Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 16 жовтня 2020 р.

«Ми є те, що ми їмо» (до Всесвітнього дня здoрoвoгo харчування)

 Весь світ щорічно 16 жовтня відзначає День здорового харчування. Його мета — звернути увагу громадськості на проблему харчування в сучасному світі та залучити її до вирішення проблем, пов’язаних з неправильним харчуванням.

За словами батька медицини — Гіппократа, «ми є те, що ми їмо». І з цим важко не погодитися, адже причинами високої захворюваності в наш час є:

 - надмірне вживання їжі по кількості і частоті;

 - зменшення в раціоні людини «харчових комплексів», створених природою;

 - введення великої кількості рафінованих продуктів (кондитерських виробів, виробів з білого борошна, очищеного рису);

 - хімічні додатки до їжі (консерванти, стабілізатори, покращувачі смаку);

 - засмічення організму людини токсичними, отруйними та радіоактивними речовинами, які часто потрапляють із забрудненими водою, їжею, повітрям;

 - споживання алкогольних напоїв і паління;

 - надлишок солі в щоденному меню;

 - зменшенння або повна відсутність в раціоні чистої живої води з джерел;

Кожна клітина нашого тіла постійно відновлюється. І якщо створити організму належні умови для самовідновлення можна жити понад 100 років, не хворіючи.

Правила прості і їх добре знали наші прадіди. Ми цінуємо власний час, економимо його на приготуванні їжі – купуємо готове, розігріваємо, і… крадем у себе здоров'я.

Тіло дорослої людини містить понад 70% води. Найкраще джерело води для нашого організму – чиста структурована вода. Окрім цього корисно пити узвари, настої трав та гілочок плодових дерев та кущів, молочну сироватку – вона прекрасно очищує печінку, суглоби, втамовує спрагу в спеку. А також свіжо відтиснені соки зі стиглих овочів та фруктів. Сік потрібно пити в перші 10 хвилин після приготування, тоді він зберігає свої цілющі якості. Він швидко засвоюється. Овочеві соки містять амінокислоти, мінерали, солі, вітаміни, ензими, які необхідні тілу для відновлення і будівництва. Фруктові - очищують організм.

Їжа обов'язково має бути свіжою. При тривалому зберіганні харчових продуктів в них накопичуються перекислені сполуки жирів, які впливають на спадковість. Особливо небезпечні отруйні речовини, які продукує пліснява, що оселяється на м'ясних продуктах. А приготований салат вже за 30 хвилин втрачає половину своєї цінності. А в салаті, заправленому сметаною нітрати перетворюються в нітріти. У народів, які славляться своїм довголіттям, наприклад абхазців, після трапези залишки їжі змітають зі столу, щоб не їсти розігріту їжу. Бо під час розігрівання майже усі цінні речовини руйнуються.

Кількість їжі, яку ми вживаємо за один прийом не повинна перевищувати об’єм нашого шлунку. За один раз можна з'їсти стільки, скільки вміститься у долонях, складених ковшиком. Температура страв не має бути надто гарячою або надто холодною. Здорова доросла людина має їсти не частіше трьох разів і у визначені години. Жуйте довго і ретельно. Сирих продуктів в раціоні має бути не менше 60%, адже ферменти нашого тіла налаштовані на живу рослинну їжу, у якій зберігається механізм самоперетравлення.

Найкраще зберігає якість їжі запікання. Можна готувати їжу на парі, тушкувати з невеликою кількістю води чи варити. Але чим довше варимо, тим більше руйнуємо корисні якості продукту. Варто уникати смажених страв. Бо саме при цьому утворюються канцерогенні речовини, особливо якщо жир використовують повторно.

Посуд, в якому готують і зберігають їжу також впливає на її якість.

Не зловживайте жирною їжею. Краще використовуйте рослинні нерафіновані олії. Найкраще – вживати жири в натуральному вигляді: насіння, горіхи, зерна. В цих продуктах містяться не лише важливі для людини ненасичені жирні кислоти, а й антиоксиданти (вітамін Е, лецитин). При виробництві олій ці речовини втрачаються і олії гіркнуть. Корисні олії холодного віджиму, які маю короткий термін придатності. Зберігати їх треба в холодному темному місці.

Ще одне правило – обирати продукти з коротким терміном придатності. Адже саме вони містять найменше шкідливих консервантів, або взагалі їх не містять.

Часом, щоб позбутися багатьох проблем, необхідно просто перестати надмірно вживати поварену сіль. Адже через це можуть бути проблеми з нирками, сечовим міхуром, слизовою шлунку. Люди вживали сіль радше не тому, що це необхідний продукт харчування. Це природній консервант. Для шанувальників солоного смаку можна порадити замінити її морською сіллю, яка містить понад 60 різних мікро і макроелементів, або ж сумішшю з меленого насіння кунжуту і 1/12 частини морської солі, або ж меленого насіння льону у тій же пропорції з морською сіллю, або меленим насінням кропу, коріандру або кмину. А також корисними приправами – паприкою, висушеним і змолотим на кавомолці пастернаком, селерою чи петрушкою. А можна і морською капустою.

Тож читайте усе, що написано на етикетках виробників. Цінуйте і бережіть своє тіло, бо воно у вас одне на все життя.

Підготувала Валентина Павлишин, бібліотекар відділу читального залу

1 коментар: