Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 12 вересня 2013 р.

Домашні бібліотеки знаменитостей







«Відомі книголюби» та їх оригінальні домашні бібліотеки

Марк Твен




Відомий письменник Марк Твен (Mark Twain) був ненаситним читачем, і бібліотека в його готичному вікторіанському будинку це доводить. В бібліотеці можна знайти панелі, зроблені вручну, різьблений дерев’яний декор та елітні каміни. Полиці цілковито заставлені книгами. У бібліотеці є вихід у зимовий сад.
З бібліотекою пов’язана ще одна цікава історія: дочка Марка Твена щовечора просила його розповісти їй історію. Історія повинна була містити всі об’єкти, які вона викладала на скатертину. Вона завжди починалась справа наліво від зображення кота з гофрованим коміром до портрету дівчини на ім’я Еммелайн. Але кожного вечора історія була різна.

Йоганнес Брамс

Робоча кімната німецького композитора Йоганнеса Брамса (Johannes Brahms) є прикладом мінімалізму та простоти. Це можна побачити як у формі книжкової полиці, так і у тій малій кількості предметів, які є в цій кімнаті. Суцільна дерев’яна полиця, яка закриває одні з дверей (мабуть не потрібні), рясніє великою кількістю нотних зошитів та книг з музики.
 

Агата Крісті




Письменниця Агата Крісті (Agatha Christie) володіла дивовижною віллою в григоріанському стилі у Девоні, Англія, де вона та її сім’я проводили літні канікули. Її бібліотека – це не лише затишне місце та велика колекція книг. Тепер це ще й музей, який можна відвідати щоб поглянути на велику фреску, яку намалювали солдати під час Другої світової війни.


Рон Хаббард




Це малюнок бібліотеки американського письменника-фантаста та засновника Церкви Саєнтології Рона Хаббарда (Ron Hubbard). Збудована в окрузі Ріверсайд, штат Каліфорнія на території штаб-квартири Церкви Саєнтології. Будинок, вартістю $ 9,4 мільйонів, створено для проживання Хаббарда після повернення з потойбічного світу. Фотографій як бібліотеки, так і кімнат будинку не існує, адже доступ до будинку мають лише члени церкви.


Аарон Спеллінг





Це радше робочий кабінет, аніж бібліотека. Але декілька великих вбудованих книжкових полиць у ньому присутні. Відомий ТВ-продюсер Аарон Спеллінг (Aaron Spelling) придбав The Manor, так називається цей будинок, за $ 150 мільйонів. І ця бібліотека – це одна із 123 кімнат, які є в цьому будинку.




Карл Лагерфельд

 


Цей король моди може похвалитися однією з найбільш вражаючих домашніх бібліотек, які коли-небудь були. Від підлоги до найвищої стелі у своїй квартирі у Парижі, він зайняв книгами. Колекція Карла Лагерфельда (Karl Lagerfeld) включає в себе більше 60 000 томів, що робить її однією з найбільших приватних бібліотек у світі. Більшість книг розповідають про моду.

  

Опра Вінфрі


Ймовірно це лише одна з багатьох домашніх бібліотек найбагатшої жінки у світі та відомої телеведучої Опри Вінфрі (Oprah Winfrey). Колекція книг, яка розташована у її будинку в Каліфорнії, складається з книг різноманітної тематики: від книг про давню грецьку історію, сучасну моду до справжніх збірок арт-колекцій.




Даян Кітон



Володарка «Оскара» та акторка трилогії «Хрещений батько» Даян Кітон (Diane Keaton) створила у своєму будинку в Беверлі-Хіллз унікальний надихаючий книжковий простір. У 2007 році вона реконструювала цей будинок у іспанському колоніальному стилі. Одна з кімнат, яка отримала особливу увагу під час реконструкції була бібліотека, в якій від підлоги до стелі спроектовано безліч книжкових полиць.


Вуді Аллен


   В манхетенському будинку відомого актора та режисера Вуді Алена (Woody Allen) затишно і зі смаком розмістилась домашня бібліотека. Вона ніби закликає загорнутися ковдрою у кріслі, і ввечері біля каміну почитати декілька сторінок улюбленого роману. Якщо додати ще й вигляд з вікон, де Аллен знімав фільм «Annie Hall», який виграв три «Оскари», то ми отримаємо ідеальне місце для бібліофіла.




Кіт Річардс



Ми не завжди думаємо, що «шалені» рок-зірки можуть бути фанатами «спокійного» читання. Англійський гітарист, який разом з Міком Джаґґером складає основу гурту The Rolling Stones, цю теорію заперечує. Адже він полюбляє іноді проводити час у своїй затишній домашній бібліотеці. Нещодавно у своїй біографії він зізнався, що мав таємне бажання стати бібліотекарем, отримати деякі навики управління тисячами книг в його колекції та навіть вивчив Десяткову класифікацію Діюї (Dewey Decimal System).

Джейн Фонда



Її бібліотека – це картини Джексона Поллака на стінах та книжкові полиці, які простягаються до стелі. До полиць в додатку є високі сходи для того, щоб дістати навіть найбільш «високогірні» книги в колекції акторки. Чистий, світлий та сучасний дизайн не може не надихати книголюбів на читання.





Род Стюарт




Якщо Ви полюбляєте класично оформлені бібліотеки зі шкіряними палітурками книг та вікторіанським живописом, то бібліотека Рода Стюарт (Rod Stewart) не підійде під таку. У сучасному будинку в Беверлі-Хіллз розташована велика колекція книг: тематика від військової історії до улюбленої поезії Джона Кітса та Альфреда Теннісона.



Ральф Лорен


Це бібліотека в квартирі Ральфа Лорена (Ralph Lauren), ще одного дизайнера який полюбляє автомобілі та моду. Бібліотека знаходиться в центрі Манхетену, і її вікна виходять на Central Park. Бібліотека створена в сучасному стилі, де білий колір є основним. Книжкові полиці вбудовані в стіни, а тому не привертають до себе уваги. А ось книги, які розміщенні на полицях вертикально і доволі педантично, не можуть не захоплювати.

Джей Уолкер

Джей Уолкер (Jay Walker) – відомий інтернет-підприємець, «Томас Едісон нового часу» як назвав його журнал Forbes, володіє не просто бібліотекою, а величезним архівом книг, площею 3600 кв.м. в містечку Ріджфілд, штат Конектикут. «Бібліотека історії людської уяви» (“The Walker Library of the History of Human Imagination”) – так скромно називає її власник, включає у себе понад 50 000 томів, в тому числі музейні артефакти.
Вперше бібліотеку та деякі її рідкісні експонати Уолкер представив на конференції TED у 2008 році. Ідея лабіринтів та багаторівнева система бібліотеки була запозичена в творчості Мауріца Корнеліса Ешера, який досліджував симетрію та нескінченність через парадоксальні форми. Нажаль, бібліотека не є публічною.

 


Стінг

   Ця бібліотека знаходиться в будинку популярного музиканта Стінга (Sting) в Англії. Неймовірно красивий, класичний стиль простору, зокрема шафи з темного дерева, декоративні форми стелі, вигнуті сходи, класичні бюсти говорять про витончений англійський смак власника.



Нігелла Лоусон




Бібліотека відомої гастро-писменниці та журналістки Нігелли Лоусон (Nigella Lawson) та рекламіста і поціновувача мистецтва Чарльза Саачі є чудовим прикладом використання сповна маленького простору. Адже високі стелі кімнати доверху заставлені книгами на полицях. Хоч і книги в бібліотеці розміщенні не так охайно, як у інших відомих людей, але це надає особливої інтелектуальної атмосфери. І не важко здогадатися, що «левова частка» книг у ній про їжу, рекламу, дизайн та мистецтво.








1 коментар: