Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 23 листопада 2019 р.

Нові книжки у відділі читального залу



 Фонд відділу читального залу поповнився новими книжками історичної тематики. Пропонуємо їх вашій увазі.

94(4)
Г47
Гілберт, Мартін. Черчилль : біографія / М. Гілберт ; пер. з англ.: Я. Войтко, Р. Ладохіна. — Київ : КМ-Букс, 2019. — 888 с. : іл.
Сера Вінстона Черчилля — видатну історичну особистість, безмежно відданого британському народові політика, аристократа, стратега світового рівня й історика, невтомного борця за свободу і демократію, лауреата Нобелівської премії — у Сполученому Королівстві визнано «Людиною ХХ століття». Він не лише описував історію — він її творив. Потужна постать Вінстона Черчилля, чия геніальність не викликає сумнівів навіть у переконаних циніків, незмінно привертає до себе увагу, стає з роками ще яскравішою, ще помітнішою.
Робота визнаного біографа Мартіна Ґілберта з представлення світові Великого Англійця посідає особливе місце серед подібних видань. В основу книжки, що вперше виходить українською мовою, покладено факти, відібрані з багатьох дослідницьких джерел та ретельно проаналізовані автором, а також відомості, надані Рендольфом — сином Вінстона Черчилля. Щира й неупереджена розповідь дає змогу зрозуміти, як формувався світогляд цієї людини, як відбувалося його становлення як політика, якими були життєві цінності й пріоритети, чим довелося жертвувати заради торжества демократії. Цікаво буде довідатися також про особисте життя та зовсім не політичні захоплення відомого англійця, якого завжди впізнавали за характерним жестом пальцями у вигляді латинської букви «V», що символізує перемогу.

94(477)
Г75
Грабовський, Сергій. Генії проти ідіотів : алгоритми української історії / С. Грабовський. — Вид. 3-тє, перероб. і допов. — Київ : Стилос, 2019. — 448 с.
Щo peaльнo внecлa Укpaїнa у cвiтoву cкapбницю тaлaнтiв тa дocягнeнь, ким тa чим дiйcнo пишaтиcя укpaїнcькoму нapoдoвi? Xтo вoни, тi гeнiї, якi уcлaвили укpaїнcьку cпiльнoту? У цьoму ceнci Укpaїнa дoci нeвiдoмa caмa coбi, вoнa живe в пoлoнi мiфiв, щo утвopюютьcя пpиxильникaми «opiєнтaцiї нa Cxiд» тa «opiєнтaцiї нa Зaxiд», тoдi як cпpoби oфiцiйнoгo чи нaпiвoфiцiйнoгo визнaчeння «вeликиx укpaїнцiв» зaлишaють пoзa увaгoю чимaлo унiкaльниx ocoбиcтocтeй, нapoджeниx нa укpaїнcькиx тepeнax. Тiльки зapaз вoни пoвepтaютьcя iз бaгaтopiчнoгo зaбуття, щoб пocтaти у вciй вeличi cвoїx здoбуткiв.
Пpo ниx — дocтoйникiв cвiтoвoгo piвня, якиx дaлa Укpaїнa людcтву, пpo їxнi дocягнeння тa втpaчeнi мoжливocтi нaпиcaнo цю книжку.

94(477)
Г75
Грабовський, Сергій. Убити Сталіна, інакше його міфи вб’ють нас : соціальна міфологія «найкращого друга фізкультурників» і його послідовників / С. Грабовський. — Київ : Стилос, 2019. — 503 с.
Книжка присвячена соціально-історичній міфології, яка цілеспрямовано формувалася в Україні пропагандистськими та каральними органами в часи сталінізму і постсталінізму та продовжує формуватися зараз за допомогою російських мас-медіа й тих ЗМІ України, власники яких тією чи іншою мірою є адептами «русского мира». Вплив цієї міфології на свідомість і підсвідомість українських громадян істотно гальмував, гальмує і гальмуватиме, а часом і відкидатиме назад процеси формування модерної нації та становлення демократичної європейської Української держави. Видання містить чимало дискусійних положень, вводить у сферу громадського дискурсу низку нових концептів, покликаних пояснити та прояснити чинну українську ситуацію.

94(477)
К90
Кульчицький, Станіслав. Кримський вузол / С. Кульчицький, Л. Якубова. — Вид. 2-ге. — Київ : Кліо, 2019. — 496 с.
У книжці висвітлено історичні передумови, економічні підоснови, внутрішні та зовнішні причини формування кримського вузла, а також окреслено можливі сценарії його розвязання. Показано, що цинізм подій так званої «Кримської весни» спричинив неочікуваний для правлячих кіл Росії ефект. Україна тимчасово втратила Крим, однак Росія назавжди втратила Україну та українців. Розтиражоване російськими мас-медіа гасло «Крим наш!» і події «кримської весни» стали найпотужнішими прискорювачами процесу українського націєтворення, що лежить в основі формування громадянського суспільства та розбудови новітньої України

94(477)
К95
Кучерук, Олександр. Пам’ятники від слова пам’ять : історичні розвідки / О. Кучерук. — Київ : Парламентське вид-во, 2019. — 376 с.
У книжці під спільною обкладинкою зібрано історії окремих пам’ятників і пам’ятних місць столиці України міста Києва. Текст широко ілюструється планами, фотографіями, як відомими, так і нещодавно виявленими. Автор розказав «біографії» різних монументів доби російського царського і комуністичного панування над Києвом, зокрема пам’тник(и) перед Київським університетом, на Арсенальній площі, пам’ятник Богдану Хмельницькому, княгині Ользі, Столипінові, Українській Народній Республіці, поховання українських козацьки старшин у Києво-Печерському монастирі, некрополь Маріїнського парку.

94(477)
П58
Попович, Мирослав. Червоне століття / М. Попович. — Вид. 3-тє, допов. — Київ : АртЕк, 2019. — 888 с. : іл.
У монографії відомого філософа і культуролога відображається історія європейської цивілізації ХХ століття, насамперед того регіону, який був охоплений комуністичним тоталітаризмом. Найбільші таємниці минулого століття не тільки у важливих деталях подій, історичній інтризі та прихованих стратегіях боротьби могутніх політичних сил, скільки у правильному розумінні й тлумаченні сенсу історичних явищ. Саме навколо оцінки історії розгортаються гострі суперечки, зокрема в українській історії — навколо оцінки Центральної Ради, гетьманату, Директорії, націонал-демократії та соціал-демократії, «розстріляного Відродження», голодомору та Великого Терору, Вітчизняної війни та боротьби УПА, долі української культури в УРСР та в діаспорі, «перебудови» та наслідків її провалу чи перемоги. Всі ці проблеми національної історії розглядаються у представленій книзі.


94(477)
Т14

Таїрова-Яковлева, Тетяна. Гетьмани України : історії про славу, трагедії та мужність / Т. Таїрова-Яковлева ; пер. з рос. Н. Єгоровець. — Вид. 2-ге. — Київ : Кліо, 2019. — 422 с. 
У книжці представлено одинадцять біографій гетьманів, які були військовими і політичними лідерами України ХVІІ-ХVІІІ ст. Ознайомлюючись з їх долею, ми відкриємо для себе маловідомі та забуті сторінки української історії. Слава і трагедія, мужність і віроломство, видатний талант і заступництво фортуни дивним чином сплелися в житті цих людей. Вони були дуже різними, і кожному з них довелося залишити свій слід в історії Українського гетьманства. Згадуючи про них, ми краще розуміємо той складний, суперечливий, але героїчний час, оповитий ореолом романтики.

94(100)
Ш24
Шаповал, Юрій. Мить історії : 366 мініатюр про людей і події / Ю. І. Шаповал. — Київ : Парламентське вид-во, 2019. — 400 с. : іл.
Книжка «Мить історії: 366 мініатюр про людей і події» відомого українського історика Юрія Шаповала є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра — це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому— і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі. Кожній мініатюрі відповідає один день календаря, що додає книжці додаткової внутрішньої динаміки та інтриги.
Юрій Шаповал винайшов своєрідний, дотепний спосіб оживити історію, зробити її фактом нашого повсякдення, прив’язати до свого життєвого досвіду кожного слухача (а тепер і читача), надати їй особливої приватності.

Немає коментарів:

Дописати коментар