Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 4 листопада 2016 р.

Маркіян Шашкевич – будитель народного духу

                                                                        «З синів – на сини – віки перебуде,
                                                                        каміння перестоїть!»  

                                                                                                           М. Шашкевич

6 листопада Україна відзначає 205-ту річницю з дня народження Маркіяна Шашкевича – уродженця Львівщини, письменника, поета, культурно-громадського діяча, священника, ініціатора видання альманаху «Русалка Дністровая», засновника літературного гуртка «Руська трійця».
Він – перший священник, який відправляв богослужіння українською мовою, перший письменник в Галичині, який писав українською і відстояв наш алфавіт і мову в статті «Абетка чи абецадло».
Коли з’явився Маркіян Шашкевич, Західна Україна перебувала у стані повного економічного та культурно-освітнього застою. Не було шкіл, освіти, свідомого міщанства та ще й діяло москвофільство, яке поширювало неуцтво серед населення. І в таких несприятливих умовах він висунув ідею піднести мову нашого народу на рівень літератури й науки. Саме духовно-подвижницька, культурно-громадська та освітня діяльність Шашкевича значно вплинула на національне відродження та розвиток української літератури в Галичині.
«Шашкевич – людина наскрізь симпатична, щира і проста, огріта неложною любов’ю до рідного народу і непохитна своєї дороги як у штуці, так і в життю», – ці слова великого Івана Франка дають, мабуть, найповнішу оцінку всієї подвижницької діяльності цього класика української літератури.
Сьогодні нам, сучасним українцям, треба вчитися у Маркіяна Шашкевича глибокої духовності, розуміння народної мудрості, національної твердості духу, благородства і самовідданості.
Звертаймось до цього великого прометея нації, щоб черпати сили для поступу, твердості в діяннях, щоб воскресити те, що відродило нас як націю, народ, державу.   



Ольга Гапочка, бібліотекар відділу читального залу

Немає коментарів:

Дописати коментар