Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 22 вересня 2018 р.

Нові книжки у відділі читального залу


   Фонд відділу читального залу постійно оновлюється. Пропонуємо користувачам ознайомитися з найцікавішими й найоригінальнішими виданнями, що надійшли до книгозбірні у ІІІ кварталі 2018 року.


1. Брайсон, Білл. Коротка історія майже всього на світі. Від динозаврів і до космосу / Б. Брайсон. — Київ: Наш формат, 2018. — 472 с.

Якщо у школі ви захоплено розглядали схему внутрішньої будови Землі чи із цікавістю вивчали сполуки хімічних елементів, ця книжка напевне стане вашою улюбленою. Якщо ж наука видається вам нудною й незрозумілою, Білл Брайсон переверне ваші уявлення! Роками вивчаючи наукові праці та спілкуючись з антропологами, математиками, астрономами й фахівцями інших наук, автор оповідає історію про все на світі: від Великого вибуху й до розквіту цивілізації.
Під обкладинкою ховаються динозаври, мешканці безмежних океанських широт і далекі планети. Однак це не просто яскрава подорож у минуле. Білл Брайсон доступно й цікаво пояснює дивовижні досягнення науки та навіть зазирає в майбутнє, силкуючись зрозуміти суть людського покликання.




2. Брукс, Девід. ДНК особистості / Д. Брукс. — Київ: Наш формат, 2017. — 376 с.
Щороку ми дізнаємося дедалі більше нових слів у галузі економіки, комп’ютерних технологій і маркетингу, натомість невпинно убожіє наш лексикон у сфері етики й моралі. Девід Брукс б’є на сполох: очевидно, що сучасне суспільство у гонитві за новаціями нехтує усталеними етичними принципами, втрачає моральні стимули й ідеали, руйнує свій духовний стрижень. «ДНК особистості» про те, як переглянути власні пріоритети і зосередитися на внутрішніх чеснотах. Вона покаже, як деяким людям вдалося проторувати шлях до сильного характеру і стати гідною особистістю. Їхні історії стануть для читача певними орієнтирами у пошуках власної стратегії гартування характеру, допоможуть пізнати себе, віднайти душевну гармонію і щастя.




3. Гарфорд, Тім. Речі, що змінили світ: історія економіки в 50 винаходах / Т. Гарфорд. — Київ: Наш формат, 2018. — 352 с.

Прості винаходи можуть запускати глобальні процеси й фундаментальні перетворення. Вони зміщують баланс економічних сил, визначають переможців і переможених, змінюють соціальні відносини та відкривають тисячі нових можливостей. А ще розповідають історію про те, як змінюється й функціонує наш світ. Яким чином винайдення грамофона поглибило нерівність у статках? Який вплив на бізнес мав винахід бритви Gillette? Чому поява кондиціонерів для повітря стала не лише питанням комфорту в домівках, а й заселення цілих територій?
Тім Гарфорд обрав 50 речей, які змінили наш світ та зробили життя таким, яким воно є сьогодні. Кожен винахід - це не лише історія про людські ідеї, а й про невидимі для ока процеси та складні системи, що нас оточують.



4. Генсон, Джейсон. Шпигунські таємниці: як захистити своє життя / Дж. Генсон. — Київ: Наш формат, 2016. — 240 с.

        Що робити, якщо ви почули в домі кроки грабіжника? Як зрозуміти, що вашу машину намагаються вкрасти? Як звільнитися, якщо ви раптом прокинулися, обмотані клейкою стрічкою? «Шпигунські таємниці» — практичні поради колишнього спецагента, як діяти у небезпечних ситуаціях. Кумедні (і не дуже) приклади з реального життя і розважать, і покажуть, як не втрапити в халепу...







      5. Левітт, Стівен. Фрікономіка: зворотній бік усього на світі / С. Левітт, С. Дабнер. — Київ: Наш формат, 2018. — 248 с.
Що небезпечніше: вогнепальна зброя чи басейн? Що спільного між шкільним учителем і борцем сумо? Чи справді батьки впливають на майбутнє дитини, а чи це просто поширений міф? На ці та інші несподівані питання відповідають у своїй книжці «Фрікономіка» американський економіст Стівен Левітт і журналіст Стівен Дабнер. Проте це не просто захопливі й оригінальні пояснення, а серйозний економічний аналіз із масштабними статистичними даними, які автори збирали протягом багатьох років. «Фрікономіка» дає змогу поглянути на звичні речення під іншим кутом зору, а також зрозуміти, що ми часто плутаємо причину й наслідок і стаємо на ті позиції, які є для нас зручними, а не об'єктивними.




6. Норт, Дуглас. Насильство та суспільні порядки: основні чинники, які вплинули на хід історії / Д. Норт, Дж. Волліс, Б. Вайнгест. — Київ: Наш формат, 2017. — 352 с.
Усі суспільства стикаються із проблемою насильства, і вирішують вони її по-різному. У цій книжці стверджується, що економічна й політична поведінки соціуму тісно пов’язані між собою. Більшість суспільств, які ми називаємо природними державами, обмежують насильство за допомогою політичного маніпулювання економікою. Це формує привілейовані класи, які, своєю чергою, обмежують застосування насильства певними авторитетами. Проте це сповільнює як економічний, так і політичний розвиток держав. А сучасні суспільства, навпаки, створюють відкритий доступ до економічних і політичних організацій, сприяючи політичній та економічній конкуренції. Автори книжки дають основу для розуміння того, чому суспільства відкритого доступу розвиваються краще як із політичного, так і з економічного погляду. А також розповідають про 25 країн, які здійснили перехід від природного типу до держав із відкритим доступом.




7. Талеб, Насім Ніколас. Антикрихкість: про (не)вразливе у реальному житті / Н. Н. Талеб. — Київ: Наш формат, 2018. — 400 с.

Наше життя неможливе без хаосу, мінливості та стресу, які постійно тиснуть на нас. В умовах невизначеності ми прагнемо сталості, однак саме вона стає перешкодою на шляху до розвитку. Дивовижно, та завдяки невизначеності і впливу змін люди, речі та цілі системи можуть еволюціонувати й ставати кращими. Цю рису Насім Талеб називає антикрихкістю й окреслює прості правила, які допоможуть обернути непередбачуваність і невизначеність на джерело самовдосконалення. Ба більше, ця властивість дає користь як людям, так і компаніям і навіть країнам, а коло питань, які допомагає з’ясувати книжка, надзвичайно широке — від методу помилок, оцінювання ризику до політики, освіти й медицини. «Антикрихкість» — це детальна інструкція з виживання у світі, де правлять Чорні лебеді.




8. Тетлок, Філіп. Суперпрогнозування: мистецтво та наука передбачення / Ф. Тетлок, Д. Гарднер. — Київ: Наш формат, 2018. — 368 с.

Завдяки вмінню прогнозувати події можна уникнути помилок і досягти успіху в усіх сферах нашого життя. Однак мало кому до снаги передбачити, у що варто вкладати кошти, який новий продукт здатен завоювати ринок і яких змін чекати на політичній арені. Навіть провідні експерти часто радше здогадуються про певні речі, ніж аналізують можливості їхньої появи. Утім деякі фахівці здатні робити достовірні передбачення. Як їм це вдається і чи можна цього навчитися?
Тетлок і Ґарднер зібрали низку прогнозів, які справдилися, хоч більшість вважала їх хибними, і на основі цих даних створили дієву формулу успішних передбачень, яка працює в бізнесі, політиці, міжнародних відносинах і навіть в особистому житті.




9. Флоріда, Річард. Homo creatives: як новий клас завойовує світ / Р. Флоріда. — Київ: Наш формат, 2018. — 432 с.

У цьому бестселері визначено поняття нового економічного класу і показано його визначальну роль у подальшому розвитку суспільного життя. «Homo creativus» дасть вам змогу по-новому поглянути на повсякденну дійсність. Річард Флоріда стверджує, що в майбутньому ми зможемо спостерігати зростання креативного складника в різних сферах діяльності, навіть в економічній. Креативний клас наразі становить близько 30 відсотків усієї робочої сили, і надалі його частка тільки зростатиме. Незабаром саме від нього буде залежати організація робочих місць, економічна ситуація на ринку і розвиток міст.





Щоб більш детально ознайомитися з цими та іншими виданнями, завітайте в Тернопільську обласну універсальну наукову бібліотеку у відділ читального залу.
Людмила Рюміна,
завідувач відділу читального залу

Немає коментарів:

Дописати коментар