Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 12 травня 2021 р.

Війна: події і особистості.

 Війна – це смерть, руйнації, горе, а потім порожнеча, яка супроводжує усвідомлення втрат. Але саме під час таких подій особливо цінуємо жертовність, дружбу та взаємовиручку і усвідомлюємо цінність людського життя. Про причини і наслідки войн, героїчні і трагічні події, невідомі сторінки, те, чому люди опиняються в лавах захисників, а також рецепти виживання на війні і навіть пророцтва для України у ХІ столітті– у добірці «Війна: події і особистості».

355/359

Д18 

Данилюк, Олександр. Ті, що стомилися боятися : Дебальцеве 2015 очима фронтового лікаря / О. Данилюк ; ред. Ю. Олійник. — Київ : Темпора, 2020. — 284 с. : іл.

Героїчні й трагічні події зими 2015 – бої поблизу містечка Дебальцеве – подані їхнім безпосереднім учасником, військовим хірургом. Час, що минув відтоді, жодним чином не применшив значення тих боїв. Відчути і пережити їх знову і знову, щоб переконатися: так долають страх, так народжується віра в незламність добра, так ми стаємо переможцями.

94(100)

П39 

Плохій, Сергій. Забуті покидьки Східного фронту : [невідомі сторінки II Світової війни] / С. Плохій ; пер. з англ. Н. Коваль. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. — 320 с. : іл.

Великий союз ХХ століття виявився приголомшливо успішним у реалізації його безпосередніх завдань. Американська допомога Британії та СРСР через програму «ленд-ліз», відкриття Другого фронту в червні 1944 року стали найяскравішими епізодами співпраці антигітлерівської коаліції, однак завершився Великий союз великою невдачею — «Залізною завісою», що розрізала навпіл повоєнну Європу.

Запитання «Що сталося не так?» і «Хто відповідальний за початок Холодної війни?» лунали в усьому світі. У цій документальній розвідці Сергій Плохій розкриває джерела конфліктів і жахіть Холодної війни, аналізуючи історію Великого союзу. Автор спирається на раніше недосяжні джерела — архівні документи радянських спецслужб, що містять спостереження військової контррозвідки й таємної поліції за американцями, які контактували з представниками ВПС Червоної Армії та місцевим населенням, звіти шпигунів, доповіді їхніх очільників і кураторів. Сергій Плохій робить приголомшливе відкриття: Великий союз був приречений на невдачу й почав розпадатися вже під час Другої світової війни. Однак що чи хто спричинив крах одного з наймогутніших альянсів ХХ століття?

355/359

В31 

Вербич, Дмитро. Точка неповернення / Д. Вербич. — Київ : Наш формат, 2020. — 192 с. : іл.

Ця історія про сучасних українських лицарів з різним способом життя: вегетаріанця, який торгував соляркою в Нігерії, тренера з фрі-файту, мандрівника й багатьох інших. Проте в одну мить для них настала точка неповернення, після якої життя вже не може бути таким, як до того. Почалася війна.

 

94(477)

К14 

Казанський, Денис. Як Україна втрачала Донбас / Д. Казанський, М. Воротинцева. — Київ : Чорна гора, 2020. — 326 с.

«Як Україна втрачала Донбас» - це новітня історія двох областей України, Донецької та Луганської. Це хронологія подій становлення потужних фінансово-політичних кланів на тлі економічної катастрофи краю, російської експансії та витоків сепаратизму. Книга про те, як могутні донбаські клани спочатку розпалили вогонь ворожнечі, а потім згоріли у ньому самі та зіштовхнули свій край у прірву кровопролиття.

94(477)

М65 

Місто, з якого почалася війна : [зб. дослідж. присвячена проблемі порушень прав людини у Слов'янську] / авт.: Е. Бардяк [та ін.] ; за заг. ред. А. Удовенка. — Вид. 2-ге, допов. — Київ : Ямчинський О. В., 2020. — 252 с. : іл.

Збірка  досліджень  присвячена  проблемі  порушень  прав  людини  у  Слов’янську  та відновлення миру на Сході України в 2014–2018 роках. В основі книги – свідчення цивільних осіб, які стали свідками порушень прав людини чи постраждали внаслідок воєнних дій у місті у квітні-липні 2014 року. У збірці проаналізовано функціонування незаконних в’язниць, переслідування мешканців міста за релігійні переконання, залучення неповнолітніх осіб до збройних формувань, питання примусової праці та торгівлі людьми в місцях несвободи, проблеми обстрілів та мінування об’єктів цивільної інфраструктури. Розглянуто також розгортання проросійської пропаганди в місті, проблеми доступу до медичної допомоги під час окупації та пошуку шляхів примирення після відновлення урядового контролю над Слов’янськом.

94(477)

Щ61

Щербак, Юрій. Україна в епоху війномиру : книга підсумків і пророцтв / Ю. Щербак. — Київ : Ярославів Вал, 2020. — 352 с.

Нова книжка відомого українського письменника Юрія Щербака «Україна в епоху війномиру» це спроба уявити Україну ХХІ століття у загальній картині фантастичних соціальних і науково-технологічних змін, що підстерігають людство. Ця книга – знак тривоги і надії. Тривоги – бо надто серйозними є загрози, особливо з боку Росії в час, коли Україна потребує єдності.

І надії, – бо ще залишається шанс врятувати Україну від капітуляції та розпаду. Привертає увагу своєрідна форма книжки – поєднання політологічних текстів з притчами пророчого звучання.

355/359

М22 

Мамчур, Микола. Виживання в бойових екстремальних умовах : метод. посіб. / М. Мамчур. — Тернопіль : [б. в.], [200?]. — 70 с.

Автор методичного посібника — фахівець з бойових мистецтв і рукопашного бою, ветеран російсько-української війни. На війні здатність виживати в екстремальних умовах — аж ніяк не дрібниця, а сувора необхідність. Допоможуть у цьому навички рукопашного бою, уміння захищати себе за відсутності зброї або коли її використання є неможливим. Заняття з рукопашу також дисциплінують солдатів, загартовують їх психологічно — навчають переносити як фізичні навантаження, так і психологічні травми. У посібнику подано програми занять із тактичної підготовки та рукопашного бою. Розкриваються деякі аспекти диверсійної і контр-диверсійної роботи, особливості ведення бою в міських умовах, подано інформацію про техніку і тактику пересування (різними поверхнями), звукове маскування, виявлення вибухонебезпечних пасток тощо. Ймовірно, найбільшу цінність посібник матиме для офіцерів, які готують бійців спецпризначення, інструкторів з рукопашного бою, а також організаторів позаармійських військових вишколів.

355/359

М16 

Макрейвен, Вільям Г. (адмірал). Морські історії. Моє життя у спецопераціях / В. Г. Макрейвен ; пер. з англ. Н. Лавської. — Київ : КМ-Букс, 2020. — 408 с.

«Кожному чоловікові Бог дав особливі таланти. Мій краще підходив для того, щоб вершити правосуддя», — пише автор цієї книги, головною справою життя якого стала боротьба з тероризмом. Прослуживши майже сорок років на різних командних та штабних посадах у Військово-морських силах США, чотиризірковий адмірал Вільям Г. Макрейвен, власне кажучи, став творцем сучасної американської воєнної історії. Він був залучений до найвідповідальніших місій останніх десятиліть (зокрема, захоплення Саддама Хусейна та знешкодження Усами бен Ладена), брав участь у виробленні принципів стратегії національної безпеки та національної стратегії боротьби з тероризмом, очолював не одну сотню спецоперацій, в ході яких було затримано або ліквідовано найжорстокіших терористів, звільнено з полону тисячі бранців. У своїй книзі «Морські історії» автор не лише розповідає про найгучніші операції підрозділів спеціального призначення, а й розмірковує про такі поняття, як жертовність, цінність людського життя, дружба та взаємовиручка.

Немає коментарів:

Дописати коментар