Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 31 березня 2021 р.

«Ідеальні бабуся і дідусь. Хто вони?».

 25 березня о 12.00 відбулася zoom-конференція для учасників батьківського клубу «Щасливі разом» «Ідеальні бабуся і дідусь. Хто вони?». Психолог, психодіагност, психофізіолог, тренер, кандидат психологічних наук Тетяна Білінська намалювала словесний портрет кожного з трьох поколінь: народжені в 70-х роках і виховані повоєнним поколінням сучасні бабусі, мами, на виховання яких в 90-ті у батьків не було часу через пошуки заробітку, і діти, які живуть у цифровому сьогоденні.

Розглянули типові конфлікти, які виникають між цими поколіннями. Найчастіше кожен член родини намагається виховувати наймолодших, згідно своїх уявлень про щастя і благополуччя, не узгоджуючи своїх дій з іншими. Потрібно виробити загальну стратегію виховання в межах родини.

Розмірковували над тим, для кого ідеальні ці бабусі і дідусі? Чого очікують внуки від бабусі, яка була б для них найкращою? Чого очікують її діти, батьки онуків? Чого вихователі, вчителі, сусіди? А які її власні інтереси? Кожна людина особлива чи є загальні тенденції? Яка бабуся принесла би найбільше користі, допомагаючи виховувати щасливу людину, завдяки якій світ, в якому ми живемо, стане кращим, суспільство – здоровішим.

В такому ракурсі формування здорового суспільства у майбутньому ідеальна бабуся – щаслива людина, яка вміє проявляти свою любов до дитини. Вона щира у своїх емоціях. Не зловживає матеріальними заохоченнями і покараннями. Ця бабуся сама не порушує правил, за якими виховує онуків. Навчає власним вмінням і цікавиться сучасними технологіями, займається самоосвітою. Грамотно встановлює особисті границі і поважає границі інших. Не маніпулює. Намагається не створювати конфлікти, а при виникненні непорозумінь – конструктивно їх вирішує шляхом домовленостей.

Розглянули різні світові моделі сімейного устрою. Є американська модель сім´ї – прабабусі живуть у будинках для людей похилого віку і спілкуються з онуками не часто, а є японська — п´ять поколінь живуть під одним дахом. Дійшли висновку, що зараз ми десь посередині, але весь світ поступово наближається до американської моделі.

Що корисніше для наймолодших? Який досвід попередніх поколінь є безцінним? Ми з любов′ю готуємо рецепти своїх бабусь — це смачно, бюджетно і здорово. А ще вишиваємо хрестиком — це вони нас навчили.

А ще розмірковували про те, коли мала би відбутися здорова сепарація, коли відпускати дітей, яким жити в іншому часовому проміжку? Чи буває сепарація, коли люди живуть під одним дахом? Швидше ні, ніж так. Інколи можна продовжувати «тримати» дитину, навіть коли вона на іншому континенті. Тому, як тільки молода людина досягла повноліття і може забезпечити себе матеріально, краще жити окремо.

Звичайно, 40-хвилинна зустріч не допоможе вирішити усіх питань, які виникають в сім'ях, та проблеми і можливі напрямки їх вирішення ми окреслили.

Докладніше у записі

https://youtu.be/Yeax787o7ZY

Немає коментарів:

Дописати коментар