Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 12 жовтня 2022 р.

Історія УПА.

14 жовтня цього року відзначаємо 80-річчя Української повстанської армії та День захисників і захисниць України. Адже саме 14 жовтня вважається офіційною датою створення УПА згідно позиції Організації українських націоналістів бандерівської.

Близько 100 тисяч молодих хлопців та дівчат кинули виклик обом головним учасникам війни, обом тоталітарним режимам – нацистському та комуністичному. Вони стали воїнами Української повстанської Армії. Це військове формування було не найбільшим серед тих, що зійшлися в смертельному протистоянні на українській землі. Але було найважливішим, адже УПА була єдиною армією в Другій світовій війні, створеною самими українцями. Дізнаймося про героїчну історію УПА з книжок цієї добірки.

355/359

О-91

Офіцинський, Роман. Історія УПА / Р. Офіцинський ; худож.-оформ. Є. В. Вдовиченко. — Харків : Орбіта, 2021. — 126 с. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Ця книжка про армію, що серед подібних в Європі найдовше чинила опір тоталітарним державам на найбільших просторах. УПА символічно вела відлік від 14 жовтня 1942 року, організовано діяла до арешту головного командира Василя Кука в травні 1954 року, окремі бійці воювали до квітня 1960 року, а поодинокі переховувалися до здобуття Україною незалежності. Повстанська пісня «Зродились ми великої години» стала маршем нової української армії, котра від 2014 року воює проти російського агресора.

94(477)

У45  

Українська Повстанська Армія - відповідь нескореного народу: повстанці проти нацизму і комунізму : книга-каталог виставки / авт. проекту: І. Бігун [та ін.] ; під заг. ред. В. В'ятровича ; Укр. ін-т нац. пам'яті. — Київ : К. І. С., 2019. — 66 с. : іл.

Унікальні фотографії, розсекречені документи, мапи та інфографіка передають атмосферу безкомпромісної боротьби повстанців проти нацистського та комуністичного тоталітарного режимів. УПА постала в обороні українців проти цих двох монстрів. На збройному опорі українських націоналістів Радянському Союзу та нацистській Німеччині акцентує увагу проект. Проект демонструє перебіг бойових дій між підрозділами УПА та частинами військ НКВД-МГБ, бої повстанців з нацистами, анатомію й методи дій підпільної армії. Описує контрповстанської операції радянської держбезпеки й каральні акції нацистських спецслужб. Показує ідеологічне протиборство між націоналістами – й комуністами з одного боку, та нацистськими загарбниками з іншого. Також ідеться про антикомуністичну й антинацистську співпрацю бандерівців з визвольними рухами сусідніх народів, участь колишніх повстанців у розвалі системи ГУЛАГу й перебування у нацистських концтаборах.

94(477)

П56  

Понипаляк, Аліна. Останній командир УПА. Життя і боротьба Василя Кука / А. Понипаляк. — Київ : Наш Формат, 2021. — 256 с. : іл. — (Наш пантеон).

Є люди-епохи, а є люди — кілька епох. Такою особистістю був останній командир УПА Василь Кук. Він народився до Першої світової, пережив лихоліття Другої світової, розквіт і згортання діяльності УПА, потрапив у радянський полон і разом з Україною отримав омріяну свободу в 1991-му. Як сімейна скрута вплинула на його погляди? Коли він загорівся ідеєю збройної боротьби? Як пережив смерть братів Ілька й Іларія, яких стратили за українську державність? Як вибудовував мережу ОУН у Дніпропетровську й перебував у підпіллі на Волині й Галичині? Як продовжував тиху боротьбу в 1970–1980 роки й отримав «друге дихання» після незалежності? На всі ці питання відповідає історикиня Аліна Понипаляк.

94(477)

С88  

Стяжкіна, Олена. Рокада: чотири нариси з історії Другої світової / О. Стяжкіна ; Укр. ін-т нац. пам'яті. — Київ : Дух і Літера, 2020. — 272 с. — (Друга світова).

У книжці Олени Стяжкіної «Рокада: чотири нариси з історії Другої світової» йдеться про необхідність українського погляду в історієписанні війни. У тому числі, про формування європейської перспективи для аналізу подій та про повернення суб’єктності спільнотам і людям, які були привласнені чужими історичними наративами.

У третьому нарисі авторка аналізує схожість та відмінності окупаційних режимів на українських землях кінця 1930-х – 1940-х років.

Останній нарис має назву «Україна у 1943-1953 роках: практики рерадянізації й неочікувані зміни незавершеної війни». Авторка веде мову про те, як Кремль після повернення на відвойовані території України «реалізував перевинайдення формули власного існування, закріпившись не як потенційне безкласове суспільство, а як оновлена версія Російської імперії».

94(477)

Я60  

Яневський, Данило. Бандера. Шухевич / Д. Яневський ; худож.-оформ. М. Мендор. — Харків : Бібколектор, 2021. — 506 с. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Яку Українську Самостійну Соборну Державу хотіли бачити, про яку мріяли і за яку гинули в незліченній до сьогодні кількості ті, хто називали себе «українськими націоналістами»? Якою бачили її Провід ОУН і прихильники Степана Бандери? Чи можна було створити її в умовах нацистської та радянської окупацій?

Ця книга про людей, які загинули. Написати і зрозуміти їхню історію — означає написати та зрозуміти історію і нашої країни, і її народу, зрозуміти історію тисяч українських родин, історію землі, просоченої людською кров’ю. 

Немає коментарів:

Дописати коментар