Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 21 квітня 2021 р.

Хто ми, українці?

 Хто такі українці? Як дослідити свій родовід за допомогою наукових методів? Що для нас насправді є цінним? У що ми віримо? Як оздоблюємо одяг і які символи використовуємо в гербах та прикрасах? Як ті чи інші риси та архетипи сприяють розвитку нації та відбувається процес поступу суспільства загалом? Відповіді знайдете у добірці, яку ми вам пропонуємо. Просто і доступно.

930

Л59 

Ліндсі, Джек. Коротка історія культури : від первісного суспільства до доби Відродження / Дж. Ліндсі ; пер. з англ.: В. Герасимчук, Л. Герасимчук ; наук. ред. Л. Герасимчук ; упоряд. іл. матеріалу В. Герасимчук. — Київ : Мистецтво, 2020. — 431 с. : іл. — (Алетея).

            Слово «культура» використовується для називання всього, що лежить в основі життя спільноти. Автора книги насамперед цікавили різні форми самовиразу в мистецтві, літературі, науці й філософії. Він взяв собі за мету показати появу і розвиток глибинних схем, архетипів, що надають різним формам і творам значущості та зв’язаності. У творчості визначних діячів культури Джек Ліндсі виокремлює сутні моменти, щоб визначити, завдяки чому талант включається до загального процесу поступу суспільства. Чимало уваги приділено питанням генези різноманітних форм осягнення дійсності людиною.

930

І-90  

Історія української культури (від стародавніх часів до ХІХ ст.) : іл. хрестоматія. [У 3 ч. Ч. 1] / за заг. ред. Ю. С. Сабадаш. — Київ : Ліра-К, 2020. — 320 с.

До хрестоматії залучені уривки документальних, наративних та зображальних джерел, наукових публікацій та літературних творів вітчизняних і зарубіжних авторів, багатий ілюстративний матеріал, що відображає генезу та особливості розвитку української культури від первісного суспільства до кінця ХІХ ст.

929

У45 

Україна: герби та прапори : [довід. вид.] / авт. проекту та упоряд.: Кисляк В. Г, Нескоромний О. А. ; дизайнер книги Женченко І. В. — Київ : Парламентське вид-во, 2020. — 496 с. : кольор. іл. — Текст укр., рос., англ.

Книга - підсумок більш ніж 20-річного періоду створення місцевої символіки. До неї включено понад 1340 зображень гербів і прапорів областей, районів і міст України.

Видання засвідчує тісну єдність регіонів і територіальних громад незалежної України, відроджує давню традицію гербів і прапорів як символів місцевого самоврядування, сприяє формуванню історичної свідомості, підвищенню духовності та політичної культури нашого народу.

Сучасними геральдичними засобами започатковано відтворення цільної картини історичних, культурних, соціально-економічних та інших місцевих особливостей і традицій як територіальних громад міст, так і районів, областей. Розмаїттям знаків-символів, їх постійним удосконаленням, постає новітній геральдичний портрет України, дедалі впевненіше наближаючи вітчизняне місцеве самоврядування у цій царині до європейських геральдичних стандартів та вимог.

929

Т56  

Томазов, Валерій. Родовід. Як знайти своє коріння / В. Томазов. — Київ : Мистецтво, 2020. — 79 с. : іл.


           Ця книга є своєрідним путівником по лабіринтах людської історії для тих, хто цікавиться своїм родоводом та бажає знайти своє коріння, відновити генетичний зв’язок із пращурами, пам’ять про яких загубилася у перебігу століть бурхливого минулого нашої батьківщини.

Читач зможе зрозуміти, що це за наука — генеалогія, коли вона з’явилася та як розвивалася, що вивчає і чому важлива для кожного з нас. У книзі надаються рекомендації щодо процесу здійснення родовідного пошуку, характеризуються джерела, які можуть містити необхідну для дослідника-початківця інформацію про його предків, пропонуються способи фіксації генеалогічного матеріалу.

39

В19 

Васіна, Зінаїда. Українське народне вбрання / З. Васіна ; гол. ред. Н. Прибєга ; худож. З. Васіна. — Київ : Мистецтво, 2020. — 71 с. : іл.

У книзі в яскравих образах відома українська художниця й дослідниця Зінаїда Васіна відтворила автентику українського вбрання представників всіх верств населення, виявила характерні особливості крою костюмів, їх оздоблення й декорування. Акцентуючи увагу на розмаїтті, красі та практичності одягу, яке увібрало в себе багатотисячолітні тенденції культури пращурів, авторка підкреслює унікальність феномену духовної й матеріальної спадщини на теренах України.

39

В82 

Врочинська, Ганна Володимирівна. Історія традиційних прикрас. / Г. В. Врочинська, Г. Г. С тельмащук ; гол. ред. В. Строля. — Київ : Балтія-Друк, 2020. — 179 с. : фот. — Текст укр., та англ.

Книга про традиції і принципи виготовлення прикрас українців, які мали не тільки художньо-естетичний сенс, але і зберігали своєрідний культурний код нації. Про те, як з розвитком технологій традиції змінювались і розвивались. Прикрасами користувались не тільки жінки, але й для чоловіків здавна існували власні традиції і системи визначених символів для позначення за допомогою прикрас в одязі, головних уборах, зброї тощо і було свідченням їхнього місця і становища в суспільстві. Саме тепер, коли інтерес до прикрас і аксесуарів в українському суспільстві є великий, важливо, щоби майстри до їх створення ставились з розумінням, спирались на справжню українську традицію. Ця книжка буде корисною і дасть можливість збагачення знаннями не тільки при створені, але й при їх виборі.

2

К20 

Капранов, Дмитро. Історія нашої церкви / Д. Капранов, В. Капранов ; наук. ред. о. Віталій Клос ; худож. О. Костенко. — Київ : Зелений пес : Гамазин, 2018. — 80 с. : іл.


           Усі ми знаємо, що Володимир хрестив Київ. Але звідки тоді взявся Московський Патріархат і що він робить в Україні? Хто такі греко-католики, і чим вони відрізняються від католиків? Звідки в нас протестанти і старообрядці?

Брати Капранови знамениті своїм вмінням розповідати просто і цікаво про найскладніші речі. Тому з цієї тоненької книжечки ви довідаєтеся не лише про карколомні пригоди, таємні змови та підступні інтриги, які супроводжували розвиток Української Церкви, але й дізнаєтеся про те, хто навчив Україну читати, друкувати книжки та завів у нас бібліотеки, хто склав першу абетку та привіз до Києва перший телескоп, чому в українських храмах так гарно співають - і багато іншого, прецікавого та надзвичайно потрібного кожному українцю.

94(477)

Г44  

Гетьманські читання. Покрова Пресвятої Богородиці в історії української культури та українського війська : зб. наук. ст. / Ін-т укр. археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, Музей Гетьманства ; редкол.: Г. Ярова [та ін.]. — Київ : Рута, 2019. — 96 с. — (Козацька скарбниця ; вип. 9).


          Збірка наукових праць висвітлює становлення й розвиток в Україні одного з найпоширеніших пошанувань Богородиці – свята Покрови Пресвятої Богородиці. У контексті свята розкриваються численні питання української культури та історії, зокрема історії та традицій Українського війська.

Немає коментарів:

Дописати коментар