Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 28 серпня 2018 р.

Хрещення Київської Русі: першооснови та сьогодення


Цього року, 28 липня Україна відзначає 1030 річницю хрещення Київської Русі-України. Цього ж дня Православна церква вшановує і пам'ять рівноапостольного князя Володимира - хрестителя Русі.
Серед усіх реформ, здійснених Володимиром, звичайно ж найважливішою була релігійна. Спочатку князь намагався реформувати язичництво, але з цього нічого не вийшло, адже стара релігія, ознаками якої були багатобожжя, багатоженство і криваві жертви, повністю себе вичерпала. Тому Володимир у 988 році прийняв християнство з Візантії і ввів його в якості державної релігії на Русі. Це був абсолютно раціональний крок, адже Візантія в той час була найбільш могутньою і багатою державою континенту, центром цивілізації.
Християнізація Русі означала входження її в світову християнську спільноту, знаходження нею свого місця у співдружності християнських держав.
В читальному залі Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки діє книжкова виставка «Хрещення Київської Русі: першооснови та сьогодення» присвячена цій події.
На виставці представлено декілька перекладів «Біблії» на українську мову, а також наукові і науково- популярні видання.
В книжці Олександра Моця та Володимира Рички «Київська Русь: від язичництва до християнства» розглядаються проблеми утвердження християнства на Русі, формування церковної організації й трансформації всього духовного життя стародавнього населення нашої країни, розкривається механізм зміни ідеологічних систем – язичництва і християнства, їх боротьба та взаємовпливи
Дві наймогутніші державні постаті нашої далекої минувшини Володимир Святий та Ярослав Мудрий під досвідченим пером відомого історика Петра Толочка являються читачеві у новому освітленні, а їхні діяння і непідвладний часові спадок розкриваються на основі новітніх здобутків української і світової науки.
У творі видатного британського славіста Алексіса Власто «Запровадження християнства у славян: вступ до середньовічної історії слов’янства» проаналізовано ранню історію слов'янських народів з точки зору поступового формування християнських держав. Особливу увагу автор приділяє політичному та культурному протистоянню між Сходом і Заходом у боротьбі за прихильність окремих слов'янських народів.
Представлене дослідження Стефанюка Руслана «Як хрестилась Україна» стосується історії прийняття християнської віри нашими предками. У ньому охоплений широкий проміжок історії України від початків християнства до його запровадження на державному рівні.
У навчальному посібнику «Православ'я: український вимір» за редакцією Петра Сауха розкривається місія і доля православ'я в Україні, становлення Української православної церкви з її національно-самобутніми рисами. Православна релігія і церква розглядаються як явище культури, через призму української духовності й національно-визвольних змагань за незалежність держави й автокефалію церкви.
У монографії Здіорука Сергія «Суспільно-релігійні відносини: виклики Україні XXI століття» досліджуються проблеми функціонування і розвитку системних суспільно-релігійних відносин, розв'язання котрих визначає стратегію гуманітарної політики і демократичних реформ в Україні. Автором здійснено спробу осмислення завдань суспільно-релігійного поступу, що стоять перед українською нацією: релігійно-церковної структуризації українського суспільства, впливу етноконфесійних чинників на національну ідентифікацію, закордонний досвід служби військових капеланів та забезпечення національних інтересів українського народу в контексті суспільно-політичних трансформацій сучасного світу.
Для більш детального ознайомлення з книжками цієї тематики запрошую вас відвідати Тернопільську обласну універсальну наукову бібліотеку.
Зав. сектору МБА відділу читального залу Т. Зуляк

Немає коментарів:

Дописати коментар