усних свідчень.

63.3(4Укр)

П 59  

Поронюк, І. Текля Поронюк-українська мати Тереза або Сповідь щасливої дочки / І. Поронюк. — Львів : Сполом, 2015. — 24 с.

“Щасливий той, хто більше дає, ніж отримує”, — гласить відоме прислів’я. Керуючись цим твердженням, все життя прожила Текля Поронюк, родом із села Побужани, що на Львівщині. Важко перерахувати усіх хворих та знедолених, які на порозі цієї блаженної жінки знайшли добре слово та безкорисливу допомогу. Після смерті Теклі Поронюк цю місію добра продовжила її донька Ірина. Вона є активним громадським діячем, організатором мітингів на підтримку сиріт, виступає на захист бездомних тварин, видає просвітницьку літературу. У пам’ять про свою матір пані Ірина видала книгу “Текля Поронюк — українська Мати Тереза”, аби показати людям, що ділитися з ближнім — найбільше щастя.

65.9(4Укр)

Д56   

Доброчинність в Україні : минуле, сучасне, майбутнє. — К. : [б. в.], 1998. — 56 c.

Видано в рамках проекту «Ініціативи по роботі на добровільних засадах», що фінансується Міжнародним фондом «Відродження» та інститутом Відкритого Суспільства. Автори намагалися поєднати минуле доброчинності в Україні з сучасним станом та дати прогноз розвитку волонтерського руху в майбутньому. Інформація, яка міститься у цій книзі, - лише крапля в морі доброчинності нашої нації, оскільки постійно з’являються нові імена людей, які жертвують гроші на добрі справи, безоплатно працюють в громадських організаціях, ведуть просвітянську роботу.Колись нащадки з пошаною прочитають про їх добрі справи, згадають їхні імена.

65.2

М 65 

Мистецтво віддавати. філантропія у сша : електрон. журнал сша "американці та їхні суспільні цінності", трав. 2006 / Держ. департамент США ; Бюро міжнарод. інф. програм . — Вашингтон, 2006. — 48 с.

Нарис «Американська філантропія» Роберта Г. Бремнера, написаний ним для «Чиказької історії американської цивілізації», залишається найважливішим джерелом інформації на задану тему. Надруковані в цьому журналі матеріали знайомлять аудиторію із загальними типами доброчинності в Сполучених Штатах. Але на кожну згадану згадану групу, корпорацію чи програму є тисячі інших, які ми також могли б розглянути. Сподіваємось, читачі використають цю інформацію, щоб розпочати самостійне вивчення цієї захоплюючої теми.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар