Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 29 липня 2024 р.

"Оленівка - це наша біль"

Оленівка – це наша біль

Нагадаємо, російські війська 29 липня обстріляли колонію №120 в окупованій Оленівці Донецької області. Там загарбники утримували в полоні українських військових та цивільних. Внаслідок атаки загинули понад 50 людей, ще 130 – зазнали поранень.

Російські ЗМІ звинуватили у вбивстві Україну – за їхньою версією, барак начебто був обстріляний ракетами з реактивних систем Himars.

Проте, українська сторона одразу довела, що страту організували самі росіяни: напередодні вбивства полонених перевели до барака, який потім умисно знищили. Показово, що сусідні приміщення колонії не постраждали і повністю вціліли.

Також супутникові знімки свідчать, що російські окупанти заздалегідь підготували могили для вбитих українських військовополонених в Оленівці.

Як стверджує українська влада, Росія організувала масове вбивство українських полонених, щоб звинуватити й дискредитувати українські сили (зокрема, щоб зашкодити постачанню ефективної зброї в Україну). За даними Офісу генпрокурора України, попередньою причиною вибуху в будівлі могла бути термобарична зброя. Водночас у Міноборони Росії заявили, що по тюрмі ракетами HIMARS нібито вдарили українські військові.

В ООН спочатку вирішили створити місію із встановлення фактів трагедії в Оленівці, але згодом її розформували через неможливість доставити експертів до місця події та тому що «не отримали необхідних гарантій безпеки».

Ув'язнені, які вижили, розповіли AP про підозрілу поведінку охоронців перед вибухом, включаючи переміщення ув'язнених, копання окопів та носіння бронежилетів. Після вибуху росіяни ізолювали тих, хто вижив, щоб приховати правду, та інсценували місце події, підкинувши фрагменти Himars.

«Російська влада продовжує утримувати військовополонених у жахливих умовах, позбавляє їх медичної допомоги і дозволяє лише обмежений контакт або й взагалі не дозволяє контактувати їм з родиною і зовнішнім світом. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжує опитувати українських військовополонених після повернення в Україну, та їхні сім’ї, і знову закликає до встановлення правди і забезпечення відповідальності відповідно до фундаментальних принципів міжнародного гуманітарного права і права прав людини», – заявили в організації.


 

неділя, 28 липня 2024 р.

День працівників торгівлі

 5 червня 1995 року президентом України було засноване свято на державному рівні. Відзначати його почали з 1996 року. До цього моменту працівники торгівлі відзначали своє свято разом з іншими фахівцями. Торжество так і називалося "День працівників торгівлі, побутового обслуговування населення та житлово-комунального господарства."

Завжди і у всі часи його величність Торгівля мала найважливіше значення в економічному житті переважної більшості регіонів. Життя будь-якої повноцінної держави не можливо уявити без хороших і розвинених торгових відносин. Професія "продавець" одна з найбільш поширених і повсюдно затребуваних професій у світі.

Українська торгівля має високий рівень адаптації до надзвичайних умов. Навіть до повномасштабної війни. В останню неділю липня не шкодуємо теплих слів для всіх, хто стоїть за прилавками і за касами, хто шукає, знаходить і розвозить товар.

Шановні працівники торгівлі! Щиро вітаю вас із вашим святом! Ваша праця — невід’ємна частина нашого життя. Бажаю вам здоров’я, процвітання і щасливих днів. Нехай ваша робота завжди буде гідно оцінена і приносить радість!