Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятниця, 28 червня 2024 р.

«Конституція» позначає будову держави і тіла (до дня Конституції України)

Україна – це повага всього світу! Україна – це гордість кожного її громадянина. Україна – це воля!

28 червня кожен українець, який пам’ятає та шанує історію, культуру й дотримується законів своєї країни, відзначає особисте свято – День Конституції України.

Бо немає головнішого документа в державі, ніж її Основний Закон. Саме він об’єднав багатовікову історію українського державотворення, закріпив ідеали справедливості та рівності, став дієвою основою розвитку незалежної демократичної України. Саме він гарантує рівність, єдність, значущість і потрібність громадян своїй державі. І саме Конституція, фундаментальними засадами якої є незалежність і територіальна цілісність України, абсолютна цінність людини, її життя і здоров'я, честі й гідності, недоторканності та безпеки, захищає наші права та свободи.

У 2022 році, під час повномасштабного вторгнення рф в Україну, це свято актуальне, як ніколи. Прагнення зберегти рідну країну згуртувало і зміцнило наше суспільство у протистоянні російській агресії. Нехай же й надалі Конституція буде потужною гарантією суверенності й цілісності кордонів нашої квітучої, сильної та незламної України, які нині відважно боронять наші захисники на фронті! Нехай на нашій рідній землі панує безпека та справедливість.

Обов’язок громадян України – поважати й дотримуватися Основного Закону заради безтурботного та щасливого життя кожного українця, заради майбутнього.

 Вперше Конституція України з'явилася на поштових марках 28 червня 1997 року.

Конституція України була прийнята Верховною Радою о 9:20 ранку 28 червня 1996 року. Депутати весь день і всю ніч працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі без перерв. «За» ухвалення Основного закону проголосували 315 народних депутатів. Конституція України 1996 року стала першою загальновизнаною у всьому світі Конституцією незалежної Української держави. Вона визначає основи суспільного і державного ладу, права і свободи людини й громадянина, порядок організації і функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Декілька цікавих фактів про Основний закон:

1.            Процес підготовки Конституції України тривав шість років – з 1990 по 1996 рік.

2.            Всього було запропоновано 15 проектів Конституції України – від Конституційної комісії, політичних партій, науковців.

3.            Конституція України могла бути не прийнята 28 червня, так як напередодні історичного засідання парламенту Президент України видав указ про проведення всеукраїнського референдуму 25 вересня 1996 року про прийняття нової Конституції України. Однак, після прийняття Конституції, цей указ був скасований.

4.            Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.

         22 серпня 2011 року у Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України. Конституція в мініатюрі розміром 21х32 мм має 160 сторінок, на яких вручну були написані близько 9,5 тис. букв. Кожна з цих літер має розмір не більше 1 мм. Текст книги написаний індійської тушшю. Сама ж мініатюра виконана зі спеціального тонкого паперу. Міні-Конституція знаходиться в чохлі з зображенням герба. 

На створення мініатюри було витрачено близько 2 місяців. Вона передана в Музей книги і друкарства.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар