Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

На допомогу батькам і вихователям дітей.

 Коли нам стає складно з власною дитиною, ми намагаємося порозумітися. Та не завжди виходить. Зробити це ефективнно і швидко допоможуть поради спеціалістів, зокрема психологів.

З добірки дізнаємося як впоратися з гіперактивними дітками, як адаптувати аутиста до соціуму, як скорегувати розлади розвитку сучасної дитини. А також довідаємося з досвіду відомих батьків як бути класним татом, як розвинути у наших чад стресостійкість, перевиховати егоїста, навчити дитину управляти своїми грошима, одним словом — виховати надуспішну людину.

    

37.018.1

Г61

Головін, Влад. Як бути класним татом. Історії та досвід відомих батьків / В. Головін. — Київ : Брайт Букс, 2019. — 280 с. : іл.

Книжка ламає стереотип «справжні батьки вимирають як вид». Її герої — відомі продюсери, підприємці, журналісти, лікарі, священики, вчені, програмісти, усі ті, для кого батьківство є свідомим вибором, а діти — джерелом натхнення. Вони відверто розповідають, чого їх навчив їхній батько й чого вони хочуть навчити своїх дітей. Діляться секретами виховання та ідеями про те, як бути татом, з яким тепло, надійно й весело. Розмірковують про цілі, цінності та сенс батьківства.

373

П32

Підготовка вчителів до розвитку життєстійкості / стресостійкості у дітей в освітніх навчальних закладах: навч.-метод. посібник / кол. авт.: С. О. Богданов, А. М. Гірник, О. В. Залеська [та ін.] ; заг. ред.: В. М. Чернобровкін, В. Г. Панок ; Нац. ун-т «Києво-Могилянська академія», Центр психічного здоров'я та психосоц. супроводу. — Київ : Пульсари, 2017. — 208 с. : табл.

Видання дасть відповіді на питання з розвитку життєстійкості / стресостійкості у дітей, основних проявів стресу в дітей та дорослих, створення безпечного середовища у класі, психологічної підтримки вчителів призначено для використання в навчальному процесі системи післядипломної освіти педагогічних кадрів, вищих педагогічних навчальних закладах. Матеріали посібника містять науково-теоретичну частину, що складається з 11-ти модулів, і практичну частину у вигляді програми тренінгів по кожному модулю та алгоритм з перенаправлення дитини до психолога чи іншого спеціаліста в разі потреби. Також розміщено рекомендовану літературу для педагогів, глосарій понять з питань життєстійкості / стресостійкості, які можуть бути використані в шкільній практиці.

37.018.1

О-76

Остапів, Любомир. Малюк та бюджет. Як українським батькам виховати фінансово успішних дітей / Л. Остапів. — Київ : Yakaboo Publishing, 2020. — 224 с. : іл.

Коли розпочинати розмову з дітьми про гроші? За яку роботу можна платити? Як краще давати кишенькові гроші? Як планувати сімейний бюджет? Скільки і куди потрібно відкладати для якісної освіти? Як виховати свою дитину фінансово успішною?

У виданні зібрано головне з досвіду провідних західних фахівців і з десятків статей по фінансовій грамотності. Автор наводить адаптовані ігрові вправи та історії, якими можуть скористатися українські батьки.

«Малюк та бюджет» — це огляд семінарів, курсів, книжок, мультиків, фільмів, історій на тему дитячих фінансів і підприємництва. Це розмови з українськими батьками різного достатку, яких об’єднав позитивний досвід у навчанні власних дітей і готовність його оприлюднити.

159.9

М16

Макріді, Емі. Я! Я! Я! Як перевиховати егоїстичну дитину (або її батьків) / Е. Макріді ; пер. з англ. В. Глінка. — Київ : Наш Формат, 2018. — 328 с.

У світі панує епідемія дитячого егоцентризму. Багато дітей вважають, що отримати найкраще вони можуть як подарунок, не докладаючи жодних зусиль. Навіть більше, що цей подарунок їм хтось мусить зробити і що життя саме по собі їм винне.

-                    Як дізнатися, що ця епідемія дісталась і до вашої родини?

-                    Вас дратують забаганки дітей, але ви все одно їх виконуєте.

-                    Ви з останніх сил намагаєтеся підтримати лад у домі, а всі надто зайняті перед телевізором, щоб вам допомогти.

-                    Ви не можете зайти до магазину і не купити чогось смачненького.

-                    Ви робите за дітей те, що вони мають робити самі.

-                    Ви пропонуєте підкуп і винагороду, коли хочете, щоб діти на щось погодилися.

Авторка цієї книжки пропонує рецепт, як зупинити епідемію егоцентризму, навчити дітей поводитися зважено й відповідально, розвинути стійкий характер і, зрештою, виховати щасливих, упевнених у собі хлопчиків і дівчаток.

159.9

П30

Петрановська, Людмила. Якщо з дитиною складно / Л. Петрановська ; худож. А. Селіванов ; пер. з рос. О. Рибки. — Харків : Віват, 2020. — 160 с. : іл. — (Актуальна тема).

Нова книжка відомої сімейної психологині, авторки бестселерів «Що робити, коли...» і «Таємна опора…» відповідає на одвічні запитання батьків про особливості виховання дітей. Дуже часто виявляється, що саме незгоди у взаєминах змушують дитину поводитися не найкращим чином, а батьків — дратуватись і вдаватись у відчай. Дорослі не розуміють потреб і захоплень власних дітей, а діти не слухаються, нехтують правилами і брешуть. Експертка у сфері виховання допоможе знайти з дитиною спільну мову, розв’язати конфліктні ситуації, зберегти терпіння та віднайти розуміння й мир у сім’ї.

376

С91

Сухіна, Ірина Вячеславівна. Маленькі непосиди. Гіперактивні діти / І. В. Сухіна. — Харків : Ранок, 2020. — 32 с. — (Поради батькам і педагогам).

Книжка містить методичні рекомендації й корисні поради батькам, які виховують гіперактивних дітей і дітей з дефіцитом уваги. Автор розповідає про причини і прояви гіперактивності, сучасні методи та технології корекції поведінкових порушень.

376

В43

Вікарі, Стефано. У нас дитина з аутизмом. Допомога сім'ям із дітьми з аутизмом : практичні рекомендації для батьків і педагогів / С. Вікарі ; пер. з італ. І. Кононова. — Харків : Ранок, 2019. — 112 с.

Ця книжка відомого італійського спеціаліста, науковця і практика, автора багатьох книжок, присвячених дітям і підліткам з аутизмом. Використовуючи досвід лікарні Bambino Gesù в Римі й дослідження численних науково-дослідних центрів Італії, автор намагається пояснити природу розладів аутистичного спектра, дає слушні поради і, головне, — надію на те, що багато які з порушень можна скоригувати, покращити поведінку дитини й адаптувати її до соціуму. Автор стверджує, що не слід впадати у відчай: аутизм — це не вирок. Дитина з аутизмом завдяки належній терапії із часом зможе нормально взаємодіяти з іншими людьми, здобути освіту, працювати і створити сім’ю. Книжка також допоможе не заблукати в морі різних теорій, програм і методів, що їх сьогодні пропонує сучасна наука.

376

Б87

Брембаті, Федеріка. Специфічні розлади розвитку дитини та процес навчання: дислексія, дисграфія, дизорфографія, дискалькулія : практичні рекомендації для батьків і педагогів / Ф. Брембаті, Р. Доніні ; пер. з італ. І. В. Кононової. — Харків : Ранок, 2019. — 160 с.

Ця книжка, авторами якої є відомі зарубіжні спеціалісти, призначена для батьків і вчителів, які дбають про підтримку дітей із труднощами у виконанні домашніх завдань. Автори надають елементарні знання про учнів зі специфічними розладами шкільних навичок, аналізують процес оцінювання їхніх навичок виконання домашніх завдань і підкреслюють важливість постійної співпраці школи і дому з використанням практичного інструменту, що визначає стратегії втручання для кожного учня: індивідуального плану навчання. Особлива увага приділяється особі тьютора, який супроводжує дитину на шляху до знань.

Немає коментарів:

Дописати коментар