Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 20 червня 2024 р.

"Вільям Томсон (Лорд Кельвін) - один із найвидатніших фізиків у світовій історії" (до 200-річчя від дня народження Вільяма Томпсона (1924-1907), англійського фізика)


 Ві́льям То́мсон, лорд Ке́львін (26 червня 1824, Белфаст — 17 грудня 1907, Ларгс, Ейршир, Шотландія) — один з найвидатніших фізиків у світовій історії.

Ще студентом Томсон опублікував ряд робіт по додатку рядів Фур’є до питань фізики, провів важливі аналогії між явищами розповсюдження тепла і електричного струму, розвинув принципи, які потім плідно доклав до багатьох питань динамічної геології, наприклад, до питання про охолодження Землі.

У 1845 році, перебуваючи в Парижі, він опублікував роботи з електростатики. Згодом 22-річний Томсон таємним голосуванням був обраний на посаду професора натуральної філософії в університеті Глазго. Він зберігав свій пост до 1899 року, не спокусившись навіть посадою завідувача кавендішевскої кафедри в Кембриджі, яка пропонувалася йому тричі в 1870 і 1880-х рр..

У 1849 році Томсон почав роботи з термодинаміки. Починаючи з 1851 року він публікує цикл наукових статей під загальною назвою «Про динамічну теорію теплоти», в яких він розглядає перший і другий закони термодинаміки. У 1852 році Томсон спільно з Джоулем провів дослідження охолодження газів. У віці 27 років Томсон став членом Лондонського королівського суспільства – англійської Академії наук.

Крім термодинаміки, Томсон займався вивченням електромагнітних явищ. Так, в 1853 році він опублікував статтю «Про минущі електричні токи». Згодом формулу, яка відображатиме залежність періоду вільних коливань в контурі без опору від зазначених величин, назвали «формулою Томсона» (хоча сам він цю формулу не виводив).

У 1852 році Томсон спільно з Джоулем провів відоме дослідження над охолодженням газів при розширенні без здійснення роботи, яке послужило перехідним ступенем від теорії ідеальних газів до теорії реальних газів. Теоретично дослідив питання про поширення електричних імпульсів вздовж кабелів, що дало можливість здійснити телеграфування через океан. Попутно Томсон вивів умови існування коливального електричного розряду (1853 рік).

Експедиція для прокладки кабелю ознайомила Томсона з потребами морської справи і призвела зрештою до вдосконалення лота і компаса (1872—1876 роки). Йому належать винаходи або поліпшення багатьох інструментів, які увійшли до загального вживання в науці та техніці: дзеркальний гальванометр, ондулятор із сифонною подачею чорнила, квадратний і абсолютний електрометр, нормальний елемент компаса, лот і безліч технічних вимірювальних електричних приладів, серед яких ампер ваги, які застосовують для вивірки електричних приладів.

У практичній фізиці і техніці Томсону належить винахід або поліпшення багатьох інструментів, які увійшли до загального вжитку в науці і техніці, як то: дзеркального гальванометра, ондулятора з сифонною подачею чорнил, квадрантного і абсолютного електрометрів, нормального елемента компаса, лота і безлічі технічних вимірювальних електричних приладів , включаючи ампер-ваги, що застосовуються для вивірки електричних приладів. Серед безлічі патентів, взятих Томсоном, зустрічаються такі чисто практичні пристосування як, наприклад, водопровідні крани.

Сер Вільям Томсон помер у віці 83 років в Ларгсі, недалеко від Глазго. Після нього залишилося 25 книг, 660 наукових статей і 70 винаходів.

 


 


 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар