Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 25 березня 2021 р.

Пиши сильно!

Сторітеллінг — технологія створення історії та передачі за її допомогою необхідної інформації з метою впливу на емоційну, мотиваційну, когнітивну сфери слухача. У перекладі з англійської story означає історія, а telling – розповідати. Отже, сторітеллінг — це розповідь історій.

Вміння розповідати історії потрібне кожному з нас для того, щоб вигідніше представити себе і результати своєї діяльності в соціальних мережах, допомагає ліпше зарекомендувати себе під час співбесід, презентацій, тренінгів. Добірка книжок, які ми вам пропонуємо, допоможе вам розвинути ці вміння.

808

Д64

Долгова, Дар’я. Пишемо статті разом / Д. Долгова ; упоряд. К. Коваленко. — Київ : Перше вересня, 2020. — 128 с. — (Бібліотека «Шкільного світу» ; № 2 (106)).

Кожен педагог має свої напрацювання, досвід, лайфхаки для роботи, розробки, і всі ці знання можуть стати публікацією в газеті, журналі чи на сайті. У цьому посібнику розкажуть як усі ці напрацювання оформити, структурувати та перетворити на статтю. Поради, вправи, приклади – усе це на сторінках цього посібника.

        

808

Л55

Лівін, Марк. Сторітелінг для очей, вух і серця / М. Лівін. — Київ : Наш формат, 2020. — 184 с.

Про все у світі можна розповісти через історію. Хай би про що ви писали, інформація стане яскравішою й цікавішою, якщо загорнути її в такий формат. Саме історія, а не сухі факти допомагають емоційно залучити й переконати вашу аудиторію.

Базова формула хорошо! історії досить проста: теза плюс картинка, що живе в нашій голові. Підкріпіть її фактами, додайте переживань і міркувань, приправте гумором — готово. І кожен з нас може навчитися сторітелінгу, незалежно від мети: стати автором роману чи оповідання, створити влучний текст про товар чи послугу або просто зробити цікавий допис у Фейсбуці.

У цій книжці письменник, сторітелер, заступник головного редактора The Village Україна Марк Лівін пояснює, як навчитися чути й бачити історії, поглибити власне розуміння тексту і захопливо писати. Крім того, автор наводить розмови з відомими українськими письменниками, рекламістами, журналістами, які розповідають про свої підходи до сторітелінгу й написання текстів.

808

Л21

Ламотт, Енн. Пташка за пташкою : порадник з письменництва та життя загалом / Е. Ламотт ; пер. з англ. В. Хасхачик. — Львів : Апріорі, 2018. — 264 с. — (Світовий бестселер).

Це бестселер про мистецтво жити і писати книжки про життя. Якщо ви відчуваєте, що вам є що сказати, якщо ви хочете це сказати – Енн Ламотт допоможе вам це зробити. Ви дізнаєтесь, як почати писати, де шукати джерела натхнення, як віднайти свій стиль, вийти з творчої кризи, подолати заздрість до успіху колег, у кого шукати підтримку, що на вас чекає після публікації. Ви дізнаєтесь про життя письменника «за лаштунками», яке є зовсім не таким, як виглядає на телеекрані або під час вручення премій та нагород. Я виросла в сім’ї, де батько й мати читали за будь-якої нагоди. Щочетверга вечорами вони водили нас до бібліотеки набрати книжок на наступний тиждень. Після вечері мій батько зазвичай вкладався з книжкою на канапі, мама вмощувалась у кріслі-гойдалці, ну а ми, трійко дітлахів, розходилися по різних кутках – кожен мав власне місце для читання. У цілому домі після вечері не було чути ані звуку, хіба що до нас заходили батькові друзі-письменники.

808

З-80

Золотковська, Таіс. Пиши. Легкий шлях від ідеї до книжки / Т. Золотковська. — 2-ге вид. — Дніпро : Моноліт, 2019. — 288 с.

«Пиши. Легкий шлях від ідеї до книжки» - творчий, інтерактивний та практичний путівник дорогами креативного письма. Ви дізнаєтеся, як розвинути талант, удосконалити письменницькі уміння та навички.

Таіс Золотковська - харківська письменниця, відома читачеві за таким книжками, як «Мармур», «ФарФор» та «Лінія зусилля». Ще підлітком взялася за перо. Роман «Лінія зусилля» написала в межах флешмобу NaNoWriMo - Національного місячника написання роману. У 2015 році Таіс Золотковська заснувала в Харкові Клуб анонімних авторів, який існує й нині. На засіданнях клубу вона заохочує молодих авторів до художнього слова, проводить пізнавальні лекції та уроки креативного письма.


          808

І-48

Ільяхов, Максим. Пиши, скорочуй. Як створити дієвий текст / М. Ільяхов, Л. Саричева ; пер. і адаптатор О. Кобелецька. — Київ : BookChef, 2019. — 440 с.

Максим Ільяхов і Людмила Саричева на конкретних прикладах демонструють, що добре, а що ні в інформаційних, рекламних, журналістських і публіцистичних текстах. Як писати листи, на які відповідатимуть, і розсилки, від яких не відписуватимуться. Як створювати дієві й коректні рекламні оголошення. Як викладати думки стисло, чітко та переконливо, без мовного сміття, фальші й штампів. Дотримуючись рекомендацій, викладених у книзі, навчитеся писати зрозуміло та захопливо, так, аби вам повірили. Для копірайтерів, авторів, редакторів, дизайнерів, програмістів, менеджерів, підприємців, керівників, службовців і всіх, хто працює з текстом.

 

808

Г12

Гаврилов, Сергій. Всі Крапки над «І»сторією : сторітелінг для сценаристів, письменників та блогерів / С. Гаврилов. — Київ : Пабулум, 2019. — 296 с.

Подавати інформацію максимально стисло і структуровано, емоційно і образно можна через історію. Бути хорошим оповідачем непросто, але можливо. Якщо навчитись сторітелінгу. Як розвинути ідею і тему, як створити фабулу і сюжет, героя і конфлікт, як працювати зі структурою і опорними точками — про все це розповідає автор.

У книзі зібрано професійні інструменти, творчі лайфхаки та практичні вправи, щоб упорядкувати думки і розповісти свою історію. Сторітелінг — це не лише про книжки чи кіно. Він необхідний і в прагматичних сферах — у бізнесі, політиці, менеджменті й навіть освіті. Тому книжка буде однаково цікава і корисна письменникам, сценаристам, блогерам і всім, хто хоче бути почутим у сучасному інформаційному світі.

808

П36

Пиши сильно : практичні вправи, поради, теорія / упоряд. Litosvita. — Київ : Пабулум, 2017. — 240 c.

Пиши сильно – це настільна книга для кожного, хто пише або мріє писати, але боїться наважитись. Або давно виношує ідею оповідання/повісті/роману – і не знає як її розповісти. Навчитися писати добре – можна, якщо дотримуватися системи роботи над текстом. Цей воркбук – тому підтвердження. В одній книзі ми зібрали вправи, творчі інструменти і поради, перевірені часом і відомими літераторами. Серед яких і досвід визнаних українських письменників. Воркбук буде корисним для авторів будь-яких текстів: художніх, нон-фікшн, статей, комерційних постів. Ми зібрали знання і досвід, накопичені за п’ять років діяльності LITOSVITA – центру літературної освіти, який реалізував більше ста навчальних програм з письменницької майстерності.

808

В29  

Вендіг, Чак. 250 фішок, що їх має знати письменник / Ч. Вендіг ; пер. з англ. У. Курганова. — Харків : Ранок : Фабула, 2019. — 160 с.

Чак Вендіґ зробив те, чого вкрай потребувала, але не визнавала велика кількість авторів: він запропонував феноменальну книжку про реальний письменницький світ, і зробив її досяжною та зрозумілою для широкого загалу. Практичні, брутальні та чесні поради, зроблені із таким почуттям гумору, що вони назавжди застрягають усередині мозку. Незважаючи на те, чи ви визнаний автор, чи новачок, що тільки шукає свій шлях у письменництві, ви обов’язково знайдете тут щось корисне для себе.


Немає коментарів:

Дописати коментар