Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

неділю, 22 серпня 2021 р.

Синьо-жовтий символ свободи і незалежності (до Дня Державного прапора України)


Щороку напередодні Дня Незалежності українці відзначають одне з найважливіших свят –День Державного прапора України.

Державний прапор – невід’ємний атрибут кожної країни, що уособлює самобутність та спадкоємність її державотворчих традицій. Його еволюція у своєрідний спосіб відображає багатовікові процеси розвитку, становлення та життєдіяльності державних утворень.

18 вересня 1991 року синьо-жовтий прапор отримав статус державної символіки країни. Це узаконила постанова «Про прапор України», прийнята Президією Верховної Ради. У 1992 році, 28 січня, Верховна Рада прийняла постанову «Про затвердження Державним прапором України Національного прапора».

Раніше свято відзначали тільки на муніципальному рівні в Києві. Дата теж була іншою — 24 липня. Але в 2009 році Віктор Ющенко вніс поправки в указ, зробивши церемонію підняття прапора 23 серпня щорічної по всій країні.

Перша письмова згадка про український прапор зафіксована у 1256 році, в день, коли був заснований Львів. Тоді і з’явився герб міста: золотий лев на синьому тлі. Відомо, що такі кольори використовували козаки на своїх прапорах.

У червні 1848 року на міській ратуші Львова вперше був піднятий жовто-блакитний прапор. 22 березня 1918 Центральна Рада прийняла Закон про Державний прапор республіки, затвердивши жовто-блакитний прапор символом УНР. 13 листопада 1918 синьо-жовтий прапор став і державним символом ЗУНР. Він був затверджений на Підкарпатській Русі, а в 1939 – в Карпатській Україні. Першим містом, в якому 14 березня 1990 року офіційно підняли національну символіку над міськрадою, став Стрий. При цьому першим офіційним державним органом, над яким майорів український прапор, була сільрада села Жулин на Львівщині. 24 липня 1990 року синьо-жовтий стяг було піднято на флагштоку перед київською мерією.

18 вересня 1991 року Верховна Рада України своєю Постановою «Про прапор України» надала синьо-жовтому біколору статус офіційного прапора країни. 23 серпня 2004 року Президент підписав Указ «Про День Державного Прапора України». Цим Указом «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» встановлено в Україні нове свято — День Державного Прапора України.

Синій та жовтий колір прапора – поєднання чистого, мирного безхмарного неба, що простягнулося над жовтим безмежжям хлібного лану – символу мирної праці і достатку. Усім тим, чим славилася наша Вітчизна споконвіку.

День Державного Прапора – це свято всіх поколінь українців. Це данина поваги символу держави, що пройшов довгий, часом героїчний, часом трагічний шлях. Під рідним прапором український народ утвердив віковічну мрію про державність, соборність і самостійність

З Днем Державного Прапора України!

 

Оксана Содомора, головний бібліотекар відділу читального залу

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар