Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 24 березня 2021 р.

Україна в добу гібридних викликів.

 Росія запланувала збройну агресію проти України заздалегідь. Перемога Революції Гідності стала лише зручним приводом. Спланована збройна агресія Росії проти України розпочалася 20 лютого 2014 року з військової операції Збройних Сил РФ із захоплення частини території України – Кримського півострова, а війна триває досі. Про передумови конфлікту, долю окупованого Криму, подробиці кожного бою у хронологічній послідовності, історії героїв, мотиви, чому громадяни пішли воювати, спогади рідних загиблих — у добірці книжок для тих, хто хоче знати правду про цю війну.

327

Р92  

Рущенко, Ігор. Війна цивілізацій: анатомія російсько-українського конфлікту : [монографія] / І. Рущенко. — Київ : Києво-Могилянська академія, 2020. — 436 с.

"Війна цивілізацій" - це друга книга автора, що присвячена поточній російсько-українській гібридній війні. Проте її зміст – більш широкий, ніж події самої війни. Автор намагається дати відповіді на фундаментальні запитання: з ким, чому і за що ведеться війна? Що штовхає Московію 500 років поспіль незмінно спрямовувати зброю проти України? Якими принципами, методами, технологіями керується агресор? Теоретичною базою відповідей на поставлені питання є цивілізаційний підхід. Він дозволяє стверджувати, що поточна війна має міжцивілізаційний характер. Україна залишається форпостом європейської (західної) цивілізації і веде війну за існування та власну ідентичність із московсько-ординською цивілізацією, що не змінює власного соціокультурного коду сотні років від моменту свого виникнення на руїнах монгольської імперії.

94(477)

Я49

Якубова, Лариса. Євразійський розлам. Україна в добу гібридних викликів / Л. Якубова. — Вид. 2-ге, перероб. — Київ : Кліо, 2020. — 392 с.

Унаслідок агресії Росії, яка скористалася найгострішою в новітній історії політичною кризою для активування свого неоімперського проекту, державний суверенітет України у Криму, на частині Донеччини і Луганщини від 2014 р. порушено. Відтоді на фронтах реального військового та віртуального ідеологічного зіткнень розгортається цивілізаційне протистояння українського й російського проектів. У контексті російсько-української гібридної війни, що триває понад шість років, кинули драматичний виклик геополітичній суб’єктності України та самому її існуванню.

Українська криза перетворилася на потужний важіль трансформації сучасного світу навіть попри те, що більшість геополітичних важковаговиків досі сприймають її з великою часткою скептицизму. Євразійський геополітичний простір перебуває у процесі масштабної трансформації, що докорінним чином змінить усіх учасників.

821(477)

Г94  

Гуменюк, Наталя. Загублений острів : книга репортажів з окупованого Криму / Н. Гуменюк. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2020. — 312 с.

Загублений острів — це збірка репортажів з окупованого Криму, куди відома журналістка Наталя Гуменюк їздила упродовж 2014–2019 рр. У книжці — справжні історії і трагедії людей, життя яких кардинально змінилося після 2014 року, бо відтоді хтось із кримчан живе в окупації, а хтось — просто в іншій країні. То ж яка їхня неприхована правда? Підприємці та пенсіонери, кримські татари, студенти й громадські активісти, правозахисники та військові, люди з різними політичними та ідеологічними поглядами відверто розповідають свої історії: одні діляться тихим, глухим болем, інші — просто втомилися мовчати й боятися.

Ця книжка є справжнім голосом анексованого Криму, його багатоголоссям, в якому окремі розповіді творять єдину спільну історію, яка ще не завершилася.

355/359

В61  

Вовк, Ірина Олегівна. На щиті : спогади родин загиблих воїнів. У 3 т. Т. 1. Іловайськ / І. О. Вовк ; літ. ред. О. І. Думанська ; худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова. — Харків : Фоліо, 2020. — 475 с. : іл. — (Хроніка).

Перша частина тритомника «На щиті» відтворює в оповідях становлення українського війська в умовах ворожого вторгнення й сепаратистського руху. Імена перших загиблих під «Градами», у літаку чи у гелікоптері, «на броні» чи «на розтяжках», на кургані Савур-могила, в Луганському аеропорту чи в підступному «зеленому коридорі» Іловайська вже належать новітній історії.

 

355/359

В61  

Вовк, Ірина Олегівна. На щиті : спогади родин загиблих воїнів. У 3 т. Т. 2. Донецький аеропорт / І. О. Вовк ; літ. ред. О. І. Думанська ; худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова. — Харків : Фоліо, 2020. — 576 с. — (Хроніка).

Друга книга тритомника — про загиблих у «котлі» Цвітних Пісків (цей епізод війни чомусь лишився непоміченим), про розстріляну Луганщину під містом промовистого імені — Щастя, про донецький форпост — ДАП, що у свідомості громадян постає «символом», за який полягли герої-кіборги, полонені й розстріляні після тортур.

355/359

В61  

Вовк, Ірина Олегівна. На щиті : спогади родин загиблих воїнів. У 3 т. Т. 3. Дебальцеве / І. О. Вовк ; літ. ред. О. І. Думанська ; худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова. — Харків : Фоліо, 2020. — 604 с. : іл. — (Хроніка).

Третя книга тритомника — оповіді про оборонців Дебальцевого, загиблих спекотного літа 2014-го і у найтяжчі зимові місяці 2015-го; про непохитних вояків Світлодарської дуги, про героїв Авдіївки, Зайцевого й Мар’їнки, що пролили свою кров на точках «нуль». Вояки оживають у спогадах матерів і батьків, братів і сестер, дружин і дітей, щоб ми не змарнували історичного шансу незалежності.

Спогади про загиблих українських вояків, що захищали нашу землю в перші дні, тижні, місяці й роки російсько-української війни, зібрані й художньо адаптовані, — це потреба людської пам’яті, пам’яті серця про незабутніх. Це непроминальний біль живих, їхня туга за втраченим, а також нагадування людям цивільним, хто заплатив найдорожчу ціну за їхній спокій і добробут.

355/359

Ш37 

Шевченко, Артем. Слов'янськ. Початок війни / А. Шевченко ; передм. А. Авакова ; худож-оформ. М. Мендор. — Харків : Фоліо, 2020. — 431 с. : іл. — (Хроніка).

«Слов’янськ. Початок війни» — це документальне дослідження та хронікальний літопис найважливіших епізодів битви за місто Слов’янськ Донецької області, захоплення якого загоном бойовиків Гіркіна-«Стрєлкова» 12 квітня 2014 року стало початком гібридної збройної військової агресії РФ на українському Донбасі. Кожен розділ книжки має символічну назву зі словом «перший», яка відбиває суть того, що відбувалося навесні 2014 року: «Перша кров», «Перша зрада», «Перша страта», «Перший бій», «Перша перемога»…

У книжці використали архівні фото й записи інтерв’ю з ключовими військово-політичними керівниками України, які ухвалювали головні рішення в ті буремні часи. Також у кожному з епізодів з’являються спогади героїв, що безпосередньо брали участь у тих драматичних, героїчних і трагічних подіях.

355/359

У89  

Ухман, Михайло. Люди волі: шляхи на війну / М. Ухман. — Київ : Темпора, 2020. — 524 с. : іл.

Книжка Михайла Ухмана — це 56 історій про те, чому людина йде захищати свою землю. Що нею керує: відповідальність, небайдужість, усвідомлення своєї ролі, патріотизм, турбота про близьких, драйв? Автор, очевидець та учасник подій, розповідає про півсотні різних життєвих шляхів, які привели людей на нинішню російсько-українську війну. «Люди волі» — це ті, про кого нам не можна забувати.

94(477)

Ч-24 

Час героїв : інтерв’ю з учасниками подій часів Революції Гідності та війни на Донеччині / спілкувалася Н. Кир’ян. — Київ : Ліра-К, 2020. — 82 с.

Герої цієї книжки — пасіонарії, учасники Помаранчевого Майдану, Майдану Гідності, добровольці-воїни АТО, журналісти, філософи, талановиті письменники та музиканти, митці. Серед них і зовсім юні, і поважного віку, вони з різних куточків України від сходу до заходу, від півночі до півдня. Усіх об’єднує палка любов до України, бажання, щоб їхня Батьківщина здолала всі перешкоди на шляху до вільного заможного життя, процвітання. Цьому повсякчас сприяють і словом, і ділом, ризикують добробутом, здоров’ям і навіть життям. Саме цим вони будуть цікаві нашим читачам.

55/359

С48  

Слободянюк, Михайло. Історія десантно-штурмових військ Збройних сил України / М. Слободянюк, О. Фешовець ; Центр укр. військ. традицій і патріот. виховання НДІ українознавства, Нац. акад. сухопут. військ ім. гетьмана П. Сагайдачного. — Львів : Астролябія, 2019. — 200 с. — (Бібліотека «Цитаделі»).

Книга є першою в українській історіографії спробою систематичного висвітлення історії та символіки найбоєздатніших частин Збройних Сил України — її Десантно-штурмових військ. Значна частина повітряно-десантних, аеромобільних чи штурмових підрозділів цього окремого роду військ ЗСУ мають доволі тривалу історію, що починалася ще з часів Другої світової війни, а деякі були створені тільки нещодавно. Нині вони доводять своє право бути елітним військом у бойових діях проти російського агресора на Сході України. На сторінках видання читач може ознайомитися з історією цього роду війська, з героїчними подіями боротьби з нацистським та російським окупантами, а також із його сучасною символікою.              

Немає коментарів:

Дописати коментар