Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 15 жовтня 2020 р.

«Рак молочної залози: профілактика та лікування» (до Всесвітнього дня боротьби з раком молочної залози)

 Щорічно 15 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з раком молочної залози. Цей День покликаний привернути увагу громадськості до проблем профілактики, раннього виявлення, діагностики, своєчасного та якісного лікування, а також реабілітації пацієнтів.

Рак молочної залози – злоякісна пухлина залозистої тканини молочної залози. У світі це найбільш часта форма раку серед жінок з показниками захворюваності 99,4 на 100 000 жінок у віці від 13 до 90 років. Це також друге за частотою після раку легенів онкологічне захворювання. Рак молочної залози іноді зустрічається і у чоловіків, але випадки цього виду раку у чоловіків становлять менше 1% від загальної кількості хворих даним захворюванням.

Фактори ризику розвитку раку молочної залози: пізні перші пологи (у віці понад 30 років) або відсутність в анамнезі вагітностей і пологів; раннє менархе (до 12 років); пізня менопауза (після 55 років); штучне переривання вагітності; обтяжений сімейний анамнез (онкозахворювання у кровних родичів); вживання екзогенних гормонів – при безперервному вживанні екзогенних гормонів з метою контрацепції або лікування – понад 10 років; фіброзно-кістозна мастопатія; травми грудей; ожиріння; цукровий діабет; гіпертонічна хвороба; зловживання алкоголем; куріння (особливо, якщо воно розпочато в юному віці);

Рак молочної залози – це захворювання, яке на ранніх стадіях може себе не проявляти. Але є ознаки, які повинні насторожувати:

щільне безболісне утворення в молочній залозі;

зміна форми молочної залози;

зморщування або втягнення шкіри грудей;

відчуття дискомфорту або болю в однієї з молочних залоз;

ущільнення або припухлість на соску, а також його втягнення;

кров’янисті виділення з сосків;

збільшення лімфатичних вузлів під пахвою з одного боку.

Хоча б один з цих симптомів — достатній привід для негайного звернення до лікаря!

Чим раніше виявлена пухлина, тим успішніше буде лікування! Щоб «зловити» пухлину на ранньому етапі розвитку, необхідно регулярно проходити обстеження і робити мамографію. Всі жінки від 40 до 49 років повинні проходити мамографію раз в 1-2 роки, а жінкам після 50 років настійно рекомендують обстежитися щорічно. Молодим жінкам, які не досягли 40 років, слід раз в 1-2 роки робити УЗД-діагностику і відвідувати мамолога, навіть якщо немає ніяких скарг. Особливо це стосується тих, хто потрапляє до групи ризику.

Всім жінкам рекомендується щомісяця проводити самостійне обстеження молочної залози. У разі виникнення одного з тривожних симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря для професійного обстеження!

Своєчасна діагностика раку грудей має першорядне значення і значно підвищує шанси на успішне лікування!

Рекомендації, які допоможуть знизити ризик розвитку раку молочної залози:

1.Тримайте свою вагу під контролем.  Надмірна вага пов’язана з підвищеною вірогідністю розвитку раку, в тому числі і раку молочної залози, особливо після настання менопаузи.

2.Будьте фізично активними. Приділіть вправам 30 хвилин в день і ризик раку молочної залози знизиться.

3.Дотримуйтесь здорового харчування.  Не переїдайте,  обмежте  вживання висококалорійних продуктів і тваринних жирів.  Пріоритет рибних страв перед м’ясними.  У добовому  раціоні повинно  бути не менше  400-500 гр. свіжих овочів,  фруктів і зелені.

4.Відмовтеся або обмежте вживання алкоголю.

5.Годуйте дітей грудьми. Грудне вигодовування знижує ризик розвитку раку молочної залози. Не варто забувати, що грудне вигодовування добре позначається на розвитку і здоров’ї дитини.

6.Своєчасне виявлення і лікування доброякісних або передпухлинних захворювань молочних залоз (деякі форми мастопатії, предменструальна мастодинія, виділення із сосків поза годування грудьми).

Будьте уважні до себе! Бережіть своє здоров’я! Бережіть життя!

 ПідготувалаТетяна Зуляк, зав. сектором МБА

Немає коментарів:

Дописати коментар