Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 16 січня 2024 р.

«Кіборги» вистояли, не вистояв бетон» (до Дня вшанування пам'яті захисників Донецького аеропорту)


 

Сьогодні ми вшановуємо незламних Героїв Донецького аеропорту, які 242 дні боронили Донецький аеропорт, оборона якого тривала з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року і закінчилась після повної руйнації старого та нового терміналів. В обороні аеропорту також брали участь волонтери і медики.

За стійкість і незламність українських захисників назвали «кіборгами». Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України. У період з 18 до 21 січня 2015 року внаслідок підриву окупантами терміналу ДАП загинуло 58 кіборгів, тож 21 січня було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу, який був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських захисників, поранено понад 500. Багатьох із них відзначено державними нагородами, деяких — посмертно.

За час оборони аеропорту, з травня 2014 року по січень 2015 року, в його захисті по ротації взяли участь понад 2,500 військових і добровольців.

«Кіборги» вистояли, не вистояв бетон»,  – фраза, яка ввійшла в історію разом із подвигом українських бійців. Бої за Донецький аеропорт - одні з найзапекліших у війні на сході України. Звитяжна оборона летовища стала символом незламності та бойового духу нашого війська, а їхній подвиг забуттю не підлягає.

Сьогодні наші воїни продовжують стримувати ворога, тим самим доводячи усьому світові, що українська нація є незламна та непереможна. З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року «кіборги» знову зі зброєю у руках захищають Батьківщину.

Сьогодні, в День пам’яті захисників Донецького аеропорту, Збройні Сили України мужньо тримають стрій… Як тримали його «кіборги»! Для нас зараз – це не просто історія. Це приклад того, як треба боротись за нашу країну. Коли людська стійкість міцніша за сталь і бетон. Коли вистояти практично неможливо, але стояти треба до кінця. Коли честь і гідність понад усе. Кіборги назавжди залишаться в історії символом непереможності України!

Немає коментарів:

Дописати коментар