Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 7 вересня 2023 р.

Іван Богун- герой козацької доби.

 

6 вересня 2007 року Національний банк України випустив у обіг пам'ятну монету «Іван Богун» із серії «Герої козацької доби». Герої козацької доби — серія ювілейних та пам'ятних монет, започаткована Національним банком України у 1997 році.

Іван Богун — український військовий і державний діяч, козацький полководець часів Хмельниччини, полковник подільський, згодом — кальницький і паволоцький.

Дізнаймося більше про знаменитого українця з книжок з фонду читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.

94(477)

К62 

Коляда, Ігор. Іван Богун / І. Коляда, С. Борчук, І. Ільницький ; худож.-оформ. Є. В. Вдовиченко. — Харків : Фоліо, 2021. — 126 с. : іл. — (Знамениті українці).

 Усі сучасники Богуна відзначали його розум, хитрість, хоробрість і талант полководця. Він відмовився від реєстрового чину і маєтків, які обіцяли йому поляки, і підтримав визвольну війну українського народу проти Польщі (1648-1657) з першого дня повстання. Саме в цій війні командир Вінницького полку полковник Богун став легендою за життя. Після смерті Богдана Хмельницького один із лідерів угруповання «старшин-державників», що не бажав ні підданства московського, ні підданства польського, ні підданства турецького чи шведського, а аж до своєї смерті прагнув творення самостійної Козацької держави. Іван Богун — мудрий полководець, відважний козак та легендарна особистість, яка прикрашає своєю могутньою постаттю сторінки історії України.

63.3(4Укр)

О-26

Обухов, В. В. Полковник Богун : козацькому роду нема переводу / В. В. Обухов. — Київ : [Б. в.], 2006. — 136 с.

63.3(4Укр)

М71 

Мишко, Д. І. Іван Богун : короткий іст. нарис / Д. І. Мишко. — Київ : Рад. школа, 1956. — 100 с.

 Є чимало праць-біографій різних діячів епохи Хмельниччини, які заповнюють довгий провал у вивченні козацької старшини того періоду. Особа Івана Богуна в усі часи викликала жвавий інтерес і неоднозначну оцінку. Офіційні джерела засвідчують, що Іван Богун був Кальницьким (Вінницьким) полковником (1650-1658), одним з найактивніших діячів Національно-визвольної війни українського народу проти шляхетської Польщі середини ХVІІст.

А ким же він був насправді? На жаль, з приводу цього історія залишила багато так званих "білих плям". Так, у відомих нам документальних, матеріалах ХVІІ ст. відсутні більш-менш вірогідні дані про рід, рік та місце народження цього неординарного діяча.

Все це дало привід для дискусій: чи був полковник Іван Богун один чи їх існувало два або навіть три. Спробуємо ж на підставі першоджерел і напрацювань істориків "відновити" принаймні найбільш виразні епізоди з життя одного із соратників Богдана Хмельницького того періоду - Івана Богуна

Мета дослідження цієї праці якщо і не знайти істини, то хоча б підняти з забуття це ім'я, оцінити та й прийняти до розуму і серця всі висновки, зроблені досвідченими історичними дослідниками, які у всіх своїх працях намагалися описати, спираючись на історичні довідки і документи, цю воістину легендарну людину.

А також публікації в періодичних виданнях:

Дмитрук, О. "Полковник Іван Богун жодного разу не поступився принципом: Україна - понад усе" : [інтерв'ю з письменником Олександром Дмитруком] / О. Дмитрук; інтерв'ю провів О. Чебан // Урядовий кур'єр . — 2021. — № 52 (18 берез.). — С. 5 : фот.

Чорна, Світлана."Найвища державна рація Івана Богуна — не бути ні під королівською милістю, ні під царем" / С. Чорна // Голос України. — 2020. — № 164 (9 верес.). — С. 12.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар