Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 13 червня 2018 р.

Книжкова виставка «Жінки у дзеркалі історії: «Союзу українок» — 100»


«Союз українок» — добровільна всеукраїнська жіноча громадсько-просвітницька організація, яка започаткувала свою діяльність у 1917 році у Львові.
Мета «Союзу українок» полягала у вихованні свідомих жінок, піднесенні їхнього освітнього та економічного рівня (зокрема фахового досвіду у хатньому господарстві), суспільної гігієни, суспільно-харитативній праці, участі у світовому жіночому русі тощо. Для цього проводилися збори жіноцтва, на яких розглядалися питання про значення жінки, як дружини, матері, господині, громадянки. Велику роботу проводили союзянки серед молоді, виховували в дівчат високу моральність, норми поведінки.
«Союз українок» своєю працею виховував новий тип української громадянки, а тим самим зміцнював і поглиблював українську свідомість.
«Союз українок», що діяв в Україні з 1917 року, був ліквідований внаслідок більшовицької окупації у 1939 році й відновив свою діяльність у 1991 році.
Сьогодні основними напрямками діяльності Всеукраїнської громадської організації «Союз українок» є об’єднання українських жінок в демократичному жіночому русі, захист їхніх прав, досягнення гендерної рівності, спрямування творчих сил на утвердження в суспільстві історичних святинь, національних ідеалів і духовної культури, виховання нової генерації української молоді, здатної будувати правову демократичну українську державу.
Мета книжкової виставки «Жінки у дзеркалі історії: «Союзу українок» — 100» ознайомити користувачів з документами із фондів Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки про жінок — ідеологів українського жіночого руху, провідниць громадських організацій, які жертовно працювали і працюють, боролися і борються за незалежність, соборність та утвердження державності України та розбудову громадянського суспільства.
«Союз українок», об’єднавши жінок різних суспільних верств і розгорнувши многогранну діяльність, здобув собі прихильність не тільки жіноцтва, але й всієї української громади.
З ювілеєм, Вас, шановні союзянки!

Немає коментарів:

Дописати коментар