Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 4 вересня 2023 р.

32 роки тому синьо-жовтий стяг вперше замайорів над куполом Верховної Ради.

 

4 вересня 1991 року над будівлею українського Парламенту вперше вивісили прапор України. Це трапилося лише на десятий день незалежності України.

Для кожної країни її прапор — офіційна емблема держави, символ її суверенітету. В багатьох країнах світу на законодавчому рівні визначений порядок поводження з прапором, його захист та кримінальна відповідальність за наругу над державним символом. Кожна країна має свій прапор, на якому кольори та символи відображають їхню особливість.

Державний Прапор України це також символ нашої свободи. Вперше український синьо-жовтий прапор було піднято у Львові над ратушею вранці 25 червня 1848 року. Хоча прапор висів недовго — лише декілька днів, але цей день увійшов в нашу історію як свідчення того, як важко було бути українцем на своїй рідній землі під чужоземним управлінням.

4 вересня 1991 року в Верховній Раді України після триразового голосування та заяви президента Леоніда Кравчука, що він подасть у відставку, над будинком парламенту урочисто підняли синьо-жовтий національний прапор України. Згодом, згадуючи ці події, Леонід Макарович зізнався, що усвідомлював, що за його відставку ніхто не проголосує. Проте, на той момент це було єдиним важелем впливу на колег.

У перші дні незалежності України навколо будівлі Верховної Ради постійно збиралися тисячі українців з різних міст і областей. Вони слухали трансляцію сесії через гучномовці – для них питання про національний прапор було принциповим.

О 18 годині українці навколо парламенту побачили, як на куполі опускається червоно-синій прапор. Невдовзі у небо підняли два стяги: червоно-синій та синьо-жовтий, що викликало надзвичайне обурення у присутніх. Розгнівані, українці ледве не почали штурмувати будівлю Верховної Ради. Тисячі людей із криками “Ганьба!” прорвали кордон поліції.

З вікна другого поверху за цим спостерігав нардеп Дмитро Павличко і жестами постарався заспокоїти натовп. Після цього він разом з Левком Лук’яненком, Романом Лубківським та іншими депутатами пішли до кабінету голови Верховної Ради та пояснили ситуацію та те, що може пролитися кров.

Тоді Леонід Кравчук, на свій страх і ризик, дав наказ зняти червоно-синій прапор УРСР, лишивши лише синьо-жовтий національний стяг. Біля стін Верховної Ради почалося справжнє свято: натовп підкидав депутатів Левка Лук’яненка, Дмитра Павличка, Ярослава Кендзьора, присутні співали “Ще не вмерла Україна!”.

18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України своєю Постановою «Про прапор України» надала статус офіційного синьо-жовтому прапору. 

Немає коментарів:

Дописати коментар