Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 19 травня 2021 р.

Європейське Середньовіччя : літературний флорілегіум

«Сьогодні прикметник «середньовічний» позначає масові страти науковців, переслідування відьом, помиї, що ллються з вікон, і тотальну антисанітарію. Щойно у суспільстві стається резонансна подія небаченої жорстокості або неосвіченості – звідусіль долинають крики й стогони на кшталт «та це справжнє середньовіччя!»». Стверджує літературознавиця, докторантка НаУКМА, літературна критикиня Тетяна Калитенко. Але чи справді середні віки такі страшні й темні? На її думку відповідь на це питання може дати хрестоматія «Європейське середньовіччя: літературний флорілеґіум» від видавництва «Навчальна книга – Богдан», упорядником якої став поет і літературознавець Борис Щавурський. Видання отримує найвищі оцінки критиків і науковців-дослідників середньовіччя.

Книжка знайомить читача із найважливішими творами європейської середньовічної літератури. Значна частина презентованих у ній текстів публікується вперше, зокрема йдеться про цілий пласт літератури, написаної староісландською, старонорвезькою, староанглійською, латинською та іншими давніми мовами. Окремо слід сказати і про надзвичайно розмаїту жанрову палітру цього «середньовічного флорілеґіуму», де латиномовні релігійні гімни чи ґельські молитви сусідять із не надто побожною поезією ваґантів, рунічні поеми із французькими фабльо, а героїчні саґи — із поезією міннезанґу чи куртуазним романом. Чимало незнайомих визначень у цьому тексті ?.. Сподіваємося, пропонована хрестоматія допоможе зрозуміти значення багатьох термінів, заповнити прогалини у знаннях, позбутися типових стереотипів і дізнатися правду про життя і звичаї народів Європи часів Середньовіччя.

82.09

Є24 

Європейське Середньовіччя : літ. флорілегіум / упоряд. Б. Щавурський. — Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2020. — 944 с. : іл.

Якщо хочете дізнатися більше про видання – заходьте за посиланням:

https://youtu.be/0QiORA46ihY

Немає коментарів:

Дописати коментар