Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 10 листопада 2016 р.

Українська Гельсінська група: до 40-річчя створення



9 листопада 2016 року виповнилося 40 років із часу заснування Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод (Української Гельсінської групи). Це була перша легальна правозахисна організація в Українській РСР, яка відіграла одну з ключових ролей у національно-визвольній боротьбі українського народу. Саме тоді, наприкінці ХХ століття, позначеного небаченими досі спалахами насильства, розпочався якісно новий — ненасильницький та легальний етап боротьби українців за національні та людські права.
Заключний акт Наради з безпеки та співпраці в Європі (НБСЄ), підписаний 1 серпня 1975 року в Гельсінкі главами країн Європи, а також СРСР, США та Канади, прирівнювався до національного законодавства, а тому дозволив відкрито та легально боротися з порушеннями прав людини, опираючись на міжнародне право. Першими ці можливості використали московіські дисиденти, створивши у травні 1976 року Московську громадську групу сприяння виконанню Гельсінських угод. А вже у листопаді 1976 року, за ініціативою письменника Миколи Руденка, генерала Петра Григоренка, громадської діячки Оксани Мешко, письменника-фантаста Олеся Бердника, юриста Левка Лук’яненка, було створено Українську Гельсінську групу. Згодом її членами стали також біолог Ніна Строката, інженер Мирослав Маринович, історик Микола Матусевич, учитель Олекса Тихий, юрист Іван Кандиба.
За час свого існування — від 9 листопада 1976 року та до розпаду СРСР — членами Української Гельсінської спілки стала 41 людина. З них 24 відбули у радянських концтаборах, в’язницях і психіатричних лікарнях загалом понад 170 років, а загальний термін вироків склав 550 років. П’ятеро правозахисників заплатили за участь в УГГ власним життям: Михайло Мельник під тиском КДБ вчинив самогубство, а четверо – Юрій Литвин, Олексій Тихий, Валерій Марченко і Василь Стус – загинули в неволі.
1988 року група трансформувалася в Українську Гельсінкську спілку, яка по суті була першою українською політичною партією. Як нова правозахисна організація УГГ відродилася за нових історичних умов у форматі Української Гельсінкої спілки з прав людини (УГС ПЛ).
Сьогодні Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) — найбільша асоціація правозахисних організацій України. Вона об’єднує 29 правозахисних недержавних організацій. Метою її діяльності є захист прав людини.
У рамках відзначення 40-річчя із часу — створення першої за радянської доби правозахисної організації в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася година права «Українська Гельсінська група: право на свободу».
Представник Української Гельсінської спілки та член ГО «Гельсінська ініціатива — ХХІ» Олександр Степаненко розповів про історичні обставини виникнення Української Гельсінської спілки та її діячів. Також представив гостям заходу — студентам Галицького коледжу ім. В. Чорновола — мультимедійну презентацію «Перші громадяни майбутньої країни — вільної та правової». А ще пан Олександр презентував і подарував бібліотеці чотиритомне видання «Українська Громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод».
Майбутні правознавці мали змогу переглянути відеозапис лекції Мирослава Мариновича «Духовність ГУЛАГу» та ознайомитися з виданнями про Українську Гельсінську групу із фонду Тернопільської ОУНБ.
Оксана Содомора, головний бібліотекар відділу читального залу



7 коментарів: