Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 14 жовтня 2022 р.

За Україну, за волю, за честь, за славу, за народ!

ДОРОГІ ЗАХИСНИКИ ТА ЗАХИСНИЦІ! ⋆ Офіційний сайт міста Славута

14 жовтня – День захисників і захисниць України. Захист своєї Вітчизни від зазіхань з боку тих, хто час від часу намагається загрожувати державним засадам будь-якої країни - свята справа. Вона вимагає від людей сміливості, честі та відваги, дуже часто величезної самопожертви і колосальної самовіддачі. Тож дізнаймося більше про долі тих, хто захищав і захищає українську державність і нас з вами.

77

К73 

Котлярчук, Андрій. Добровольці. Доба героїв = The Volunteers. The age of heroes / А. Котлярчук. — Київ : Мистецтво, 2019. — 320 с. : іл. — Текст укр., англ.

Фотопроект історії війни Андрія Котлярчука присвячено добровольцям, ветеранам АТО. Проект довжиною у п`ять років: 2014–2018 рр.  Фотозйомка здійснювалася на нульових кілометрах. У виданні репродуковано невипадкові світлини відзняті на чорно-білу широку плівку. Використано тільки квадратний кадр. Сотні кілометрів уздовж тонкої лінії дотику, сотні вдумливих кадрів, сотні портретів бійців до та після бою. Ілюстративний ряд супроводжують сотні висловлювань, спогадів, спостережень учасників подій.

Фотопроект не випадковий, продуманий автором з самого початку. Перша частина фотопроекту експонувалася у Верховній Раді України, а також демонструвалася у багатьох музеях різних міст України. Виставка була представлена у Національному художньому музеї Грузії. У виданні репродуковано великий масив світлин, через які ми бачимо, як поступово відроджувалася могутність української армія. Зйомки зроблені у єдиному художньому ключі, портрети бійців дивляться на глядача неначе з батальних полотен минулих часів. У цих обличчях ми фіксуємо мужність та рішучість до перемоги. До книги увійшло також багато зображень жанрових сцен, пейзажів та натюрмортів.

Чи можливо знайти на війні естетику? Чи реально показати карколомні моменти протистояння привабливо? Чи можна поєднати документалістику з художнім баченням? Відповіді на ці та інші питання дає проект Андрія Котлярчука з виразною назвою «Добровольці. Доба героїв».

94(477)

Д56     

Добровольчі батальйони : історія подвигу батальйонів, що врятували країну / К. Гладка, Д. Громаков, В. Миронова [та ін.] ; упоряд. А. Шевченко ; худож. О. А. Гугалова. — 2-ге вид., перероб. та допов. — Харків : Фоліо, 2017. — 325 c. : іл.

Ця книга – хроніка діяльності добровольчих батальйонів і водночас роздуми над природою добровольчого руху. Створення добровольчих батальйонів, їхній бойовий шлях і сучасний стан – про все це розповідають в книзі безпосередні учасники подій, політики, військові, громадські активісти та волонтери.

94(477)

В65     

Воїни Дніпра: цінності, мотивації, смисли : [спогади] / упоряд. і авт. передм. І. Рева ; Укр. ін-т нац. пам’яті [та ін.]. — Київ : К. І. С., 2020. — 358 с. : іл. — На обкладинці зазначено авт. І. Рева.

Книга Ірини Реви «Воїни Дніпра: цінності, мотивації, смисли» містить спогади одинадцяти дніпрян, учасників російсько-української війни на Донбасі, які служили у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014-2015 роках. Це транскрибовані аудіозаписи проблемних інтерв’ю, записаних у 2017 році, в яких ідеться про будні військової служби, цінності та життєві засади бійців. До початку подій на сході України тільки двоє з героїв книжки мали бойовий досвід, решта працювали в «мирних» сферах: хтось – учителем, хтось – інженером, хтось мав свій бізнес. Пережите змінило їх самих, перевернувши шкалу цінностей та цілей. Розповіді доповнені фотографіями з особистих архівів героїв книги.

355/359

Р60  

Родін, Ігор Вікторович. Батальйон "Донбас". Записки добровольця / І. В. Родін ; пер. з рос. В. М. Верховеня ; худож.-оформ. М. С. Мендор. — Харків : Фоліо, 2020. — 188 с. — (Воєнні щоденники).

Ігор Родін — воєнний історик і публіцист із Києва. Ви­вчав період Першої світової та Громадянської воєн, захоплював­ся російськими полководцями, ідеями Білого руху. Але 2014 року, у віці 53-х років, пішов захищати Україну від «русского мира». На фронт ішов добровольцем у складі батальйону «Донбас». При виході з Іловайська потрапив у полон до російських військових. Був звільнений під час обміну полоненими. До війни на Донбасі Ігор Родін написав дві книги і сорок вісім статей з російської воєнної історії. Тепер пише історію своєї країни. Першим результатом є ця книга.

За Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ! Фотолітопис боротьби  і звитяг - Василь Гуменюк - Тека авторів - Чтиво

355/359

З-12     

За Україну, за волю, за честь, за славу, за народ! : фотолітопис боротьби і звитяг / упоряд.: В. Гуменюк, Ю. Посохова-Кіреєва. — Косів ; Львів ; Київ : Літопис УПА, 2018. — 132 с. : фот.

Фотоальбом присвячено пам’яті воїна Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» (ДУК Пс), учасника бойових дій на сході України Антона Кіреєва-«сифона» (07.11.1973-05.10.2014), який зі зброєю в руках захищав незалежність і територіальну цілісність України й поліг в бою з агресором неподалік міста Донецька.

Будучи професійним фотографом, Антон Кіреєв «воював» також і своїм фотоапаратом, фіксуючи тилові й прифронтові будні своїх побратимів, багато з яких (як і він) загинули за нашу волю і незалежність держави. Знімки друга «сифона» дають можливість читачам побачити зримі óбрази тих, хто у грізний час випробувань добровільно взяв до рук зброю, аби стати на захист рідної землі.

У цьому плані новітня історія появи добровольчих батальйонів, одним з яких був ДУК Пс перегукується з подіями 75-річної давнини, коли восени 1942-го року на волині постали перші загони УПА. Специфіка її функціонування та жорсткі вимоги конспірації дуже обмежували можливості ведення фотолітопису українського резистансу, але попри несприятливі умови і брак апаратури, у лавах повстанців «працювало» чимало фотографів, серед яких особливо виділяється Дмитро Білінчук-«Хмара», в доробку якого понад півсотні (а можливо й більше) світлин 1945–1951 рр., тематика яких «перегукується» з тим, що бачимо на фотографіях Антона Кіреєва-«сифона».

Гортаючи сторінки видання, яке ви тримаєте в руках, можна переконатися в справедливості твердження, що воля здобувається в боротьбі, й лише той народ її заслуговує, котрий має синів і дочок, готових пожеpтвувати ради неї найдорожче – власне життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар