Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 21 листопада 2019 р.

Нові книжки у відділі читального залу



Багато хто вважає, що наука, особливо фізика й математика, це дуже нудно. Яків Перельман, видатний вчений свого часу, багато робіт якого актуальні донині, один з найвідоміших популяризаторів науки, фізик і математик, автор терміну «наукова фантастика» в літературі, а також прабатько так званої цікавої науки — переконує, що це не так. 
Щоб показати звичайне в незвичному світлі, Перельман блискуче застосовує метод несподіваного порівняння. Гостре наукове мислення, величезна загальна й фізико-математична культура, уміле використання численних літературних, наукових і життєвих фактів і сюжетів, їх разюче дотепне, зовсім несподіване тлумачення привели до появи захоплюючих науково-художніх новел і есе, які читаються з незмінною увагою та інтересом. Саме в поєднанні суворої наукової вірогідності і цікавій, нетривіальній формі подачі матеріалу криється секрет незмінного успіху книг Якова Перельмана.
Пропонуємо увазі користувачів книжки із серії «Класики популяризації науки; Країна Перельманія», які уперше перекладено українською мовою, що надійшли у фонд відділу читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.

51
П27
Перельман, Яків Ісидорович. Захоплююча геометрія / Я. І. Перельман ; пер. з рос. В. О. Тадеєва. — Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2018. — 288 с. : іл. — (Класики популяризації науки. Країна Перельманія).
«Захоплююча геометрія» Якова Перельмана — одна з найзахопливіших книжок про геометрію. У ній ця наука, за словами самого автора, «відривається від класної дошки», з якою тісно пов’язувалася у свідомості пересічного читача, й виводиться у вільний простір — у ліс, поле, до річки, на дорогу, а згодом — у далекі моря та захмарні глибини простору. Часто ці розповіді ілюструються уривками з творів класиків літератури та висловами великих учених. Прочитавши книгу, читач знатиме незмірно більше про застосування геометрії, ніж про це можна довідатися з десятків «шкільних» підручників та посібників.

51
П27
Перельман, Яків Ісидорович. Захоплююча алгебра / Я. І. Перельман ; пер. з рос., передм., прим., заг. ред. В. О. Тадеєва. — Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2019. — 336 с. : іл. — (Класики популяризації науки. Країна Перельманія).
Прочитавши «Захоплюючу алгебру», ми відкриваємо для себе такі факти, які докорінно змінюють наше колишнє ставлення до математики та уявлення про неї. Зокрема ми довідуємося, як алгебра розкрила неспроможність колишніх механічних проектів мислячих машин, знатимемо, чи загрожує музиці вичерпність основних мелодій, які алгебраїчні завдання пропонувалися у знаменитих тестах Едісона для майбутніх винахідників, правду про банківські відсотки та найвигіднішу схему їх нарахування, про задачі із захоплюючим змістом, які наводили у своїх підручниках з арифметики знамениті Ньютон та Ейлер. Загалом, ми побачимо алгебру, «відокремлену» від класної дошки і щедро розсипану й розлиту по усіх просторах Землі і Всесвіту.

51

П27
Перельман, Яків Ісидорович. Жива математика / Я. І. Перельман ; пер. з рос., передм., прим. та заг. ред. В. О. Тадеєва. — Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2019. — 240 с. : іл. — (Класики популяризації науки. Країна Перельманія).
Книга всесвітньо відомого популяризатора науки Якова Перельмана «Жива математика» написана однією з останніх у серії його книг, присвячених захоплюючій науці. Однак вона розглядалася автором як своєрідний вступ до цих книг.
Складаючись з великої кількості різнорідних головоломок, цікавих оповідок та практичних порад, що мають математичну основу, книга відкриває завісу до деяких універсальних методів міркувань, характерних для математики як науки. Для читання книжки не передбачається жодної спеціальної підготовки. Розв’язання багатьох головоломок під силу навіть кмітливим учням початкової школи, хоча над деякими може замислитися і знаний науковець. Водночас, захопившись чим заняттям, ми несподівано починаємо дивитись на математику ніби іншими очима. А це вже є доброю передумовою для успішного систематичного вивчення математики на уроках або самостійно.

53
П27
Перельман, Яків Ісидорович. Фізика на кожному кроці / Я. І. Перельман ; пер. з рос., передм., заг. ред. та примітки В. О. Тадеєва. — Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2018. — 360 с. : іл. — (Класики популяризації науки. Країна Перельманія).
За задумом автора, ця книга мала відкривати серію раніше написаних ним науково-популярних книг з фізики, а тому адресувалася для найменш підготовлених читачів. Перельман уважав, що приступати до систематичного вивчення фізики можна лише тоді, коли буде накопичений достатній масив спостережень за фізичними явищами у навколишній природі та побуті. У цьому й полягає призначення книжки. У ній міститься велика кількість захопливих розповідей про різноманітні фізичні явища, а також описуються найпростіші досліди, які читач може виконати власноруч із використанням підручних засобів. Підвищенню інтересу до предмета сприятиме притаманна автору неповторна белетристична форма розповідей, багатий ілюстративний матеріал, а також екскурси в історію наукових відкриттів, що супроводжуються цитуванням класиків науки, учасників та свідків видатних експериментів.
Книжка буде корисною не тільки «для юних фізиків», як коротко характеризував її призначення сам Яків Ісидорович, а й для всіх, хто з допитливістю ставиться до природних явищ, але не має достатніх знань для їхнього пояснення, а головне — виробить у нас звичку для всього шукати раціонального пояснення.

Немає коментарів:

Дописати коментар