Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

неділя, 28 липня 2024 р.

"І є держава Україна, і є її нескорений народ!"(до Дня Української Державності)


28 липня відзначається День Української Державності.

Українська Державність – це не тільки закони і апарат управління, а це тисячолітня історія багатомільйонного народу, десятків поколінь зі своєю рідною мовою, звичаями, традиціями, культурою.

Українська Державність – це той незримий ланцюжок, що поєднує славну історію Київської Русі, Галицько-Волинського князівства, Української козацької держави, Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народної Республіки, сучасної незалежної України.

Українська державність – це ми, це про кожного з нас, хто захищає рідну землю, сіє і збирає хліб, лікує, вчиться і вчить, будує і ремонтує, забезпечує роботу комунального господарства, чесно виконує свої обов’язки на робочих місцях, займається волонтерською діяльністю і робить все можливе для відбудови рідного дому.

63.3(4Укр)
Г 67
Горєлов, М. Є. Держава і цивілізація в історії України / М. Є. Горєлов, О. П. Моця, О. О. Рафальський ; НАН України. — Київ : Еко-Продакшн, 2009. — 980 с.

 

Автори цієї книги вивчають історичний розвиток населення на території сучасної України від зародження відтворювального господарства і до сьогодення. Основна увага надається висвітленню проблеми співвідношення додержавних та державних структур із важливим і ще недостатньо вивченим процесом еволюції протоцивілізаційних та цивілізаційних спільнот цього європейського регіону. Для всіх, хто цікавиться історичним розвитком України.

 

(477)94
Г 85
Грицак, Ярослав. Подолати минуле: глобальна історія України / Я. Грицак. — Київ : Портал, 2021. — 432 с. : карти .

Поєднання глобального та локального є нагальною потребою для тих, хто намагається знайти вихід із кризи сучасності. Книжка пропонує такий підхід до сучасної України. Автор зазначає, що Україна утворилася внаслідок глобалізації та модернізації, разом із найтемнішими їх сторонами, пов'язаними з масовим насильством. Однак минуле - це не тюрма. Воно завжди залишає місце для вибору. Видання звертається до минулого, аби краще зрозуміти, де зараз є Україна і світ та куди вони могли б рухатися далі. Для чого це видання? Щоб розвінчати міфи, стереотипи та ілюзії про Україну. Відкрити нові горизонти і теми для осмислення минулого. Знайти нові вектори для дискусії про сучасне та майбутнє України. Створити візію майбутнього України. "Подолати" минуле - вийти за рамки національної історії і "перезавантажити" країну через глобальну перспективу.

63.3(4Укр)
З 46
Здобуття незалежності України 1991 : історія проголошення, документи, свідчення : в 2 т. — Житомир : Рута, 2011.

До книги включені документальні матеріали, що стосуються процесів 1990-1992 рр. у Верховній Раді України з підготовки й безпосередньо проголошення незалежності України та перших кроків нової держави, - правові акти, стенограми обговорення найважливіших питань і результати голосування та інші, - а також статті вчених-істориків та спогади й роздуми народних депутатів України І скликання Верховної Ради та деяких інших політиків - безпосередніх учасників і творців тих історичних подій.

(477)94
К 78

Кралюк, Петро. Історія України "Без брому". Розвиток державності на українських землях / П. Кралюк ; худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова. — Харків : Фоліо, 2020. — 424 с. : іл. — (Великий науковий проект).

Книга Петра Кралюка «Історія України, яку можна читати «без брому». Розвиток державності на українських землях» розкриває історію державних змін на теренах України від прадавніх часів до нашого сьогодення. Усупереч висловлюванню відомого українського письменника і політика початку ХХ ст. Володимира Винниченка, мовляв, не можна українську історію читати без брому, тобто заспокійливого, автор акцентує увагу на тому, що бездержавність — явище, характерне для багатьох народів. Тому українці у своєму прагненні створити власну державу були далеко не одинокі. Проте, проживаючи в різних країнах і обіймаючи високі посади, вони зробили чимало для становлення, зокрема Угорського королівства, Речі Посполитої, Російської імперії, Османської імперії, і врешті-решт здобули свою державу.

94(477)
Т 28
Творці державного престижу / авт.-упоряд.: М. Главацький, Н. Наумов. — Київ : КМ-Букс, 2021. — 568 с. : іл.

Перечитуючи деякі сторінки історії України, часом може здаватися, що багато подій перегукується із сьогоденням. Та це й не дивно — історія, як відомо, рухається по спіралі. І якщо ми, українці, вважаємо себе мудрим народом, то маємо враховувати досвід своїх героїчних предків, учитися на їхніх помилках і намагатися запобігати новим. Книга «Творці державного престижу» присвячена величним історичним постатям, з якими насамперед асоціюється становлення державності та незалежності України.

63.3(4Укр)
Ш 24
Шаповал, Ю. І. Держава : ілюстрована енциклопедія України / Ю. І. Шаповал. — Київ : Балтія-друк, 2008. — 160 с.

Книга знайомить з історією, державницькими традиціями, природою, культурою та побутом українського народу. Змістовна інформація, унікальні фотодокументи і яскравий дизайн роблять серію універсальною і цікавою будь-якому читачеві. Політичний устрій, державні символи, драматичні моменти історії, основні характеристики населення, мова і мовна політика, участь країни у міжнародних структурах і олімпійському русі.

94(477)
Ш 24
Шаповал, Юрій. Торкнутись історії / Ю. І. Шаповал ;  НАН України, Ін-т політ. і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса. — 2-ге вид.,
допов. — Київ : Парламентське вид-во, 2017. — 504 с.

Історія залишається в Україні предметом що найгостріших дискусій, що найнесподіваніших відкриттів і що найглибшого читацького зацікавлення. Юрій Шаповал – знавець її таємниць, дослідник архівів, публікатор незнаних фактів і документів, учений із міжнародним ім’ям. І водночас він – талановитий популяризатор історичних знань, автор незмінно цікавих телевізійних програм, документальних фільмів, радіопередач і газетних оповідей.

Його книжка присвячена саме таким, злободенним проблемам нашої давнішої й зовсім недавньої історії, сповненої не лише «білих плям», а й суперечливих інтерпретацій і непростих питань, на які нелегко знайти переконливу і прийнятну для всіх відповідей.


929.6
  Г 81
Гречило, Андрій. Наш Герб : українські символи від княжих часів до сьогодення : альбом / А. Гречило ; упоряд. і заг. ред. Б. Завітій ; пер. англ. В. Шевадуцька ; гол. ред. Л. Лихач. — Київ : Родовід, 2018. — 400 с. : іл.

Під час тогочасної дискусії, який із наших історичних символів гідний стати головним знаком новітньої української державності, «претендентами» передусім були три: галицький золотий лев, що спинається на скелю; київський архистратиг Михаїл, який на зламі XIX–XX ст. став сприйматися, як герб Наддніпрянської України; козак із мушкетом із часів Гетьманщини, який уже у XVIII ст. трактували як «національний герб». Про кожного з них в альбомі – по декілька десятків сторінок.

Власницький знак із монет часів князя Володимира Великого, відомий доти лише вузькому колу фахівців, сприймався попервах радше як несміливий компромісний варіант. Але він став пострілом «у яблучко». Було кілька факторів, що переважили тоді на його користь справу нашого національно-державного герба. У цій книжці про це йдеться. І стався феномен: геть давно забутий, але тепер віднайдений – Тризуб умить прижився як національно-державний герб України. Усі решта символів, що мали куди сильніші позиції та тривалішу (але не глибшу!) традицію, відступили на другий план. Знак графічно красивий, лаконічний, самобутній – а головне стародавній, – Тризуб фактично легітимізував історичний зв’язок модерної України із Київською Руссю.

Упродовж усього XX ст. наш герб надихав мистців на створення його художніх інтерпретацій. Василь Кричевський, Георгій Нарбут, Юліян Буцманюк, Олекса Новаківський, Павло Ковжун, Петро Холодний, Роберт Лісовський, Микола Битинський, Ніл Хасевич, Михайло Михалевич, Микола Бутович, Мирон Левицький, Михайло Дмитренко, Святослав Гординський та ін. – їхнім роботам у цьому альбомі присвячено багато сторінок. А про Тризуб загалом – понад половину цієї книжки.

342(477)
К 65
Конституція та державні символи України : зб. нормативних документів. — Київ : КМ-БУКС, 2018. — 112 с.

До збірки ввійшли текст Конституції України (зі змінами станом на 1 березня 2018 року), а також інші нормативні документи нашої держави.

 


342(477)
У 45
Українська державність : іст.-правничі нариси / за заг. ред. В. А. Смолія ; НАН України, Ін-т історії України, Всеукр. правозахис. організація "Меморіал" ім. В. Стуса. — Вид. 2-ге, допов. — Київ : Право України, 2021. — 1000 с. : іл.

Це видання є колективною працею – збіркою 22 нарисів відомих українських правників, філологів, істориків права та церкви. В основу історико-правничого дослідження покладено концепцію безперервності та спадкоємності української державності від IX ст. і дотепер. Нариси присвячені ціннісним і теоретичним засадам української державності, її символам та атрибутам, витокам та етапам становлення і розвитку. Нариси мають науково-популярний характер. Вони у доступній формі розкривають читачеві результати багаторічних досліджень низки архівних матеріалів і формують цілісне уявлення про ціннісні засади та сутність української державності, її ґенезу через призму досвіду державотворення. Нариси доповнюють 500 ілюстрацій, серед яких портрети постатей-символів української державності, а також унікальні зображення графіті Софії Київської та картини видатних художників України. Видання розраховане на широке коло читачів, які цікавляться історією української державності, зокрема студентів і краєзнавців.

94(477)
У 31
Удовік, Сергій. Україна. Історія великої Держави / С. Удовік ; обкл. О. Смалін. — Київ : Основа-Принт Плюс, 2021. — 146 с. : фот. — Вид. присвячене 30-й річниці Незалежної України.

У книзі читачам вперше пропонується ілюстрована історія Русі-України з прадавніх часів і до наших днів в контексті геополітичних подій. Історія Русі-України розглядається з позиції становлення міського (буржуазного) демократичного суспільства і боротьби міської християнської цивілізації з архаїчним сільським традиційним світом. Велика увага приділяється мультикультурним і мультіетнічним основам становлення Русі-України. Книга проілюстрована 565 фотографіями і 8 картами.

63.3(4Укр)
П 39
Плохій, С. Брама Європи : історія України від скіфських воєн до незалежності / С. Плохій ; пер. з англ. Р. Клочка. — Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. — 496 с.

Автор книги Сергій Плохій — професор Гарвардського університету, один з провідних спеціалістів світу з історії України та Східної Європи. За книгу «Брама Європи» отримав національну премію імені Тараса Шевченка в номінації «Публіцистика».

• Спеціальний проєкт до 25-річчя Незалежності

• За масштабом та науковою цінністю «Брама Європи» стоїть поряд із творами Грушевського

Книга цікаво й доступно розповідає про історію нашої держави від часів Геродота до подій на Сході України сьогодні. Це авторитетне видання допоможе краще зрозуміти події минулого, а через них — і наше сьогодення. Автор фокусує увагу на українцях як найбільшій демографічній групі, а згодом — головній силі, що стояла за створенням сучасної нації. Дізнайтеся, як наші предки «призвали варягів на царювання», як наша країна боролася за право бути незалежною, пройшла крізь часи кріпацтва, комуністичного терору й Голодомору, Другої світової війни та врешті-решт отримала незалежність.


63.3(4Укр)
Ш 66
Шкільник, М. Україна у боротьбі за державність в 1917-1921 рр. : спомини і роздуми / М. Шкільник ; упоряд. В. Верстюк. — Київ : Кліо, 2016. — 512 с.

Спогади і роздуми М. Шкільника відтворюють доленосні для України події революції 1917‒1921 pp., час визвольних змагань, героїчних спроб визволення з-під російського імперського ярма, відновлення української державності. Книга насичена цікавим фактичним матеріалом, часто унікальним, закарбованим лише в пам'яті автора. Він, урядовець тогочасних українських міністерств, подає своє бачення революційних подій, аналізує їх та намагається знайти причини поразок визвольних змагань. На його думку, однією з них є дискредитація української ідеї П. Скоропадським, який під вивіскою "Української Держави" готував відновлення "єдиної і неподільної" Росії.

94(477)
Р 88
Русначенко, Анатолій. Нариси новітньої історії України. Кн. 1 / А. Русначенко. — Київ : Олег Філюк, 2017. — 476 с.

Твір Анатолія Русначенка є спробою дати власне цілісне бачення новітньої української історії, від початку ХХ століття, революції 1914-1923 рр., до сучасності. Погляд автора - україноцентричний, але він не оминає східно- і центральноєвропейські перспективи. Для здійснення цієї мети дослідник послідовно використовує дві парадигми: тоталітаризму й імперії, що в тій чи іншій мірі притаманні і його попереднім викладам. В центрі уваги український народ у його взаємовідносинах з сусідами в Україні і поза її межами в добу революцій, її, України, нової колонізації совєтською імперією і постколоніального розвитку.

94(477)
В 42
Визвольна боротьба. Новітні часи :
зб. ст. / упоряд.: Р. Гунда, Ю. Пушненко. — Львів : Меморіал, 2021. — 496 с. : іл. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Збірка статтей відомих учених і громадських діячів   розповідає про боротьбу за незалежність, становлення і розбудову Української держави (всі історичні періоди).

 

94(477)
Д 69

Дорошко, Микола. Історія України : події, постаті, явища / М. Дорошко. — Київ : Саміт-книга, 2021. — 472 с.

Подано матеріали з історії України, прочитаних професором Миколою Дорошком в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, подане авторське бачення основних подій історії України від найдавніших часів до відновлення незалежної держави у 1991 році. Вагомим доповненням до викладеного матеріалу є синхронічна таблиця «Україна, Європа, світ».

94(477)
В 91
В'ятрович, Володимир. Україна. Історія з грифом "Секретно" / В. В'ятрович ; гол. ред. С. І. Мозгова. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. — 512 с. : фот.

«Україна. Історія з грифом «Секретно» – це 61 історія, 74 роки і люди, які дивляться зі сторінок і світлин архівних документів. Разом вони складають образ України XX століття. Часу, коли творилася справжня Україна.

Володимир В'ятрович розповідає про минуле України 1918-1991, описане у звітах і відтворене істориками: спецоперації, інформаційні війни та складні партії на кількох гравців. І про спробу знайти відповідь на питання: що творить нашу долю — воля людини чи обставини?

94(477)
Б 87
Брехуненко, Віктор. Україна й українці : ім'я як поле битви / В. Брехуненко ; НАН України, Ін-т укр. археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського. — Київ : [Брехуненко Н. А.], 2020. — 270 с.
                
         У книзі розглянуто походження самоназви "Україна" та її перетворення на єдине ім'я українського світу, простежено появу ідентичності "українці", "український народ". За допомогою наукових арґументів спростовано маніпулятивні версії родоводу та смислового наповнення поняття "Україна". З'ясовується природа іншої нашої самоназви - "Русь" та похідних від неї понять: "Росія", "Мала Русь" / "Мала Росія", "Велика Русь" / "Велика Росія", "російський народ", "малоросійський народ". Показано як Московія привласнила ім'я "Русь" та його грецький відповідник "Росія", видаючи світові за нібито свою природну самоназву.
 
94(477)
Г 37
Герасим'юк, Олена. Розстрільний календар / О. Герасим'юк. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. — 432 с.

            
          Це унікальна хроніка політичних репресій в радянській Україні. Страшні події нашої історії ХХ століття — арешти, допити, заслання, розстріли українських політичних діячів, військових, науковців, митців, письменників, громадських активістів — викладені не у звичній хронологічній послідовності, а прив’язані до традиційного календаря. Тут не лише зафіксовані дати подій, але й подані короткі розповіді про долі людей, які зазнали переслідувань та катувань. Така форма викладу наочно показує схему роботи радянської репресивної машини та привертає увагу до сторінок історії, які нам потрібно знати і пам’ятати.
 
323
Т 65
Трансформація української національної ідеї / упоряд. О. Доній. — Київ : Наш формат, 2019. — 464 с.

У цій книжці формулюється дефініція української національної ідеї, розкриваються її три попередні етапи та моделюється наступний, четвертий, «конкурентний» етап. Видання для тих, хто хоче розібратися в українських цінностях і готовий до їхнього оновлення.

У цій збірці 30 відомих українських істориків, філософів, політологів, культурологів дають власні відповіді на питання про те, як розвивалася «українська ідея», чому і на якому етапі вона загальмувала, і що слід зробити, щоб «українська ідея» знову стала «українською мрією».

94(477)
С 65
Сорока,
Юрій Володимирович.100 важливих подій історії України / Ю. В. Сорока ; худож. О. А. Гугалова-Мєшкова. — Харків : Фоліо, 2019. — 205 с. : іл. — (Справжня історія).

Історія України схожа на мапу, яка містить безліч білих плям. І це не простий збіг обставин, а результат цілеспрямованої державної політики. Протягом століть над тими плямами дбайливо працювали сотні різних людей, найнятих владою метрополій. Ці творці міфів і фейків зробили все для того, щоб наша історія, як і сама Україна, постала перед нащадками у світлі, вигідному для тих, хто намагався асимілювати спадок Київської Русі.

Проте час завжди розставляє все по своїх місцях. Тож у цьому виданні ми спробували зібрати події, які сформували ту Україну, котру ми знаємо зараз, і які сприятимуть її розвиткові й надалі.

Ця книга є спробою об’єднати під однією обкладинкою найвагоміші моменти нашої історичної спадщини і продемонструвати, що, попри все, Україна пам’ятає своє минуле і має намір, враховуючи свій багатющий історичний досвід, будувати власне щасливе майбутнє.

94(477)
У 45
Українська Держава — жорсткі уроки. Павло Скоропадський : погляд через 100 років / під заг. ред. К. Галушко. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. — 336 с.

Події 26 тижнів перебування при владі в Україні «останнього гетьмана» Павла Скоропадського в 1918 році досі зумовлюють палкі суперечки істориків. «Оперетковий гетьман» чи «визначний державник», «німецька маріонетка» чи справжній відновлювач українства?

У пропонованій праці проекту «LikБез. Історичний фронт» представлено спектр думок дослідників: від апологетів гетьмана до скептиків і противників. Окрім того, ми побачимо найширші кордони України, розбудову українського війська, відносини з Кримом, установлення кордону з Росією, який дуже несхожий на сучасний… Читач сам зможе оцінити постать Скоропадського, його дії та провести очевидні аналогії із сьогоденням.

94(477)
Г 31
Гель,
Іван. Виклик системі: український визвольний рух другої половини XX століття / І. А. Гель ; ред. та упоряд. І. Езерська ; Центр досліджень визвольного руху. — Львів : Часопис, 2013. — 392 с. : іл.

Це книга з історії ненасильницького спротиву українців радянському тоталітаризмові 1950—1980-х років Іван Гель поєднав у праці виклад історичних фактів та рефлексії безпосереднього учасника. Автор наводить безліч невідомих фактів про рух опору та боротьбу з ним репресивної системи, біографії учасників. Усе це відновлено завдяки ретельній праці історика з архівними документами та свідченнями очевидців.



 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар