Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 8 червня 2016 р.

«Книжка року — 2015»


1 березня у Києві було оголошено переможців щорічного рейтингу «Книжка року».
Переможців назвав президент Всеукраїнського рейтингу «Книжка року» Костянтин Родик під час прес-конференції, яка відбулася 2 березня в Украінформ.

Гран-прі
Князі Острозькі / О. Дзярнович, та ін. — Київ : Балтія—Друк, 2015. — 280 с.
2014 рік — рік, коли українська і європейська спільнота святкувала 500-річчя битви при Орші, у якій військо Великого князівства Литовського на чолі з українським князем Костянтином Івановичем Острозьким здобуло блискучу перемогу.
З нагоди видатної історичної події, а також враховуючи актуальність історичних персоналій Острозьких для сучасних євроінтеграційних перспектив України, видавництво «Балтія-Друк» предcтавляє великий міжнародний проект «Князі Острозькі», присвячений представникам одного з найвідоміших українських родів в українській історії XIV – початку XVIІ ст., що займали високі адміністративні та військові посади в Польсько-Литовській державі. Протягом століть представники роду Острозьких були символом окремої України-Русі, відстоюючи національну самобутність народу, ревними боронителями православної віри та української культури. Рід Острозьких прославлений й своєю меценатською діяльністю, зокрема з іменем Костянтина Острозького нерозривно пов’язане виникнення першого вишу в Україні – Острозької академії, і поява Острозької Біблії – першого завершеного видання Біблії церковнослов’янською мовою.
До видання залучено історичні документи і архівні матеріали, зібрані у 26 музеях України, Польщі, Литви і Білорусі. Історичні дослідження ілюструють майже 800 фотографій.

Номінація «Сучасна українська проза»

У цій номінації було представлено 63 видання, перемогу отримала книга «Старе золото» Олега Лишеги, яка видана у 2015 році у Львові Літературною Агенцією «Піраміда». Серед інших претендентів на перемогу у цій номінації — Богдан Жолдак з книгою «Сучасна проза», Сергій Лойко — книга «Аеропорт», Валерій Шевчук — книга «Порослий кульбабами дворик».
Лишега, О. Старе золото : есеї / О. Лишега. — Львів : ЛА «Піраміда», 2015. — 248 с.
Ще за життя Олега Лишегу (1949 – 2014) прозвали богемним гуру сучасної української поезії. Пропоноване видання найповніше представляє есеїстику письменника. В ній у дивовижному образному явленні та неповторній стильовій манері розгортається авторське натурфілософське розуміння світу, постає ориґінальна концепція виникнення та розвитку мистецтва й висловлюються проникливі думки щодо низки культурних явищ. У виданні дотримано особливості лексики, синтаксису та пунктуації автора.

Номінація «Жанрова література» (детектив/пригоди/фантастика/любовнийроман/історичний роман/молодіжна проза/автобіографії)
Переміг у цій номінації Юрій Винничук з книгою «Аптекар», яка побачила світ у Харківському видавництві «Фоліо» у 2015 році.
Винничук, Ю. Аптекар : роман / Ю. Винничук. — Харьків : Фоліо, 2015. — 443 с.
Юрій Винничук (нар. у 1952 р.) — український письменник, поет, драматург, літературний діяч. Живе і працює у Львові. Автор книг «Житіє гаремноє», «Мальва Ланда», «Легенди Львова», «Весняні ігри в осінніх садах» (переможець конкурсу «Книга року ВВС—2005»), «Діви ночі» та багатьох інших. У 2012 році у видавництві «Фоліо» вийшов друком роман Юрія Винничука «Танґо смерті», який став переможцем конкурсу «Книга року ВВС—2012».
Події нового роману Юрія Винничука «Аптекар» відбуваються у 1646-1648 роках спочатку у Венеційській республіці, а далі — у Львові. Історичне тло уміло використане для захопливої гри в дійсне-недійсне, де персонажі історичні сусідять з вигаданими, а їхні складні стосунки формуються у любовні трикутники. Фантазійні описи звучать як реальні, авторська вигадка відходить на другий план, змушуючи читача вірити у світ, витканий зі сну. Проза Юрія Винничука — це завжди інтригуюча оповідь завдяки бурхливій уяві майстра вишуканих стилізацій. Автор знову дивує тим, що новий роман, який поєднує у собі метафоричність і гострий сюжет, не схожий на жоден попередній. Хоча окремі натяки й алюзії єднають його з «Танґом смерті».

Номінація «Зарубіжна проза»
У цій номінації експерти визначили найкращою книгу «Сатурн. Чорні картини з життя чоловіків родини Гойя» Яцека Денеля, видану Київським видавництвом «Комора» у 2015 році.
Денель, Я. Сатурн. Чорні картини з життя чоловіків родини Ґойя : роман / Я. Денель ; [пер. з пол. А. Бондар]. — Київ. : Комора, 2015 — 224 с.
Форма оповіді в «Сатурні» — внутрішній монолог самого художника, його сина Хав’єра й онука Маріано, їхні погляди на певні ситуації. В основі сюжету не тільки життєві перипетії, сімейні та безліч позасімейних стосунків, розваги й творчість, багатство й поділ майна, людські вади й хвороби, божевілля і, врешті, смерть чоловіків родини Ґойя, а й відома дискусія мистецтвознавців щодо авторства фресок, відомих як «Чорні картини» (серед них і винесена в назву робота «Сатурн», або ж «Сатурн, що пожирає власного сина») з «Будинку глухого» під Мадридом, що належав по черзі всім трьом чоловікам. Яцек Денель вивів едіпів конфлікт і віддав авторство фресок синові Франсіско Ґойї — Хав’єру, теж художникові, якому найбільше дісталося через руйнівну владу батька. Попри те що роман сповнений більше ненависті, аніж любові між усіма героями, попри гнітюче враження, що залишається післясмаком, написано його дуже сильно й захопливо. І взагалі, хто сказав, що література має тільки веселити й забавляти?
Видання здійснене у співпраці з Національним музеєм мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків.

Номінація «Поезія/афористика»
Найкраща книга у цій номінації — «Марія» Грицька Чубая, що вийшла у Дрогобицькому видавництві «Коло». У 2015 році.
Чубай, Г. Марія / Г. Чубай. — Дрогобич : Коло, 2015. — 56 с.

Це не книга у звичному розумінні, а артбук — колекція зображень та ілюстрацій, зібрана у вигляді альбому під однією обкладинкою. Вміст графічного альбому майже завжди пов'язаний між собою спільною темою.
Складна для сприйняття поема «Марія». В ній поет розробляє екзистенційну тезу про неможливість спасіння. Його Марія не дочекалася Світла, не народила спасителя. Ніцшеанське «Бог помер» перетворюється в «Бог не народився», однак попри всю моторошність цього припущення, вихід є у тому, що Марія усвідомлює свою нездійснену місію, і люди мають усвідомлювати нездійснене призначення.
Унікальсть артбуку полягає в тому, що кожна строфа поеми «Марія» має свій художній образ, сторінки зроблені вручну київськими художниками Марією та Володимиром Гавришами.

Номінація «Українська гуманітаристика»
У номінації переміг Володимир Єрмоленко з книгою «Далекі близькі : есеї з філософії та літератури», що видана у Львові «Видавництвом Старого Лева» у 2015 році.
Єрмоленко, В. Далекі близькі : есеї з філософії та літератури / В. Єрмоленко. — Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. — 300 с.
«Далекі близькі» — друга книжка українського філософа та публіциста Володимира Єрмоленка. Це книжка про Жан-Жака Руссо, Джа́комо Казанову, Ернста Те́одора-Амаде́я Гофмана, Гюстава Флобера, Сьюзен Зонтаґ, Ролана Барта — і водночас про близькість, насолоду, невидимість, втрату, повільність та чуттєвість. Це книжка про людей та їхні життя, їхні болі й радості — і водночас про сенси, що їх ці люди витворювали зі свого досвіду. Це книжка про те, як можна перетворити слабкість на силу, а ваду — на перевагу. Про те, як далекі класики можуть раптом стати близькими — як друзі, як рідні.

Номінація «Публіцистика/сучасні мемуари»
У номінації переможцем назвали Володимира Федоріна з виданням «Гудбай, імперіє : розмови з Кахою Бендукідзе», яка побачила світ у Львівському «Видавництві Старого Лева» у 2015 році.
Федорін, В. Гудбай, імперіє : розмови з Кахою Бендукідзе / В. Федорін. — Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. — 536 c.
Книга розмов Володимира Федоріна з Кахою Бендукідзе (1956—2014) — спроба систематизації поглядів видатного грузинського реформатора, який тісно співпрацював з Україною протягом останніх місяців свого життя. Він намагався передати свій досвід проведення реформ у Грузії, переконати українців не втратити свій чи не останній шанс на шляху до цивілізованого світу. Мало хто міг зрівнятися з Кахою Бендукідзе в умінні доносити свою думку до співрозмовника так чітко і зрозуміло, ілюструючи її прикладами зі щоденного життя. Вдумливий читач знайде в цій книзі як тверезий погляд на нинішню кремлівську владу, так і ідейне підґрунтя для побудови сучасного суспільства, особливо необхідне Україні сьогодні.

Номінація «Твори для школярів молодших і середніх класів»
У номінації перемогло видання «Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері, що видане у Київському видавництві «Рідна мова» у 2015 році.
Сент-Екзюпері, Антуан де. Маленький принц : повість / Антуан де Сент-Екзюпері ; з фр. пер. Л. Кононович. — Київ : Рідна мова, 2015. — 96 с. : іл.
Ця книжка — справжній шедевр видатного французького письменника, поета й мислителя, пілота і вченого, конструктора й винахідника, людини-легенди Антуана де Сент-Екзюпері (1900—1944), якого один із його вчителів назвав «воістину універсальним талантом».
Це захоплива лірична казка з цікавою фабулою для дітей і глибинним філософським змістом для дорослих, бо йдеться в ній про вічні категорії — добро і милосердя, чистоту і безпосередність, зачарований погляд на світ і любов до ближнього.
«Добре бачить лише серце. Найголовнішого не побачити очима» — стверджує письменник цю істину своїм останнім закінченим твором, що його він сам просто і вишукано ілюстрував.
Чудова книжка — на всі часи.

Номінація «Підліткова та юнацька література»
В цій номінації перемогу отримало видання повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я», ця книга вийшла у світ у Київському видавництві «Основи» у 2015 році.
Нечуй-Левицький, І. Кайдашева сім’я : повість / І. Нечуй-Левицький. — Київ : Основи, 2015. — 170 с. : іл.
Особливість видання — концептуальне та креативне оформлення. Сучасні колажні ілюстрації художниці Лєри Схємки провокують читача — і спонукають замислитися: а може, справді так мало змінився світ із тих часів, якщо ми щиро сміємося над жениханням Карпа і Лавріна, лайками Кайдашихи і її невістки Мотрі, співчуваємо старому Омелькові, співпереживаємо тендітній Мелашці? Лєра Схємка, ілюстраторка «Кайдашевої сім’ї» так розповідає про концепцію видання: «Протягом більш як ста років, які минули від часу написання твору, людство встигло удосконалити усе на світі, але при цьому не зробило ні кроку назустріч взаєморозумінню та подоланню своїх вад. Наголошуючи на цьому, ми розповідаємо візуальною мовою історію 1878-го року, яка близька людині з 2015-го. Ілюстрації до книги — це не зображення того, як виглядали Мотря чи Кайдашиха, це зображення напружених і зовсім не ідеальних стосунків, які диктував характер графіки.»
Видавництво «Основи» пропонує українському читачеві подивитися на класичний твір під новим кутом.

Тетяна Зуляк,
провідний бібліотекар відділу читального залу
Людмила Рюміна, 
завідувачка відділу читального залу

Немає коментарів:

Дописати коментар