Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 20 квітня 2021 р.

Життя на Землі: еволюція, історія, екологія, майбутнє, космічні подорожі.

 Що ми знаємо про планету, на якій живемо? Про історію життя на ній? Про взаємозв'язки, які визначили її минуле і впливають на майбутнє? Ця добірка для тих, кому не байдужий екологічний стан Землі. В книжках, які ми пропонуємо є усе, що визначає подальший шлях людства – еволюція, віруси, охорона навколишнього середовища і прогнози. Також ви довідаєтеся про сучасну державу з ефективною економікою Китай і про суперечливе життя простих китайців, яких у відсотковому співвідношенні у світі найбільше. А також дізнаєтеся про захоплюючі космічні подорожі, які в найближчому майбутньому можуть стати для землян буденними.

57

Д20 

Дартнелл, Льюїс. Як Земля сформувала історію людства / Л. Дартнелл ; пер. з англ. О. Асташова. — Київ : Наш формат, 2020. — 328 с. : іл.

Мезозой вплинув на вибори у США. Маячня? А от і ні. Планета навчила людей плавити метал. Звучить як нісенітниця? Але це правда! Земля як впливала на людство, так і досі найнесподіваніше це робить. Завдяки їй вода з нашого тіла раніше текла в Нілі, випадала дощем чи клекотіла в океані. Піт, сльози й кістки були мінералами. Завдяки Землі люди видобули першу сировину й виготовили перші знаряддя праці. І цим її невидимий вплив не обмежується.

Планета стоїть за глобалізмом, нафтовим домінуванням Близького Сходу і нашими смаками — пластівці чи бутерброди на сніданок. І вона навіть таємничим чином обирає президентів і моделі голосування. Як? Захопливу відповідь ви знайдете на сторінках цієї книжки.

57

Я85 

Ястребов, Сергій. Від атомів до дерева : вступ до сучасної науки про життя / С. Ястребов ; пер. з рос. О. Кожушко. — Харків : Ранок : Фабула, 2019. — 480 с.

Із чого складаються живі тіла й до чого тут карбон? Що таке генетичний код, хто такі віруси, як улаштоване еволюційне дерево і чому стався кембрійський вибух? Пропонована книжка дає актуальні відповіді на ці та багато інших запитань. «Фокусом» розповіді слугує еволюція життя на Землі: автор уважає, що тільки під цим кутом зору найрізноманітніші біологічні проблеми набувають спільного сенсу. Книжка складається з чотирьох частин, теми яких послідовно розширюються: «Хімія життя», «Механізм життя», «Дерево життя» та «Історія життя».

57

Р28  

Раян, Френк. Вірусосфера: від застуди до COVID - навіщо людству віруси / Ф. Раян ; пер. з англ.: Н. Палій, Р. Свято. — Київ : Yakaboo Publishing, 2020. — 304 с.

Захоплива і вкрай актуальна подорож до світу вірусів, з якої ви довідаєтеся про те, чим вони є насправді, що роблять у природі та яку роль відіграли в еволюції на Землі та в історії людства.

Доктор Френк Раян розкриває ці та інші питання, глибоко занурюючись у проблематику низки хвороб, що їх спричиняють віруси. Він починає зі звичайної застуди, знайомих усім кору, вітрянки, герпесу, свинки і краснухи та поринає разом із читачами в подробиці таких менш поширених хвороб, як сказ, костоломна лихоманка, Ебола та навіть вірус-індуковані ракові захворювання. Завдяки цій книжці читач дізнається про особливості поведінки вірусів і про причини, через які віруси вражають людство. Автор пояснює, як віруси еволюціонували паралельно з нами і допомогли нам стати тими, ким ми є тепер.

91

Г51  

Гіффорд, Роб. Китайський шлях. Подорож у майбутнє / Р. Гіффорд ; пер. з англ. Г. Пшеничної. — Харків : Віват, 2020. — 352 с. — (Дозвілля).


           Сьогодні Китай — країна глобалізації, ефективної економіки та споживчого буму. Але це лише верхівка айсберга, за якою приховано правду, що її можна побачити за межами модернізованих міст. У цій дивовижній книжці Роб Ґіффорд розповідає про те, як він подолав відстань понад 3000 кілометрів Трасою 312 від Шанхая до кордону з Казахстаном, розмовляючи зі збіднілими селянами, водіями та навіть тибетськими ченцями. Він висвітлює сучасне життя Китаю в усіх його суперечностях. Книжка містить реальні історії простих китайців, аналізуючи які автор ставить собі й кожному з нас запитання: чи справді Китай — наступна світова супердержава? Що станеться з її культурними традиціями? І нарешті, хто ж вони — пересічні китайці ХХІ століття?

502/504

П26 

Перга, Тетяна Юріївна. Екологічна політика США. Епоха становлення : монографія / Т. Ю. Перга ; НАН України, ДУ "Ін-т всесвіт. історії НАН України. — Київ : Центр учбової літератури, 2020. — 192 с.

Вперше у вітчизняній історіографії здійснено комплексне дослідження стану становлення екологічної політики США, який тривав з кінця ХІХ ст. до Другої світової війни. Розглянуто чинники зростання інтересу американського суспільства до охорони природних ресурсів, підґрунтя та засади урядової діяльності в цій царині. Виявлено особливості природоохоронної політики США за часів президентства Теодора Рузвельта, Говарда Тафта, Вудро Вільсона, Воррена Гардінга, Калвіна Куліджа, Герберта Гувера, Франкліна Рузвельта. Розкрито роль лідерів у захисті довкілля Сполучених Штатів Америки. Охарактеризовано головні етапи діяльності Служби національних парків США. Проаналізовано особливості природоохоронної діяльності під час "прогресивної епохи", доби "проспериті", економічної кризи і рецесії 1930-х рр. Розкрито екологічні аспекти "Нового курсу" та ефективність використання довкілля в якості антикризового інструменту. Оцінено теоретичні і практичні здобутки екологічної політики США напередодні Другої світової війни. Монографія адресована науковцям, викладачам навчальних закладів, політикам, студентам, та всім тим, хто цікавиться екологічною історією та історією Сполучених Штатів Америки і прагне зробити свій внесок у покращення екологічної політики України.

502/504

Т38  

Технології захисту навколишнього середовища : підручник. Ч. 1. Захист атмосфери / В. Г. Петрук, І. В. Васильківський, Р. В. Петрук [та ін.] ; Вінницький нац. техн. ун-т. — Херсон : Олді-плюс, 2019. — 432 с.


            В підручнику розглянуті природоохоронні технології захисту атмосфери, які базуються на способах очищення атмосферного повітря від забруднення промисловим пилом і газами. Приведений перелік очисних споруд, їх конструкції, методи розрахунків та необхідні довідкові матеріали.

502/504

Т38  

Технології захисту навколишнього середовища : підручник. Ч. 4. Технології поводження з відходами харчових виробництв / кол. авт.: В. Г. Петрук, І. В. Васильківський, Р. В. Петрук [та ін.] ; Вінницький нац. техн. ун-т. — Херсон : Олді-плюс, 2019. — 520 с.


           В підручнику розглянуті технології поводження з відходами харчових виробництв. Приведений перелік очисних споруд, їх конструкції, методи розрахунків та необхідні довідкові матеріали.

52

К71 

Коскі, Олівія. Сонячна система : путівник для туристів / О. Коскі, Дж. Грцевич ; пер. з англ. Г. Яновської ; іл. С. Томаса ; Міжгалактичне туристичне бюро. — Харків : Жорж, 2020. — 240 с. — Наука для розумних мандрівників у космосі.


            Поважний науковий багаж і рушійна сила уяви — два складники чудово проілюстрованого путівника нашою Сонячною системою. «Сонячна система: путівник для туристів» — незамінна книжка у валізі кожного космічного мандрівника. У ній ви знайдете всю важливу інформацію про майбутню подорож, зокрема про те, як дістатися до того чи іншого місця Сонячної системи й що робити після прибуття. Не знайти кращої книжки для шукачів космічних пригод і тих, кого в космічних подорожах захоплює наука. Не шукайте інших путівників, не чекайте іншої нагоди — ваша ракета вже готова до старту!

Немає коментарів:

Дописати коментар