Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 13 жовтня 2022 р.

Чому корисно знати історію УПА.

Кремль став заручником власної пропаганди про те, що українці не вміють воювати. У цензурованій ними історії України не було сторінок, які б попередили російських солдат, яке пекло чекає на них у разі вторгнення. Ми мали в своїй історії Українську повстанську армію. Тож дізнаймося більше про сторінки героїчної боротьби з цієї добірки книжок з фонду читального залу ТОУНБ.

        

94(477)

У45   

Поле битви - Україна. Від "володарів степу" до "кіборгів" : воєнна історія України від давнини до сьогодення / кол. авт.: Б. Черкас [та ін.] ; упоряд. К. Галушка ;  Ін-т історії України НАН України. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. — 352 с. — (Історія без цензури).

Найвагоміший історичний проект десятиліття! Мета книжок цієї серії — розказати про українське минуле, опираючись на факти, а не на вигадки чи ідеологічне замовлення. Для того щоб створювати майбутнє, потрібні не лише воля і хоробрість, не лише наполегливість та щоденна праця, але й знання про нашу історію. Без цензури.


           94(477)

Ф18  

Фактор свободи: Мазепа, Петлюра, Бандера / В. Бірчак, В. В'ятрович, О. Ісаюк [та ін.] ; Укр. ін-т нац. пам'яті, Центр досліджень визвольного руху. — Київ : [б. в.], 2021. — 36 с. : іл.

Ніхто не народжується бути героєм. Тим паче – ніхто не призначений стати символом. Це усвідомлений вибір шляху людьми, цілком звичайними за народженням. До того ж, не одноментний вибір. Його доводиться постійно повторювати у змінних обставинах. Плата за нього – життя.

Але стати символом – це не просто здійснити геройський вчинок всупереч страху померти. Це жити, перетворюючи своє існування на міф, який триватиме й після смерті. Це стати водночас об’єктом захоплення для своїх та ціллю для ненависті чужих. І при цьому залишатися людиною, а не кумиром чи страховиськом. Це жити не лише під мікроскопом, розуміючи, що кожен твій вчинок вивчають оточуючі, а й під телескопом – що це будуть робити і твої нащадки. Це принести у жертву не лише власне існування, відмовившись від звичайних людських втіх, але й спокійне життя близьких, тих, кого найбільше кохаєш. Це чекати смерті кожної миті, але встигати жити, творити, боротися.

В різний час, у різних обставинах цей вибір зробили троє українців – Іван Мазепа, Симон Петлюра, Степан Бандера. Їхні біографії різні, але всіх об’єднує ідея свободи, яку прагнули здобути для свого народу, та ворог, що стояв на шляху до її реалізації, – Російська імперія. У протистоянні з ним їхні імена стали символом для свого народу і тавром для його ворогів. Їх оспівували і проклинали.

Вони стали для імперії тим неврахованим фактором, який зруйнував її сценарій. Фактором свободи, який під їхнім іменем знову і знову проявлявся в нашому минулому та перетворював його саме на українську історію.

Цілі покоління їхніх послідовників називали мазепинцями, петлюрівцями, бандерівцями. З вуст прихильників і ворогів ці імена звучали однаково пристрасно: перші вкладали в них захоплення і гордість, а другі – страх і ненависть. Вони досі так звучать. Все найгірше для ворогів в українцях (свободолюбність, завзятість, незламність) досі означують як мазепинське, петлюрівське, бандерівське.

А починалося все з рішення звичайної людини, її надзвичайної властивості повторювати це рішення знову і знову, всупереч обставинам, до кінця, до перемоги.


            

94(477)

Р88  

Русначенко, Анатолій. Нариси новітньої історії України. Кн. 3 / А. М. Русначенко. — Київ : Олег Філюк, 2017. — 627 с.

Твір Анатолія Русначенка є спробою дати власне цілісне бачення новітньої української історії. Монографія складається з нарисів у вигляді кількох книг. Погляд автора – україноцентричний, але він не оминає східно – і центрально-європейської перспективи. Для здійснення цієї мети дослідник послідовно використовує дві парадигми: тоталітаризму й імперії, що в тій чи іншій мірі притаманні і його попереднім викладам. В центрі уваги – український народ у його взаємовідносинах з сусідами в Україні і поза її межами. Автор вказує на витоки комунізму і більшовизму в Росії і спроби перенести їх на український грунт, які призвели до жахливих наслідків у вигляді російсько – українських війн, голодоморів, колективізацій і депортацій населення. Аналізується національна політика більшовиків в Україні у вигляді українізації, а потім шаленої совєтізації, зокрема, і через русифікацію, з погромом інтелігенції і національної культури до ІІ Світвої війни і після неї. Монографія вигідно вирізняється від інших таких узагальнень тим, що автор в своїй праці приділяє багато місця високій культурі, церкві, пише і про національні меншини, у книзі аналізується й соціальний, національний склад компартії в Україні. Стосовно першої, то автор прагне показати вплив імперської політики на культуру в Україні того часу. Охоплено найважливіші історичні події на всіх українських етнічних землях, зокрема події Світової війни, української революції середини століття, національно – визвольний рух в наступні десятиліття, економічну і соціальну політику.

94(477)

У45  

Україна. Пам'ять боротьби : збірка статей / упоряд.: Р. Гунда, А. Бережина. — Львів : Меморіал, 2021. — 560 с. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Герої не вмирають, вони йдуть у вічність, аби повернутися, нагадати про себе: іменем, свiтлинами, книгами, музеями, меморіалами… Збірка об'єднує матерiали й кольорові ілюстрації у розділах «Українська церква, «Збройна боротьба», «Культурний фронт» і «Старожитностi. Серед авторiв - Ліна Костенко, Андрiй Курков, екзарх Вселенського Патріархату архієпископ Тельмiсський Іов (Геча), Оксана Пахльовська, Тарас Чухліб, Лідія Орел. Яскраві ілюстрації Ганни Бездоганної, Максима Рiтуса, Анни Сенiк, Юрія Косiна, Валентина Кондратюка й Андрiя Бережини.

Немає коментарів:

Дописати коментар