Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 14 січня 2017 р.

Іван Огієнко – витязь духу


Митрополит Іларіон (світське ім’я Іван Іванович Огієнко) – український вчений-історик, поет, громадсько-політичний і церковний діяч, випускник Імператорського університету Св. Володимира (1909 p.), міністр освіти УНР, митрополит Української автокефальної церкви.
Він був одним із засновників і лекторів Української педагогічної академії, що започаткувала систему післядипломної освіти та Українського державного університету в Києві. Огієнко був у когорті тих перших українських учених, які розпочали справу заснування Української Академії наук. Він займався викладанням української мови в урядових установах, та на вищих педагогічних курсах. Іван Іванович брав участь у численних всеукраїнських демократичних форумах, очолював Державну правописну комісію, створену при MOН Української Держави. Іван Огієнко перебував на посаді міністра народної освіти й мистецтва УНР протягом 1919 року. За час роботи міністром він брав активну участь у процесі розбудови системи освіти УНР, домігся її демократизації, доступності для усіх верств населення, та подбав про створення відповідної матеріально-технічної бази українських навчальних закладів.

Серед відомих українських церковних і громадських діячів, істориків церкви й освітян України особа митрополита Іларіона займає чільне місце. Тому що усе своє життя цей просвітитель працював над зростанням духовності нашого народу, утвердженням національної свідомості, розвитком гуманітарних наук. Серед його досягнень головне й найважливіше – визнання, шана й память народу. 
Запрошуємо до відділу читального залу Тернопільської ОУНБ та ознайомитися з літературою, що присвячена цій видатній постаті.


Ольга Гапочка, бібліотекар відділу читального залу

Немає коментарів:

Дописати коментар