Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 31 травня 2021 р.

Про правителів-тиранів і невігласів, важливість вибору і світовий порядок.

 Як живеться народу країни, у якій до влади прийшов диктатор? Що залежить від нашого вибору? Що відбувається в країні, у якій рішення приймає уряд, який складається з невігласів? Як ситуація в одній країні впливає на зміни у цілому світі? Про усе це у нашій добірці. Читайте і обирайте владу, керуючись знаннями світової історії, досвідом знаних політологів і державних діячів, враховуючи їхні перестороги.

94(100)

Ш13

Шабловський, Вітольд. Як нагодувати диктатора : Саддам Хусейн (Ірак), Іді Амін (Уганда), Енвер Ходжа (Албанія), Фідель Кастро (Куба), Пол Пот (Камбоджа) : історії розказані кухарями / В. Шабловський ; пер. з пол. А. Бондаря. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2020. — 256 с. : фот.

Історія життя п’ятьох найкривавіших диктаторів ХХ століття — Саддама Хусейна, Іді Аміна, Енвера Ходжі, Фіделя Кастро та Пола Пота — у спогадах їхніх кухарів. Журналістська мандрівка відомого польського репортера Вітольда Шабловського чотирма континентами та п’ятьма країнами (Уґандою, Кубою, Іраком, Албанією та Камбоджею) відкриває завісу перед життям тиранів, яке було приховане від загалу. Що їв Пол Пот, поки кілька мільйонів камбоджійців помирали від голоду? Чи правда, що Іді Амін куштував людську плоть? І чому Фідель Кастро був одержимий коровою Убре Бланка, яка стала символом кубинської Революції? Це не кулінарна книжка, хоча деякі рецепти ви тут знайдете. Це спогади з перших уст про життя, сповнене страху, любові й ненависті під тиранією.

329

О-53

Олбрайт, Мадлен. Фашизм: засторога / М. Олбрайт, Б. Вудворт ; пер. з англ. О. Дем'янчука. — Київ : BookChef, 2019. — 352 с. — (#1 New York Times Bestseller).

Наприкінці 1980-х років, коли закінчилася Холодна війна, багато хто, зокрема й колишня держсекретар США Мадлен Олбрайт, вважав, що демократія політично перемогла раз і назавжди. Однак майже через 30 років репресивна й руйнівна сила постала знову на глобальній арені — по всій Європі, частинах Азії та США — що на думку Олбрайт, схоже на фашизм.

Це засторога всім нам. Попередження - можна не бути фашистом, але плюндрувати демократичні постулати, впливаючи на маси і приховуючи це; оголошуючи свободу слова і впливаючи на пресу; озвучувати гасла найкращих устремлінь і вводити свої війська в іншу країну… Що найстрашніше - Олбрайт переконливо говорить про те, що світові лідери рівняються один на одного. Читати страшно, але необхідно.

94(7)

Л91 

Льюїс, Майкл. П'ятий ризик / М. Льюїс ; пер. з англ. Б. Превіра. — Київ : КМ-Букс, 2019. — 192 с. — (Бестселер The New York Times).

Яких очікувати наслідків, коли контроль в уряді отримають люди, що гадки не мають, як він функціонує?

Головна причина всіх халеп — войовниче невігластво. Коли хочеться відгородитися від складних проблем, легше взагалі в них не вникати. Є свої переваги у неуцтва і свої недоліки у знання. Знання ускладнює життя. Додає клопотів людині, яка воліє звести широкий світ до свого вузького світогляду. Блискуча книжка Майкла Льюїса розкриває читачам «машинне відділення» американського уряду, роботу якого підважили власні недалекі очільники.

94(7)

Р19  

Ракер, Філіп. Трамп VS світ / Ф. Ракер, К. Леоннінг ; з англ. пер. О. Дем'янчук. — Київ : BookChef, 2020. — 416 с.

Ця книга — рідкісний зразок документального політичного детектива. Від першої до останньої сторінки читач невідривно стежить за карколомними поворотами президентства Дональда Трампа — на думку багатьох політиків та аналітиків — найсуперечливішого очільника Сполучених Штатів Америки за всю їхню історію. Автори поступово розгортають сцени життя найвищої політичної еліти, показують «кухню» Білого дому й смакують із читачем страви, сяк-так зварені на ній в умовах жахливого невігластва головного кухаря. Кульмінацією книги є опублікування звіту спеціальним прокурором Робертом Міллером щодо втручання Росії у президентські виборчі перегони 2016 року, а початком розв’язки — сумнозвісна міжнародна телефонна розмова, що мало не залишила Сполучені Штати без президента.

327

К44 

Кіссінджер, Генрі. Світовий порядок : Роздуми про характер націй в історичному контексті / Г. Кіссінджер ; пер. з англ. Н. Коваль. — Київ : Наш формат, 2017. — 320 с.

Книжка «Світовий порядок» Генрі Кіссінджера, одного з найвпливовіших зовнішньополітичних стратегів США, лауреата Нобелівської премії миру, є чітким аналізом багатьох критичних проблем у міжнародній політиці. Погляд Кіссінджера, за словами авторитетних критиків, може допомогти сформувати спокійнішу епоху, ніж та, у якій ми живемо сьогодні.

Ставлячи під сумнів існування єдиної загальноприйнятої моделі світового порядку, автор у своєму історичному екскурсі розглядає конкуренцію різноманітних варіантів світового порядку як похідну від цивілізаційних уявлень про порядок загалом. Чи можлива співпраця між державами, які мають принципово різні візії світового порядку? Як бути з недержавними акторами світової політики? Чи потребує перегляду взаємозв’язок цінностей і зовнішньої політики? Ці та інші гострі питання розглянуто в контексті можливих змін світового порядку. Ця праця по-своєму актуальна для України, яка наполегливо шукає своє місце в мінливому світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар