Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 13 листопада 2020 р.

Як жити з цукровим діабетом (до Всесвітнього дня боротьби із захворювання на цукровий діабет)

 Всесвітній день боротьби із захворюванням на цукровий діабет був започаткований у 1991 року з метою підвищення обізнаності населення про діабет, причини його розвитку, методи профілактики та запобігання його руйнівним наслідкам.

Відмічається цей день щорічно 14 листопада в день народження Фредеріка Бантінга, який разом з Чарльзом Бестом відкрив інсулін в 1921 році.

Діабет — це хронічна хвороба, що розвивається в тих випадках, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну або коли організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Загальним результатом неконтрольованого діабету є гіперглікемія або підвищений рівень вмісту цукру в крові, що з часом призводить до серйозного пошкодження багатьох систем організму.

Для діабету I типу (раніше відомому як інсулінозалежний, юнацький або дитячий) характерно недостатнє вироблення інсуліну в організмі, тому при ньому необхідно щоденне введення інсуліну. Причина виникнення цього типу діабету на сьогоднішній день невідома і йому важко запобігти. Симптоми, які виникають при діабеті I типу: надмірне сечовиділення (поліурія), спрага (полідипсія), постійне відчуття голоду, втрата ваги, зміна зору і втома. Ці симптоми можуть виникнути раптово.

Діабет II типу (раніше іменувався інсулінонезалежним або дорослим) розвивається внаслідок неефективного використання інсуліну організмом. Більшість хворих, які страждають на діабет II типу, мають надмірну вагу і фізично інертні в повсякденному житті. Симптоми даного типу можуть бути подібними  із симптомами діабету I типу, але частіше є менш вираженими. В результаті хвороба може бути діагностована через кілька років після її початку — вже після виникнення ускладнень.

До важких ускладнень цукрового діабету відносяться інфаркт міокарду, інсульт, діабетична ретинопатія з подальшою сліпотою, нефропатія з нирковою недостатністю, порушення кровотоку нижніх кінцівок.

Переважне значення в боротьбі з цукровим діабетом має первинна профілактика, яка повинна бути спрямована, в першу чергу, на здоровий спосіб життя, а саме:

– раціональне харчування;

– підвищення рухової активності;

– відмова від шкідливих звичок;

– дотримання режиму праці та відпочинку;

– зниження надлишкової маси тіла;

– контроль артеріального тиску.

Подбати про правильне харчування:

— їжа повинна бути різноманітною, з необхідною кількістю повноцінних білків, в тому числі тваринного походження – нежирне м’ясо, риба, молоко, кисломолочні продукти;

— форма овочів і фруктів — п’ять порцій в день. Порція — обсяг, що уміщається в жмені. Це одне маленьке або половинка великого яблука, пара мандаринів, невелика чашка салату;

— насичених жирів повинно бути не більше 1/3 від денної норми, решта — рослинні масла. Треба обмежити кількість сметани, вершкового масла, жирного сиру, ковбаси з сосисками, адже в них багато «прихованого» жиру;

— «швидкі» вуглеводи шкідливі — цукор, цукерки, випічка, морозиво, солодка газована вода — чим менше, тим краще;

— нормальний темп схуднення: 0,5-1 кг в тиждень, це не шкодить здоров’ю.

Не забувати про фізичні навантаження. Фізична активність — один з кращих способів стабілізувати рівень глюкози в крові. Головне завдання — без фанатизму, але регулярно. Вимотувати себе тренуваннями не потрібно. А ось підібрати приємну активність і займатися не менше 30 хвилин 3-4 рази на тиждень — саме те, що рекомендує ВООЗ.

 Підготувала Тетяна Зуляк, зав. сектору МБА.

Немає коментарів:

Дописати коментар