Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 20 січня 2024 р.

"Крим-благословенна земля України" (до Дня вшанування Автономної Республіки Крим)

 20 січня в Україні та світі – День Автономної Республіки Крим

Земле моя кримська,

Земле українська,

Сонячний південний краю мій...

Данило Кононенко

День Автономної Республіки Крим — пам'ятна дата, пов'язана з проведенням 20 січня 1991 року «Всекримського референдуму» щодо відновлення автономної республіки в Криму, що відзначалася на території Кримської автономії з 1994 року.

Референдум 20 січня 1991 року став першим і останнім плебісцитом в історії СРСР. Майже півтора мільйона мешканців Криму взяли участь у голосуванні, з яких 93 % дали згоду на створення Автономної Республіки Крим. Волевиявлення майже повністю бойкотували кримські татари за закликом національних лідерів кримськотатарського народу.

12 лютого 1991 року, спираючись на постанову Верховної Ради СРСР «Про висновки і пропозиції Комісії з проблем радянських німців і кримськотатарського народу» від 28 листопада 1989 року, де було запропоновано відновити Кримську АРСР у складі Української РСР, Верховна Рада Української РСР ухвалила Закон «Про відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки», де статтею 1 визначено — відновити Кримську Автономну Радянську Соціалістичну Республіку в межах території Кримської області в складі Української РСР.

26 березня 1993 року Верховна Рада Автономної Республіки Крим постановила вважати 20 січня Днем Автономної Республіки Крим.

Проте, всупереч нормам міжнародного права у лютому 2014 року Російська Федерація окупувала територію Автономної Республіки Крим. Міжнародною спільнотою не визнано окупацію території України та запроваджено санкції проти Російської Федерації. 

23 серпня 2021 року відбувся установчий Саміт Кримської платформи, в якому Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини взято участь разом із делегаціями з 46 країн.

Генеральною Асамблеєю ООН 9 грудня 2021 року схвалено посилену резолюцію проти мілітаризації Криму «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (Україна), а також частин Чорного й Азовського морів», що свідчить про незмінність позиції світової спільноти на підтримку України, її готовність додатково консолідувати підтримку на шляху до забезпечення дотримання прав громадян України на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини наголошує: Автономна Республіка Крим залишається територією незалежної України, що визнано в усьому цивілізовану світі.

Крим... Зачаровуючий край таємничих сивих гір, вічно молодого моря, від якого не можна відірвати очей. Історія Криму своїм корінням сягає в глибину віків. Тут здавна переплелися шляхи історії, культури, літератури різних народів і епох.

Коли ми вимовляємо слово Крим, у нашій уяві малюється тепле, найблакитніше в світі Чорне море і ласкаве сонце, стрункі вічнозелені красені-кипариси і білокам’яні світлиці південнобережних здравниць.

Одначе Крим це не лише буйнозелений Південний берег з лагідною чорноморською хвилею і золотавим соняхом сонця, з історичними палацами та визначними місцями. Крим — земля, рясно полита кров’ю і потом, де на кожному кроці історія, історія, історія...

 

Немає коментарів:

Дописати коментар