Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 21 серпня 2023 р.

Погода, яка змінила світ.

 

Здається, серпнева спека випробовує нас на міцність. Багатьом доводиться змінювати режим дня і звички. Ми шукаємо відповідь на питання: чим спровоковані і до чого призведуть ці погодні зміни, як людям, тваринам і рослинам пристосуватися до них. Про це добірка літератури з фонду читального залу ТОУНБ «Погода, яка змінила світ».

 

55

П43 

Погода : енцикл. путівник /  авт. тексту Б. Баклі ; пер. з англ. О. Барабанова. — Київ : Махаон-Україна, 2007. — 304 с. : іл. — (Енциклопедичний путівник).

Чому останнім часом дедалі частіше виникають екстремальні погодні явища? Що очікує нас у майбутньому? Чи керуватиме людина погодою?

Унікальна, чудово ілюстрована енциклопедія присвячена погоді – останньому некерованому явищу природи. У ній простежено багаторічні зміни клімату, що відбувалися на Землі упродовж 4,6 млрд років, пояснено складні атмосферні процеси, які впливають на погоду, розглянуто різноманітні кліматичні умови на Землі, проаналізовано фактори, які сприяють виникненню екстремальних погодних явищ, а також дано огляд найновіших досліджень і прогнозів сучасної зміни клімату.

55

Г29  

Гейтс, Білл. Як відвернути кліматичну катастрофу. Де ми зараз і що нам робити далі / Б. Гейтс ; пер. з англ. Ю. Костюк. — Київ : Лабораторія, 2021. — 240 с.

У 2020 році величезні ресурси — людські та фінансові — були залучені для боротьби із пандемією COVID-19 та задля збереження людських життів. Утім за прогнозами засновника Microsoft, філантропа та мільярдера Білла Ґейтса, у наступні роки економічний збиток, нанесений зміною клімату, буде ще серйознішим. А нищівні повені, шторми, пожежі й посухи можуть завдати непоправної шкоди людству. Ґейтс уже понад 10 років займається дослідженням питань зміни клімату, і ця книжка — результат його здобутків. Об’їздивши майже увесь світ та поспілкувавшись з експертами у галузі фізики, хімії, біології, техніки, політології та фінансів, він сформував свій план уникнення глобальної екологічної катастрофи. Кінцева мета цього плану — зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу до нуля. Це неймовірна мета, яка, на думку Ґейтса, є єдиноможливим шляхом до порятунку нашої планети. Ми всі знаємо, що промисловість шкідлива, але більшість із нас навіть не уявляє наскільки! У книжці Ґейтс розказує, як шкодить довкіллю виробництво м’яса, збір урожаю, використання синтетичних добрив, а також виробництво буквально всього, чим ми користуємося щодня — від одягу і харчових продуктів до техніки та гаджетів. А ще Ґейтс дасть відповідь на запитання, чи врятують нас від екологічної катастрофи новітні технології, електроавтомобілі та висаджені дерева?

55

Р64  

Розенлунд, Маркус. Погода, яка змінила світ / М. Розенлунд ; пер. з швед. М. Никончука. — Львів : Вид-во Анетти Антоненко ; Київ : Ніка-Центр, 2021. — 224 с. : іл.

Для завоювання світу зазвичай достатньо військової або економічної потуги. Для підкорення погоди цього замало. Жодній імперії в історії це не вдалося. Могутній супротивник – погода – перемагає всіх. Досвідчений журналіст, цікавий оповідач Маркус Розенлунд, подорожуючи машиною часу крізь століття, демонструє, як погода руйнувала цілі цивілізації та визначала переможців воєн. Крізь сплетіння наукових фактів з історією та суспільними науками ви дізнаєтесь, який існує зв’язок між казковими тролями і кліматичними змінами, між «Криком» Едварда Мунка та виверженням вулкана, між поразками видатних полководців і примхами стихії. Втім, ця книжка – не набір сухих фактів. Пояснюючи складні речі простими словами, часом із гумором, автор застерігає проти того, що може статися, коли нехтувати глобальним потеплінням сучасності.

349

Р21

Рамкова конвенція Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату. Кіотський протокол / редкол.: Т. В. Тимочко [та ін.] ; Всеукраїнська екологічна ліга, Центр екологічної освіти та інформації. — Київ : СТ-Друк, 2019. — 43 с. — (Європейська інтеграція ; липень, 2019, № 7).

Рамкова конвенція ООН зі зміни клімату (англ. United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC) — міжнародний екологічний договір, мета якого полягає в стабілізації концентрації парникових газів в атмосфері на такому рівні, який не допускав би небезпечного антропогенного впливу на клімат Землі.

Якщо вас цікавить як вберегтися від теплового удару – прочитайте цю статтю:

Усик, С. Тепловий удар / С. Усик, Л. Богданович // Безпека життєдіяльності. — 2017. — № 6. — С. 37.

Немає коментарів:

Дописати коментар