Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятниця, 9 лютого 2024 р.

«Чарльз Дарвін та його еволюційне вчення» (до 215-річчя від дня народження Чарзла-Роберта Дарвіна (1809-1882))

 


12 лютого відзначається день народження всесвітньо відомого англійського вченого Чарльза Дарвіна. Розроблена ним теорія еволюція назавжди змінила уявлення людей про світ.

Дарвін народився в 1809 році в заможній родині вчених і рано втратив матір. Батько відправив 8-річного Чарльза в пансіон. Там хлопчик проявив інтерес до природи. Замість навчання він почав колекціонувати метелики і мінерали, а також захопився полюванням і хімією. У школі хлопчик навчався вчився дуже складно. І не тому, що був дурним, просто його не цікавили предмети шкільної програми. Його цікавить лише природа. Він збирає рослини, мінерали, мушлі, комах.

У 1825 Дарвін вступив до Единбурзького університету на лікаря. Але і там йому не були цікаві лекції, а хірургію він зовсім зненавидів. Будучи студентом, Чарльз зацікавився анатомією морських безхребетних і зробив свої перші наукові відкриття.

27 грудня 1831-го експедиція на кораблі «Біґль» відплила з Англії. В дорогу Дарвін взяв з собою Біблію і книги Мільтона і Гумбольдта, а також копію першого тому Лайєлла про принципи геології. Він також взяв бінокль, геологічні збільшувальні стекла і банки для збереження зразків.

Подорож тривала п'ять років. Чарльз Дарвін побував у Бразилії, Аргентині, Чилі, Перу та на Галапагоських островах у Тихому океані. Доки офіцери «Біґля» складали карту узбережжя Північної Америки, Дарвін збирає колекцію гірських порід, робить гербарії та опудала тварин. Під час подорожі по різних континентах Дарвін спостерігав за відмінностями і схожими рисами у різних видів тварин. Все це він описав у своїй першій книзі «Записки натураліста». А в 1842 році написав перший нарис про походження видів, в якому розмірковував про природний відбір і про походження сучасних видів тварин від більш ранніх.

Понад два десятиліття вчений роздумує над своєю теорією еволюції, яка тривала багато мільйонів років. Це суперечило буквальному розумінню Біблії про те, що світ був створений Богом за шість днів і відтоді не змінювався. Тому, розвиваючи свою теорію, Дарвін попервах не афішується з нею. Він усе-таки віруюча людина.

У 1868 році Дарвін опублікував свою другу працю на тему еволюції, в якій навів приклади еволюції тварин. У 1871 році створив найважливішу працю свого життя – «Походження людини і статевий відбір», де вперше у світовій історії навів аргументи про походження людини від мавпоподібних предків.

Неоднозначність сприйняття теорії Дарвіна тільки посилилось після виходу в 1871 році його наступної книги – «Походження людини і статевий добір», в котрій автор виклав докази походження людини від мавпи. Його книги мають успіх і дають добрий прибуток. За свої відкриття в галузі біології вчений отримує безліч нагород від наукових товариств Європи. Кілька університетів обирають його почесним доктором, декілька академій — членом-кореспондентом.

Чарльз Дарвін дуже любив писати листи, яких за своє життя відправив приблизно 14 500.Серед отримувачів були відомі вчені всього світу.

Чарльз Дарвін вважається вченим, але мало хто знає, що він не отримав спеціальної біологічної освіти. За фактом він був самоуком рухомим пристрастю.

Учений був одружився 30-річним — зі своєю на рік старшою кузиною Еммою Веджвуд. Вони знали одне одного ще з дитинства. У них народжується 10 дітей. Троє з них помирають у дитинстві, інші були хворобливими та слабкими. Чарльз гадає, що причиною нещасть є те, що вони з Еммою — двоюрідні брат і сестра.

Чим більше популярності здобували праці Дарвіна, тим більш прихильно ставилися до нього. У 1864 році він отримує Коплеевскую золоту медаль, через три роки – прусську нагороду Roig lе merite. Тоді ж стає почесним членом-кореспондентом Петербурзької академії. Він також був почесним доктором у Бреславльском, Боннському, Лейденському університетах, здобув ряд інших нагород. Під кінець життя просто розбагатів завдяки популярності численних книг. Чим більше грошей заробляв, тим більше виділяв їх на потреби науки. Що стосується нагород, то до них вчений ставився абсолютно байдуже.

Сам Дарвін помер у 1882 році у віці 73 роки.

Немає коментарів:

Дописати коментар