Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 11 липня 2024 р.

Всесвітній день народонаселення.

 

Кожного року 11 липня відзначається – Всесвітній день народонаселення (World Population Day).

Таку подію започаткувала Організація Об’єднаних Націй у 1989 році. Дата святкування обрана на честь дати перевищення кількості населення планети відмітки 5 мільярдів осіб, що відбулось саме цього дня у 1987 році.

Всесвітній день народонаселення має за мету звернення уваги суспільства до питань, які пов’язані з населенням Землі, залучення до спільного процвітання та розв’язання світових задач. Щорічно до свята обирається певна тема.


Фонд народонаселення ООН (ФН ООН) – одне з провідних агентств системи ООН, яке надає допомогу країнам, що розвиваються, і країнам з перехідною економікою у сфері репродуктивного здоров’я та народонаселення. Від початку своєї діяльності в 1969 році фонд виділив допомогу країнам, що розвиваються, у розмірі 6 мільярдів доларів. ФН ООН співпрацює з урядовими та неурядовими організаціями у більш ніж 140 країнах світу. Завданням Фонду є також забезпечення успішного проведення країнами світу чергових десятирічних раундів перепису населення.

Швидке зростання населення світу стало у 60-х роках предметом серйозного занепокоєння Організації Об’єднаних Націй. Населення світу з 1960 по 1999 р. збільшилося більш ніж вдвічі; перейшовши в жовтні 1999 року відмітку в 6 мільярдів.

Хоча темпи росту пішли на спад, - з 2 відсотків до 1,3 відсотка в період між 1969 і 1999 роками, - абсолютний приріст становить у цей час майже 77 млн людей на рік, причому 95 відсотків цього зростання припадає на частку країн, що розвиваються. За прогнозами Організації Об’єднаних Націй, у 2050 р. на землі будуть проживати від 7,9 до 10,9 млрд. людей, а скоріш за все - 9,3 млрд., що залежить певною мірою від ефективності програм планування сім’ї.

Однак український внесок у наведену цифру, як передбачають і вітчизняні, і зарубіжні демографи, матиме мінусову позначку. За їхніми розрахунками, кількість населення нашої держави не зросте, а, навпаки, зменшиться на 30–40 відсотків.

Невтішні прогнози, на жаль, мають під собою серйозне підґрунтя. У нас один з найвищих у Європі показник смертності. І, що особливо небезпечно, смертність є стабільно високою серед молоді. Наркоманія, алкоголізм, незбалансоване харчування породжують безліч супутніх їм хвороб. Українське суспільство ніяк не вибереться із затяжних соціальних та демографічних криз. Мільйони наших співвітчизників змушені виїжджати на заробітки за кордон. Чимало з них виконують там найбруднішу, найважчу роботу. У таких умовах розвалюються сім’ї, зазнає найтяжчих випробувань моральний стан цих людей. Молоді родини не хочуть або просто бояться народжувати більше однієї дитини.

XXI століття може стати викликом людству, якого ще не знала світова історія. Всі основні глобальні проблеми людства так чи інакше пов’язані зі зростанням населення планети небаченими раніше темпами. Це негативно позначається на земних ресурсах і навколишньому середовищі, часто зводячи нанівець зусилля, спрямовані на розвиток. Організація Об’єднаних Націй різними способами аналізує співвідношення між населенням і розвитком, роблячи останніми роками особливий акцент на правах жінок і важливості підвищення їхнього статусу, оскільки ця проблема має стати ключовою.


 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар